Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Drámai változás zajlik a Napon, a Földre is hatással lesz

napkitörés
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
Amikor a Nap eléri a naptevékenység csúcsidőszakát, az úgynevezett napmaximumot, csillagunk mágneses mezeje megfordul. De miért történik ez, és vajon hatással lesz a Földre?
Vágólapra másolva!

A Nap egy jelentős esemény küszöbén áll: 

a mágneses mező meg fog fordulni.

Nap
Nagyjából 11 évente a Nap mágneses mezeje megfordul
Fotó: Solar Orbiter/EUI/ESA/NASA / AFP

Ez a jelenség nagyjából 11 évente fordul elő, és a napciklus egyik fontos szakaszát jelzi. A Nap polaritásváltása a napmaximum felét, a naptevékenység csúcspontját és a napminimum felé való elmozdulás kezdetét mutatja - olvasható a Live Science tudományos portálon.

Utoljára 2013 végén fordult meg a Nap mágneses mezeje. De mi okozza ezt a polaritásváltást és veszélyes-e a jelenség a Földre nézve?

Létezik egy eddig kevésbé ismert napciklus

A mágneses mező megfordulásának megértéséhez először is fontos ismerni, mi is a napciklus. A naptevékenységnek ezt a körülbelül 11 éves ciklusát a Nap mágneses mezeje irányítja, és a felszínen látható napfoltok gyakorisága és intenzitása jelzi. Egy adott napciklus során a naptevékenység csúcspontja a napmaximum. A jelenlegi becslések alapján a napmaximum 2024 vége és 2026 eleje között fog bekövetkezni.

Van azonban egy másik nagyon fontos, bár kevésbé ismert ciklus is, amely két 11 éves napciklust foglal magába; 

a 22 évig tartó Hale-ciklus során a Nap mágneses mezeje megfordul, majd visszatér az eredeti állapotába.

A napminimum idején a Nap mágneses mezeje olyan, mint a Földé, vagyis északi és déli pólussal rendelkezik. A napmaximum felé haladva azonban a Nap mágneses tere összetettebbé válik, és nem különböztethető meg tisztán északi és déli pólus. A napmaximum után ismét helyreáll a kétpólusú állapot, csak éppen fordított polaritással (vagyis az északi és a déli pólus felcserélődik).

napkitörés
Kép egy napkitörésről
Fotó: Xinhua via AFP

A közelgő polaritásváltás során a mágneses tér az északi féltekén északról délre változik, a déli féltekén pedig ennek fordítottja történik.

Mi okozza a pólusváltást?

A polaritásváltást a napfoltok okozzák, amelyek a napfelszín mágnesesen összetett régiói; ezek a képződmények jelentős naptevékenységet, például napkitöréseket vagy korona-kidobódásokat képesek előidézni.

Az egyenlítőhöz közel keletkező napfoltok a régi mágneses mezőnek megfelelő orientációjúak lesznek, míg a pólusokhoz közelebb kialakuló napfoltok mágneses mezeje az éppen odaérkező mágneses orientációhoz illeszkedik. Ezt nevezik Hale törvényének.

A polaritás megfordulásának pontos oka ugyanakkor továbbra se ismert. Phil Scherrer, a Stanford Egyetem napfizikusa szerint egyelőre nem rendelkeznek olyan modellel, amely matematikailag precízen le tudná írni a jelenséget.

Milyen gyorsan történik a pólusváltás?

Ismert, hogy a Nap mágneses terének megcserélődése nem egy hirtelen bekövetkező esemény.

Ez egy fokozatos átmenet a dipólustól az összetett mágneses mezőn át a fordított dipólusig a 11 évet felölelő napciklus alatt.

Röviden összefoglalva nem létezik egy olyan konkrét pillanat, amikor a Nap pólusai hirtelen megfordulnak”

– magyarázta Ryan French asztrofizikus a Space.com csillagászati portál cikkében.

napkitörés
Érdekesség, hogy a mágneses mező eltolódása enyhe, de előnyös hatással van a Földre
Fotó:  Science Photo Library via AFP

Milyen hatással lehet a Nap pólusváltása a Földre?

Kétségtelen, hogy a Nap az utóbbi időben hihetetlenül aktív volt, számos erőteljes napkitörést és korona-kidobódást produkált, amelyek erős geomágneses viharokat, és az ezzel járó sarki fényeket váltottak ki a Földön.

Érdekesség, hogy a mágneses mező eltolódása enyhe, de előnyös hatással van a Földre: segíthet megvédeni bolygónkat a káros kozmikus sugárzástól

– vagyis azoktól a nagy energiájú szubatomi részecskéktől, amelyek közel fénysebességgel terjednek, és károsíthatják az űrhajókat, valamint a Föld atmoszféráján kívül tevékenykedő űrhajósokat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről