Hátborzongató dolog történt, miután egy floridai férfi tüsszentett

A tüsszentés megemeli a vérnyomást, ami más súlyos sérüléseket okozhat az erekben
A tüsszentés megemeli a vérnyomást, ami más súlyos sérüléseket okozhat az erekben
Vágólapra másolva!
Ha elképzelnénk, milyen baleset lehet az, ami miatt egy ember belei szó szerint „kirobbannak” a testéből, akkor talán valamilyen hátborzongató késelésre vagy szörnyű autóbalesetre gondolnánk. Valószínűleg meg sem fordulna a fejünkben, hogy egy olyan hétköznapi és ártalmatlan dolog, mint egy tüsszentés, ilyen szörnyű sérülést okozhat. De pontosan ez történt egy floridai férfival a minap.
Vágólapra másolva!

A tüsszentés komoly ártalmakkal járhat

A férfinak nemrég volt egy hasi műtétje, és seb-dehiszenciában szenvedett (ami azt jelenti, hogy a seb kinyílik), ahol a műtéti heg még nem gyógyult be megfelelően. Reggelizés közben először tüsszentett, majd köhögni kezdett, de fájdalmat és nedves érzést tapasztalat az alhasán. Ezután felfedezte, hogy a bél több hurka átszakadt a be nem gyógyult seben. Azonnal kórházba szállították egy sürgősségi műtétre, ahol a beleit visszahelyezték a hasüregébe.

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a tüsszentés általában egy védekező mechanizmus, amely távol tartja a potenciálisan káros dolgokat, például a port, a baktériumokat és a vírusokat, a légzőrendszerünktől. 

A folyamatot az agyvelői központban található úgynevezett „tüsszentőközpont” irányítja (amely a vegetatív funkciókat, köztük a légzést is irányítja). Ezt az orr és a légutak bélésében lévő irritáló anyagok aktiválják, amelyek impulzusokat küldenek a központba.

A válaszreakció a szem, a torok és a száj bezárása, miközben a mellkasi izmok összehúzódnak, összenyomva a tüdőt és kiszorítva a levegőt a légzőrendszerből. Ez lenyűgöző sebességgel – egyes esetekben akár 15,9 m/s (35mph) sebességgel – kényszeríti ki a reakciót kiváltó anyagot a szervezetünkből.

A tüsszentés megemeli a vérnyomást, ami más súlyos sérüléseket okozhat az erekben
A tüsszentés megemeli a vérnyomást, ami más súlyos sérüléseket okozhat az erekben
Fotó: Lucia Romero Herranz/EyeEm/Getty

A jó tüsszentés előnyei ellenére azonban néha nagyobb sérülésveszéllyel járhat, mint azt sokan gondolnák.

 Az erőszakos tüsszentés például a bordák közötti bordaközi izmokon keresztül (általában a gyenge ponton) a tüdő kiszakadását okozhatja. Ez jellemzően kóros elhízás, krónikus obstruktív tüdőbetegség, cukorbetegség vagy dohányzás következménye. 

Vannak olyan esetek is, amikor a tüsszentés elszakítja a tüdő érzékeny szöveteit. Ez akkor történhet meg, ha a tüdő mélyén lévő, nagyobb nyomású levegő a mellkas és a tüdő közötti térbe szökik, ami összenyomja a tüdőt a mellkas egyik vagy mindkét oldalán.

De nem csak a tüdő szakadhat el: léteznek beszámolók arról, hogy tüsszentés következtében az agy érzékeny nyálkahártyáját elszakad - ami szubarachnoidális vérzéshez (egyfajta stroke) vezet, ami halálos lehet, ha nem diagnosztizálják és kezelik azonnal. 

Még ha nem is szakad el ez a finom nyálkahártya, a tüsszentés akkor is hatással lehet az agyra; a jelentések szerint az emberek a test egyik oldalán gyengeséget érezhetnek vagy látászavart tapasztalhatnak a tüsszentést követően.

 

Ritkák a szélsőséges esetek

A tüsszögés megemeli a vérnyomást, ami más súlyos sérüléseket okozhat az erekben. Vannak ebből fakadó aorta disszekció esetek is, amikor a tüsszentés ereje felszakítja az aorta (a fő artéria, amely az oxigéndús vért szállítja a testben) rétegeit, és a rétegek között a vér kiszakad. Ha nem kezelik, a halálozási arány 48 órán belül 50 százalékos.

Megeshet, hogy tüsszentés közben megsérül a hátunk, és nem ez az egyetlen mozgásszervi sérülés, ami előfordulhat.

 Vannak olyan esetek, amikor emiatt törik el a szemünk körüli csont. Ezt a fajta törést, az úgynevezett blow-out törést jellemzően tompa erőbehatás okozta trauma.

A jó tüsszentés előnyei ellenére azonban néha nagyobb sérülésveszéllyel járhat, mint azt sokan gondolnák
A jó tüsszentés előnyei ellenére azonban néha nagyobb sérülésveszéllyel járhat, mint azt sokan gondolnák

A tüsszentés okozta megnövekedett nyomás hatására folyadék is távozhat a testből, különösen vizelet a hólyagból. Ez jellemzően olyan embereknél fordul elő, akiknek gyenge a medencefenék izma: általában terhesség, szülés, elhízás, menopauza és fizikai trauma vagy idegsérülés miatt.

Tekintettel az összes lehetséges sérülésre, amit egy tüsszentés okozhat, azt gondolhatjuk, hogy jobb, ha visszatartjuk. De még ez sem biztonságos. 2023-ban egy skót férfi úgy tartotta vissza a tüsszentést, hogy becsukta a száját és befogta az orrát. Ennek következtében elszakadt a légcsöve

 – magyarázta Adam Taylor professzor, a Lancaster Egyetem Klinikai Anatómiai Oktatási Központjának igazgatója a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Mások eltörték az arcuk csontjait, miközben igyekeztek visszatartani a tüsszentést, vagy megsérült a gégéjük (hangszalagjuk), esetleg elszakadtak a mellkasukban lévő, tüdőt védő szövetek.

A tudósok szerint testünk szerencsére jól alkalmazkodott a tüsszentéshez, így valószínűleg nem kell aggódnunk, hogy ilyen sérüléseket szenvedünk, mivel a fent említett rémtörténetek csak nagyon ritka esetben fordulnak elő.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről