Ha ezeket a tippeket megfogadja, mindent megtett a nyári szemgyulladás ellen

napsütés, védelem, napszemüveg, szem, illusztráció
A napszemüvegviseléstől a kiegyensúlyozott táplálkozásig számos módszer létezik a szem védelmére a hőségben.
Fotó: Quality Stock Arts
Vágólapra másolva!
Mindannyian hallottunk már arról, hogy mennyire fontos a fényvédő és szemvédő krémek használata annak érdekében, hogy megvédjük bőrünket az UV-sugárzás okozta veszedelmektől – de arányaiban jóval kevesebb figyelmet szentelünk a fényérzékenység nevében szemünk ápolásának és védelmének, hogy mik lehetnek az esetleges szemfájdalom okai, holott a szakemberek szerint ez is ugyanolyan fontos lenne. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanis a világon 15 millió ember szenved vakságban szürkehályog miatt, melyek közel 10%-áért az ultraibolya sugárzás és egy kezdődő szemgyulladás, vagy kötőhártya gyulladás  a felelős.
Vágólapra másolva!

A napszemüvegviseléstől a kiegyensúlyozott táplálkozásig számos módszer létezik a szem védelmére a hőségben, mutatjuk a legfontosabbakat szemkörnyékünk ápolásához:

Viseljünk napszemüveget!

A szemek ápolásának egyik legegyszerűbb és legstílusosabb módja a napszemüveg, hiszen a szemünk nincs védve a napon, többféle UV-sugárzásnak van kitéve, ami növelheti bizonyos betegségek kockázatát, mint a fotokeratitis, vagy a szürkehályog.

Éppen ezért érdemes lenne mindenkinek megfontolnia a polarizált lencséket, amelyeket speciális vegyszerrel terveztek, hogy több fényt szűrjenek, mint a többi napszemüveg, ráadásul csökkentik a tükröződő felületek (például víz és hó) tükröződését is, így különösen akkor előnyös választás, ha sok időt tervezünk aznap a szabadban tölteni.

Bár úgy tűnhet, hogy a sötétebb lencsék jobban védelmet nyújtanak az UV sugárzás káros hatásai ellen, ennek pont az ellenkezője igaz. Az extrém sötét lencsék ugyanis arra kényszerítik pupilláinkat, hogy szélesebbre nyíljanak, így több napfény jut a szemünkbe, érdemes tehát szürke, vagy füstszínű lencséket választanunk.

napsütés, védelem, napszemüveg, szem, illusztráció
A szemek ápolásának egyik legegyszerűbb és legstílusosabb módja a napszemüveg.
Fotó: Shutterstock/ Andreshkova Nastya / Shutterstock/ Andreshkova Nastya

Ne engedjük kiszáradni a szemünket!

Ahogyan az elmúlt napokban bizonyára sokan megtapasztalhatták, a hőségben a szemünk gyorsan kiszáradhat, különösen, ha rendszeresen légkondicionált helyiségekben ülünk, vagy sok időt töltünk úszómedencében. Az ennek következtében bekövetkező szemgyulladás  kellemetlen következményekkel jár, égést, irritációt és fényérzékenységet okozhat, ezt pedig kontaktlencsék viselése ráadásul súlyosbíthatja.

Érdemes a melegben kerülnünk sok egyéb ok mellet szemünk védelme érdekében is kerülnünk az alkoholt, fogyasztása ugyanis tovább száírtja szemeinket.

Ha csupán mérsékelt szemszárazságunk van, némi enyhülést – könnyezés – tapasztalhatunk a vény nélkül kapható szemcseppek használata után is, ám, ha az irritáció továbbra is fennáll, mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal is.

Válasszunk kiegyensúlyozott étrendet!

A helyes táplálkozásra való törekvés a szem egészségére nézve is előnyös lehet, a számos antioxidánsban gazdag élelmiszert tartalmazó étrendek ugyanis támogatják a szem egészségét.

napsütés, védelem, napszemüveg, szem, illusztráció
Kevés figyelmet szentelünk szemünk ápolásának és védelmének, ennek eredménye pedig akár szemgyulladás is lehet.
Fotó: Shutterstock/ Praprut Peanvijarnpong / Shutterstock/ Praprut Peanvijarnpong

A C-vitamin is segíthet csökkenteni a szürkehályog kialakulásának kockázatát, ennek a vitaminnak pedig legjobb forrása a nyers paprika, a narancs és a sárgarépa. Hasonlóképpen, az E-vitamin is védi a szemet a szabad gyököktől, amelyek károsíthatják és lebonthatják a szem szöveteit, mely főként magvakban, diófélékben és édesburgonyában található. Ahogyan a legtöbben ismerik, az A-vitamin is a megfelelő szemműködést támogatja, és olyan élelmiszerekben található, mint a leveles-, vagy a narancssárga zöldségek.

Korlátozzuk minimálisra a képernyőidőt!

Ha naponta több órát is meghaladja a képernyőhasználtunk, az bizony irritálhatja a szemünket, és a szem megerőltetéséhez vezethet, melynek gyakori tünetei a fejfájás, a fényérzékenység, a szemviszketés és a homályos látás.

Sajnos a munkánktól függően előfordulhat, hogy a képernyő előtt töltött idő elkerülése nem opcionális, léteznek azonban olyan szemápolási taktikák, amelyekkel korlátozhatjuk a digitális képernyők szemünkre (szaruhártya) gyakorolt ​​hatását. Az American Optometric Association a a 20-20-20 szabály alkalmazását javasolja, mely szerint 20 percenként legalább egyszer 20 másodpercig emeljük le tekintetünket az összes képernyőről, és vegyünk szemügyre alaposan egy 20 méterrel távolabbi tárgyat.

A szemünknek a digitális képernyőkkel szembeni védelmére szolgáló egyéb stratégiák közé tartozik az eszközök fényerejének csökkentése, a sötét módra váltás és a kék fényt blokkoló szemüveg viselése is, bár a szem egészségére vonatkozó kutatások szerint ezekkel a szemüvegekkel kapcsolatban nem állnak rendelkezésre adatok.

napsütés, védelem, napszemüveg, szem, illusztráció
Korlátozzuk a képernyőidőt!
Fotó: Shutterstock/ PeopleImages.com - Yuri Aa / Shutterstock/ PeopleImages.com - Yuri Aa

Az UV sugárzás az egyik legnagyobb ellensége a szemnek nyáron. Ne nézzünk közvetlenül a napba!

Amikor a szem napoztatása közben az égitest UV sugarai bejutnak a szemünkbe, szabad gyököket képezhetnek, és károsíthatják a retinát, ami szoláris vagy fototikus retinopátiaként ismert állapotot okozhat, így kifejezetten ellenjavallt sokáig a Napba nézni. Ennek tünetei a könnyező szemtől a szem kellemetlen érzésén át a fejfájásig terjedhetnek. Ha az eset súlyosabb, homályos látást, sőt vakfoltokat is tapasztalhatunk, s előfordulhat, hogy ez visszafordíttathatlan, éppen ezért, ha látásunk romlott a napfogyatkozás, hoszabb szemkontakus után, a lehető leghamarabb kérjünk időpontot orvosunkhoz.

Védjük szemünket a szabadban vagy sportolás közben is!

A napszemüveg természetesen más, hatékony módszerek is vannak a szemünk védelmére, miközben túzáunk, vagy sportolunk. Viselhetünk például széles karimájú kalapot, vagy napellenzőt is, hogy eltakarjuk a szemünket. Ha strandra, vagy medencepartra készülünk, vegyünk fel egy védőszemüveget, hogy megvédjük a szemünket a víztől, a sótól és a klórtól. Nem számít, mit csinálunk a szabadban, az arcunkon is viseljünk lehetőleg valamilyen fényvédőt, hogy elkerüljük a szemhéjak égési sérüléseit, vagy a szem körüli érzékeny bőr napégését, ezek ugyanis rettentő kellemetlen tünetekkel járhatnak.

napsütés, védelem, napszemüveg, szem, illusztráció
A napszemüvegviseléstől a kiegyensúlyozott táplálkozásig számos módszer létezik a szem védelmére a hőségben.
Fotó: Quality Stock Arts / Shutterstock/ Quality Stock Arts

Fontos a minőségi alvás

Ha valaha is száraz és viszkető szemmel ébredtünk fel egy rossz éjszakai alvásból, akkor tapasztaltuk már, hogy a minőségi alvás hiánya milyen hatással lehet a szem egészségére, egy közelmúltban történt kutatás szerint ugyanis összefüggést véltek találni az alacsony minőségű alvás és a száraz szem betegsége között.

Ha fáradtak vagyunk, nagyobb valószínűséggel dörzsöljük a szemünket, ami szemkárosodáshoz vagy fertőzéshez vezethet, az pedig akár myokymiát (szemrángást), véreres szemeket, valamint a duzzanatot és a szem alatti táskákat is okozhat a szemviszketés nyáron.

Információink csupán tájékoztatásul szolgálnak, mindig forduljunk orvoshoz, vagy más szakképzett egészségügyi szakemberhez ha a szemének védelmében kérdése van!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!