Vágólapra másolva!
A házigazda német labdarúgó-válogatott kiesése nem rázza meg alapjaiban az amúgy is rettenetesen gyenge és alacsony színvonalú Európa-bajnokságot.Julian Nagelsmann nem tudott csodát tenni, így a németek - akik titokban a döntőről álmodoztak - most sem jutottak be a fináléba. Sőt, már az elődöntőbe sem.

2014, Brazília. A labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében a német csapat 7-1-re elgázolja a házigazda brazilokat és a döntőben Argentína ellen is győz, ezzel pedig világbajnok lesz. Sokan ekkor leírják azt a mondatot, hogy a németek hosszú éveken keresztül uralni fogják majd a világ labdarúgását.

Spain v Germany: Quarter-Final - UEFA EURO 2024
A németek kiestek a labdarúgó Európa-bajnokságon
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Nem jött be a németek mestererve

Hogy is fogalmazzunk finoman, hogy senkit se bántsunk meg? Nem jött be a mesterterv. Nézzük, mit produkált a német válogatott az elmúlt 10 évben a világbajnoki cím megnyerése után.

  • 2016, Európa-bajnokság: az elődöntőben vereség a franciáktól, így bronzérem
  • 2018, világbajnokság: kiesés a csoportmeccsek után
  • 2021, Európa-bajnokság: kiesés a nyolcaddöntőben, vereség Angliától (nem mellékesen, perceken múlt, hogy a magyar válogatott már a csoportkörben nem búcsúztatta a németeket)
  • 2022, világbajnokság: kiesés a csoportmeccsek után
  • 2024, Európa-bajnokság: kiesés a negyeddöntőben, vereség a spanyolok ellen

Világuralom? Ne röhögtessünk, kéremszépen. A német labdarúgó-válogatott elmúlt tíz éve kudarc és kudarc. Mert nekik egy világbajnoki cím után a 2016-os Eb-bronzérem is az volt.

A 2024-es Európa-bajnokságot házigazdaként élvezhették, de amit mutattak, abban nem volt sok köszönet.

A skótok nyitómeccsen történt 5-1-es legázolása után a magyarok elleni második csoportmeccsen komoly bírói segítséget kaptak a holland Danny Makkelietől, aki az első német gól előtt félrenézett, így nem látta Gündogan egyértelmű szabálytalanságát Willi Orbán ellen. Ami a bírói segítséget illeti, nos, a negyeddöntőben az angol Anthony Taylor is megtette a magáért. Az, hogy a meccs elején a hentesmunkát magára vállaló, s a válogatott mezt most leadó Toni Kroos megúszta sárga lap nélkül - miközben Kroos lemészárolta Pedrit - egyszerűen döbbenetes volt. Az angol bíró jól tudta, ki játszik a stuttgarti stadionban, magyarázni sem kellett neki, hogy itt az a tét, hogy a rendező ország csapata versenyben tud-e maradni. Ez minden világversenyen kardinális kérdés, az angol bíró minden egyes mozdulatán látszott, hogy tudja, mi a dolga. 

A végtelenségbe nyúló hosszabbítások, a második extra 15 perc 5 perccel való megtoldása mind-mind olyan döntés volt, amely a németeknek kedvezett. 

Ám így sem sikerült a mesterterv, mert jött egy középpályás, aki a Real Sociedad játékosa, akit senki sem ismert, s aki a 119. percben a legjobb négy közé fejelte a spanyolokat, kiejtve ezzel az Eb-ről a németeket. A legszebb az egészben, hogy a németek a lefújás után a 106. percben történt kezezés miatt ordítanak, szerintük ott az angol bírónak 11-est kellett volna ítélnie. 

A szurkolók is ebbe kapaszkodnak bele. A Twitteren a lefújás után azonnal megjelentek az első rajzok, a kritikák az angol bírót vették célba.

A 28 éves Mikel Merino élete végéig megemlegeti ezt a napot, miként a kiesett németek is. Bár egyes szakértők folyamatosan azt hangsúlyozták, hogy ez a német csapat mennyire jó, azért ez nem volt más, mint önámítás. A németek az első igazán komoly ellenféllel szemben (ezek voltak a spanyolok) letérdeltek, s már azt is nagy szerencséjüknek köszönhették, hogy a 89. percben Wirtz még visszarántotta őket a pokolból, kikényszerítve a hosszabbítást. Amikor azt olvassuk, hogy mennyire jó ez a német csapat, eszünkbe juthat, hogy mindez csak viszonyítás kérdése. 2022-ben Magyarország válogatottja a Nemzetek Ligája idegenbeli, lipcsei meccsén is legyőzte őket, amire ők csak legyintettek, mondván: nem sok embert izgat arrafelé a Nemzetek Ligája. 

Később az Eb-felkészülés során értek el döbbenetes eredményeket. 

Csak néhány ezek közül:

  • 2022.november 23.: Németország-Japán 1-2
  • 2023. június 16.: Lengyelország-Németország 1-0
  • 2023. június 20.: Németország-Kolumbia 0-2
  • 2023. szeptember 9.: Németország-Japán 1-4
  • 2023. november 18.: Németország-Törökország 2-3
  • 2023. november 21.: Ausztria-Németország 2-0

Tényleg minden csak viszonyítás kérdése, mert ehhez a valóban borzalmas eredménysorhoz képest a németek mostani Eb-szereplése maga az álom. Miközben nem az, hanem rémálom. 

A nyári mesének vége, jó éjszakát gyerekek.

Euro 2024: Spain - Germany
A német csapat a kiesés pillanatában
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A német sajtó első gyorsértékeléseiben megoszlanak a vélemények, de országos gyászt nem hirdettek az újságírók. Abban egyetértenek, hogy a spanyol csapat nem érdemtelenül jutott tovább (persze, hogy nem), ugyanakkor a németek kiesése miatt sem gondolják, hogy tragédia történt. Kis rosszindulatot hozzákeverve azt mondhatnánk: a kicsivel is beérik. A WAZ oldalán azt írták, hogy a németeknek megoldhatatlan feladat volt a spanyolok legyőzése, s arra is felhívták a figyelmet, hogy a német csapat korábbi meccsein a magyarok és a dánok is komoly gondot okoztak nekik.

A Kicker című német lap ennél azért messzebb ment, amikor arról írt, hogy a németek kiesése maga a tragédia. Főleg Toni Kroos számára, aki pályafutása utolsó válogatott meccsét játszotta le. Kroos így beszélt: 

Mindent beleadtunk, borzalmas érzés, hogy nem sikerült. Nagyon közel voltunk ahhoz, hogy bekerüljünk a legjobb négy közé.

Euro 2024: Spain - Germany
Manuel Neuer (a háttérben) és Toni Kroos a spanyolok elleni kiesést követően
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

Joshua Kimmich a lefújás után nagyon elkeseredetten beszélt: "Nagyon igazságtalan ez a végeredmény. 

Spanyolország volt jobb az első félidőben, mi voltunk jobbak a második félidőben és a hosszabbításban is. A spanyolok csak arra játszottak, hogy elérjék a tizenegyeseket. Elkeserítő, hogy az utolsó spanyol támadás gólt hozott és ezzel 2-1-re kikapunk.

 A csalódás óriási, ilyen hazai rendezésű Európa-bajnokság csak egyszer jön az életben."

A német szövetségi kapitány, Julian Nagelsmann mintha elveszítette volna realitásérzékét. Így beszélt: "A játékvezető Spanyolországnak fújt ezen a meccsen" - kritizálta Nagelsmann az angol bírót. "Nehezen lehet erről beszélni és nehéz higgadtnak maradni. Musiala lövése nagyon jó volt, kapura ment, 

valószínűleg még be is megy, ha a spanyol Cucurella nem állítja meg a kezével.

De megállította, a bíró, meg a VAR félrenézett. Borzalmas érzés ez nekünk." 

Nagelsmann így folytatta: "Fáj ez az egész, mert most két évig nem leszünk képesek jobban teljesíteni egy nagy tornán. Az is vaószínű, hogy nem lesz még egy hazai rendezésű világversenyem a pályafutásom során. Ha rosszul teljesítettünk volna, akkor megérdemelt lenne a kiesés, ezt el is ismernénk. 

Nem is tudom, mit hoz a jövő, mert nem terveztem, hogy kiesünk.

Ezért is fáj borzalmasan a meg nem adott tizenegyes."

A németek tehát innentől kezdve ebbe a jelenetbe kapaszkodnak majd bele. A következő napokban százszor és ezerszer elemzik majd ezt a pillanatot, amikor nem kaptak tizenegyest. Szerencsére ez már csak az ő bajuk, az Európa-bajnokság így is megy tovább.

Nélkülük.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!