Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül18 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 866. napjáról.

 

21:15
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Itt a legújabb orosz hadijelentés a háború állásáról

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az orosz fegyveres erők a hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, és kilenc ellenrohamot vertek vissza. Az orosz összesítés értelmében az ukrán hadseregnek több mint 1900 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán.    

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett három amerikai HIMARS sorozatvetőt - a tájékoztatás szerint június 23-án ezek lőtték Szevasztopolt -, mintegy tízfőnyi külföldi kezelő személyzettel együtt, két harckocsit - az egyikük egy amerikai M1A1-es Abrams volt -, öt páncélozott harcjárművet, három amerikai M198-as és két brit FH-70-es tarackot, négy francia HAMMER irányított légibombát, HIMARS sorozatvetők öt rakétáját, továbbá 30 légi drónt.

 

19:39
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyelország kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával

Lengyelország kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával - jelentette be hétfőn Donald Tusk lengyel kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott varsói sajtóértekezletén.
"Ebben a dokumentumban minden szó jelent valamit, és ezeknek a szavaknak gyakorlati következményei lesznek" - mondta Tusk.   

Felidézte: hasonló megállapodásokat már a világ 19 országa, valamint az Európai Unió (EU) egésze is aláírt Ukrajnával.

Volodimir Zelenszkij a megállapodás tartalmáról elmondta: a dokumentum többek között a stratégiai infrastruktúra védelméről, a polgári védelemről, a hírszerzésről, a kibervédelmi együttműködésről és az orosz dezinformáció elleni küzdelemről szól.    

Megállapodtak egy ukrán önkéntes légió lengyelországi kiképzéséről is, amely lehetővé tenné a Lengyelországban tartózkodó ukrán állampolgároknak, hogy részt vegyenek hazájuk védelmében - számolt be az ukrán elnök.

18:29
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Repülőterekre és hadiüzemekre mért csapásról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel mért csoportos csapást az orosz hadsereg ukrán hadiipari létesítményekre és légibázisokra az éjjel - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint ez válasz volt az orosz energetikai és gazdasági létesítmények elleni ukrán támadásokra. A közlemény valótlannak nevezte azokat a kijevi kijelentéseket, amelyek szerint Oroszország szándékosan mért rakétacsapást polgári létesítményekre.

A minisztérium szerint számos fénykép és Kijevből származó videofelvétel egyértelműen azt bizonyítja, hogy a pusztítást egy lezuhant ukrán légvédelmi rakéta okozta. A minisztérium a "hisztériakeltést" a közelgő NATO-csúccsal hozta összefüggésbe, rámutatva, hogy ilyen "provokáció" nem először fordul elő, "a kijevi rezsim további finanszírozásának biztosítása és a háborúnak az utolsó ukránig való folytatása érdekében".

17:37
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Az FSZB meghiúsította az ukrán hadműveleteket

Az FSZB megakadályozta az ukrán különleges szolgálatok kísérletét, hogy külföldön hajtsanak végre egy hadműveletet az orosz légierő egy Tu-22M3-as bombázójának eltérítésére – jelentette az ügynökség Public Relations Központja.

„Az FSZB leállította az ukrán különleges szolgálatok újabb kísérletét az Orosz Légierő Tu-22M3 nagy hatótávolságú stratégiai bombázójának külföldön való eltérítésére” – pontosított a DSP.

16:42
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek két ukrán régióban

Robbanás történt Harkovban és Nyikolajevben – számolt be a Public ukrán kiadvány.

Megjegyezték, hogy a robbanások a városokon kívül történhettek. Az ukrán digitális átalakítási minisztérium tájékoztatása szerint Harkov régióban vasárnap 14 óra 27 perc-kor riadóztak.

15:39
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Drónt lőttek le Belgorodban

Az orosz légvédelmi rendszerek egy drónt semmisítettek meg Belgorodban - jelentette az orosz védelmi minisztérium.

15:03
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás az orosz régiókban

Július 8-án hajnalban az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) két orosz régiót támadtak meg meg drónokkal – számolt be a Honvédelmi Minisztérium a Telegramon.

A katonai osztály kifejtette, hogy Belgorod és Voronyezs régió veszélyben van. Két drónt észleltek ezeken a területeken. Ezután a repülőgépeket a szolgálatban lévő légvédelmi rendszerek megsemmisítették.
 

14:34
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Célkeresztben a voronyezsi lőszerraktár

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat által üzemeltetett ukrán drónok csapást mértek egy nagy lőszerraktárra Voronyezs régiójában - számolt be a Kyiv Independent.

13:32
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Dnyipropetrovszkot támadta, sok a sérült

Szerhij Liszak regionális kormányzó szerint egy tízéves fiú és négy nő megsebesült a Dnyipropetrovszk megyei Nikopol városa elleni orosz támadásokban.
 

12:25
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Lejár az adósságfelfüggesztés

Miután kitüntetéseket adott át és sebesült katonákat látogatott meg a kórházban Volodimir Zelenszkij, köszönetet mondott a 110. különálló gépesített dandárnak, amiért lelőttek egy Szu-25-ös orosz vadászrepülőgépet a donyecki régióban. Ez volt a 12. lelőtt orosz vadászgép.

11:53
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Több fegyvert és lőszert szállítanak

Az Egyesült Királyság új védelmi minisztere ígéretet tett arra, hogy több tüzérségi fegyvert, lőszert és rakétát szállítanak Ukrajnának, hangsúlyozva Kijev folyamatos támogatását. A pénteken védelmi miniszterré kinevezett John Healey első nemzetközi útja alkalmával Odesszába látogatott, amely gyakori célpontja az orosz rakéta- és dróntámadásoknak. „Lehet, hogy kormányváltás történt, de az Egyesült Királyság egységes Ukrajna mellett” – mondta Healey, aki új segélycsomagot ígért, amely tüzérségi fegyvereket, 250 000 lőszert, aknamentesítő járműveket, kis katonai csónakokat, rakétákat és egyéb felszereléseket tartalmaz.

10:55
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Napokon belül megérkeznek az első F-16-osok

Hollandia az exportengedélyek megadása után azonnal megkezdi az F-16-os vadászrepülőgépek küldését Ukrajnába - mondta Caspar Veldkamp külügyminiszter a hétvégi kijevi látogatásán.
Ukrajna abban reménykedik, hogy a fejlett, amerikai gyártású repülőgépek segítenek megszerezni a légi fölényt Oroszországgal szemben, és jobban megvédik csapatait és városait az orosz bombázásoktól.

10:07
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Kínai és fehérorosz katonák a lengyel határnál

Kínai és fehérorosz katonák hétfőn közös „terrorizmusellenes kiképzést” kezdenek Fehéroroszországban, a lengyel határ közelében. A gyakorlat 11 napon keresztül zajlik majd Breszt határvárosában. Néhány napja Fehéroroszország hivatalosan is csatlakozott a Kína és Oroszország által vezetett Sanghaji Együttműködési Szervezethez, és elmélyítette a katonai, gazdasági és politikai koordinációjukat.
Minszk tavaly taktikai atomgyakorlatokat tartott Oroszországgal, és megállapodott abban, hogy Moszkva számára taktikai nukleáris robbanófejeket tárol a földjén.

07:58
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Lelőtték a 12. orosz gépet

Miután kitüntetéseket adott át és sebesült katonákat látogatott meg a kórházban Volodimir Zelenszkij, köszönetet mondott a 110. különálló gépesített dandárnak, amiért lelőttek egy Szu-25-ös orosz vadászrepülőgépet a donyecki régióban. Ez volt a 12. lelőtt orosz vadászgép.

07:07
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna NATO-tagsága nagyon súlyos kérdés

Ukrajna NATO-tagságát nagyon súlyos kérdésnek nevezte a védelmi szövetség főtitkára az amerikai CBS News televíziónak adott, vasárnap sugárzott interjúban.
Jens Stoltenberg arra a kérdésre válaszolva, hogy korábban miért említett 10 éves időtávot Ukrajna taggá válására, kifejtette, "senki nem beszélt pontosan 10 évről", ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Ukrajna háborúban áll. Úgy vélekedett: most a legfontosabb az országnak nyújtott támogatás növelése annak érdekében, hogy Ukrajna fennmaradhasson, amit bármilyen jövőbeli tagság előfeltételének nevezett.

06:36
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Erősítést kap az ukrán flotta

A haditengerészet napján Odesszába utazott az ukrán elnök. Ott jelentette be, hogy az Egyesült Királysággal és Hollandiával közösen erősítik meg az ukrán flottát, az együttműködés részleteiről azonban csak annyit mondott, hogy azok ígéretesek.

06:33
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. július 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 7095 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6924 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 38 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:29
július 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!