Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Ezért kaparják a macskák a bútorokat – És így akadályozzuk meg

A Frontiers in Veterinary Science magazinban megjelent egy új tanulmány, ami pontosan feltárta a kaparás mögötti titkot és hogy hogyan lehet ezt a viselkedést hatékonyabban kezelni; játékkal és stratégiailag elhelyezett oszlopokkal.
Fotó: Getty
Vágólapra másolva!
Gyakori panasz, hogy a macskák kaparják a bútorzatot, márpedig ez egy természetes viselkedés. Gyakran az az érdekünk, hogy megakadályozzuk a bútorok kaparását de fontos, hogy ezt állatbarát módon tegyük. - írja a BBC Science Focus honlapján.
Vágólapra másolva!

A tanulmány több, mint 1.200 macska gazdit vont be Franciaországban, vizsgálva a macskák napi életét, jellemzőit és kaparó viselkedését.

A kutatók szignifikáns összefüggést fedeztek fel a kaparó viselkedés és az olyan faktorok között, mint például a gyermekek jelenléte, macska személyiségi jellemzői és aktivitási szintje. A kutatók kapcsolatot látnak bizonyos környezeti és viselkedési faktorok és a fokozott kaparási viselkedés között.

Különösen a gyermekek jelenléte és a magas játék és éjszakai aktivitás szint szignifikánsan hozzájárul a fokozott kaparáshoz. Az agresszív, vagy bomlasztó szintén nagyobb szintű kaparást mutattak.

A nemkívánatos kaparás fő oka a stressz.

 Például a gyermekek jelenléte, különösen a fiatalabbaké növelheti a stressz szintet a macskáknál, ami nagyobb mértékű kaparáshoz vezet. A magas szintű játék és nokturnális aktivitás folyamatos stimulációt ad. ami fokozza a stresszt.

A Frontiers in Veterinary Science magazinban megjelent egy új tanulmány, ami pontosan feltárta a kaparás mögötti titkot és hogy hogyan lehet ezt a viselkedést hatékonyabban kezelni; játékkal és stratégiailag elhelyezett oszlopokkal.
Fotó: Getty / BBC Science Focus

Persze a szerzők nem ajánlják, hogy a gazdik szabaduljanak meg a gyerekektől, de vannak intervenciók amikkel enyhíteni lehet a viselkedést. 

 

Ha kaparófát helyezünk a macska által gyakran látogatott helyekre, vagy a preferált pihenőhely közelébe, csökkenti a bútorrongálást. Feromon alkalmazása, biztos rejtekhelyek biztosítása, magas megfigyelési helyek és bőséges játéklehetőségek szintén enyhítik a stresszt és a cica konstruktívabb aktivitásokkal fog foglalkozni.

 

A kutatócsapat szerint az a megoldás a kaparásmentes játékhoz, hogy létesítsünk több rövid játék szakaszokat, amik a sikeres vadászó szcenáriókat utánozzák. Ezek a szakaszok inkább fenntartják a macska figyelmét és csökkentik a stresszt. Az ilyen technikák elő is segítik a jobb kötödést a gazdi és a cica között.

Maradtak nyitott kérdések. Például nem igazán tudni a gyermekek jelenléte és a fokozott kaparás közötti pontos összefüggést. 

(Forrás: BBC Science Focus: https://www.sciencefocus.com/)

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről