Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kezdetben erkölcstelennek tartották a forradalmi ruhadarabot, a bikinit

A ma már teljesen elfogadott kétrészes fürdőruha, a bikini az 1950-es években még parázs erkölcsi viták tárgya volt
Fotó: Instagram/camreading
Vágólapra másolva!
Napjainkban teljesen természetes, hogy egy forró nyári napon a vízparton hűsölve szinte csak bikinis hölgyeket látunk élvezni a napsütést. Ez azonban nem volt mindig így, a női fürdőruhák rengeteg változáson mentek keresztül az elmúlt évtizedek során, és ezek közül talán a bikini volt a legforradalmibb újítás.
Vágólapra másolva!

Az 1946-os év robbanásszerű változást hozott a trendekben. Egy francia járműmérnök, Louis Réard élete egészen új irányt vett, amikor egy fehérnemű üzlet élén találta magát. A kreatív férfi szerette volna fellendíteni a forgalmát, ezért nyitott a fürdőruhák irányába.

 

A divat atombombája

 

A bikini formaterve nem a 20. század vívmánya. Az ókori világból számos ábrázolás ismert, amelyen női sportolók viselnek hasonló ruhadarabokat. Arra viszont nincs bizonyíték, hogy ezt a fürdőzések alkalmával is használták volna. Ezzel szemben, amikor a 19. században a strandolás kezdett népszerűvé válni, a hölgyeket bokától nyakig takaró ruházat még inkább hasonlított egyfajta furcsa farsangi jelmezre, mint olyasmire, amiben kényelmesen mozogna a vízben az ember. Ahogy az erkölcsi szabályok lazultak, úgy rövidült maga a dressz is.

Az egyik legkorábbi ismert bikinis ábrázolás az ókori Villa Romana del Casale-ból
Fotó: Wikimedia Commons

 Az 1940-es években még divatosnak számítottak az egyrészesek, de a háború okozta szövethiány miatt már feltűntek a piacon a kétrészes darabok is. Réard a strandon töltött napokon megfigyelte, hogy a barnulás érdekében sok hölgy feltekeri a fürdőruházata szélét. Ez a felismerés indította el azon az úton, amely megváltoztatta a divat ezen ágát. Hamarosan elkészült az ominózus kétrészes ruhadarab, amely már kevés dolgot hagyott a képzeletre.

Mindeközben az Egyesült Államok egy olyan félreeső helyet keresett, ahol további teszteket hajthat végre az előző évben Japán ellen bevetett csodafegyverén, az atombombán. A választásuk egy Csendes-óceáni korallzátonyra, Bikini-atollra esett. 

Termonukleáris fegyver kísérleti robbantása a Bikini-atollon. A kis csendes-óceáni korallszigetről kapta elnevezését az új, botrányos fürdőruha is
Fotó: Ann Ronan Picture Library / Photo12 via AFP

Az első tesztrobbantás nagy visszhangot keltett a médiában, amelyet Réard is figyelemmel követett. A tervezőt megihlette a pusztító bomba, és szerette volna, ha új terméke is robbanásszerű változást okoz a divatiparban. 

Erre a gondolatmenetre fűzte fel kampányát is, és kölcsönözte a bikini nevet a zátonyról.

A fürdőruha reklámozása már az elején nehézségekbe ütközött. Nem akadt ugyanis olyan modell, aki vállalta volna a nyilvánosságot a korabeli erkölcsöt sértő darabban. Végül sikerült egy alanyt találni a feladatra Micheline Bernardini személyében, aki egy kaszinóban akt táncos volt. 

 

A bűnös fürdőruha

 

A siker természetesen nem maradt el. A sajtó napokig cikkezett az új szenzációról, amit ki negatívan ki pedig pozitívan értékelt. Sokan még mindig az erkölcsi oldaláról közelítették meg a kérdést. A bikini ezt követően 1951-ben botránkoztatta meg ismét a közvéleményt világszerte. A Miss World szépségverseny győztese, Kiki Hakansson a rendezvény fénypontjának számító koronázási ceremónián bikiniben jelent meg. 

A bikini egyik közvetlen elődje, a kétrészes úszódressz
Fotó: Wikimedia Commons

Az eset nagy felháborodást keltett, különösen a mélyen hívő katolikus országokban. XII. Piusz pápa is megszólalt az ügyben, aki elítélte a kihívó öltözetet, egyenesen bűnösnek bélyegezve azt. Hasonlóan vélekedett többek között Spanyolország és Olaszország is, akik több európai országhoz hasonlóan betiltották az ominózus ruhadarabot, de tilos volt viselni Ausztráliában is.

A Palatinus strandfürdő 1949-ben 
Fotó: forrás: Fortepan / Gyulai Gaál Krisztián

A rengeteg korlátozás ellenére a bikini ekkor már elindult hódító útjára és a legnépszerűbb fürdőruhák egyikévé vált szerte a világon. 

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről