A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
1
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:30VívásSouth Korea-Hungary

Nagyon jó állapotban fennmaradt, 500 millió éves lárva fosszíliát találtak

A Youti yuanshi lárva fosszília röntgenképe.
Fotó: Yang Jie/Zhang Xiguang
Vágólapra másolva!
Az újonnan felfedezett Youti yuanshi lárva fosszília olyan jó állapotban maradt fenn, hogy térképpel szolgál az ízeltlábúak evolúciójához a kambrium időszak alatt. Még az agya is megmaradt - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

A kutatók felfedezték, hogy fejlődött a legnagyobb állatcsoport agya, miután egy félmillió évvel ezelőtt élt, mikroszkopikus, féregszerű állatot találtak. Az állat a fejlődésének korai stádiumában, lárvaállapotban pusztult el, és egy új, a Youti yuanshi fajhoz tartozik (kínaiul a "yòutǐ," azt jelenti lárva, a "yuánshǐ" azt jelenti primitív). A tanulmányt a mai anpon a Nature magazinban publikálták.

 

A Youti yuanshi  a kambrium periódus idején a tengereket lakta és elősegítette a ma élő ízeltlábúak, mint a rovarok, pókok, és rákok kialakulását.

 

 Annak ellenére, hogy a fosszília körülbelül egy homokszem méretű, kivételesen jó állapotban van, soha nem látott részleteket mutat, ami segít megmagyarázni, hogy az ízeltlábúak komplex agya hogyan fejlődött.

A lárvák olyan kicsik és törékenyek, hogy annak annak esélye, hogy lárva fosszíliát találjunk, gyakorlatilag nulla.

A fosszíliát egy kutatócsapat Kína Yunnan provinciájában, a Yu'anshan sziklaformációból nyerte ki.

A Youti yuanshi lárva fosszília röntgenképe.
Fotó: Yang Jie/Zhang Xiguang / Live Science

 

A lárvát röntgensugárral vizsgálták és 3D-s virtuális képet hoztak létre belső struktúráiról. A képek egy agyat és primitív keringési rendszert mutattak, köztük ideg maradványokat, ami a lárva egyszerű lábait és szemeit látta el. Bár a kutatók nem tudják, hogyan lett ilyen kivételes fosszília az állat, bizonyos ponton a halála után lágy szöveteit foszfát váltotta fel és konzerválódott a sziklában. Magasabb szintű foszfát kellett legyen a vízben, ami elősegítette az állat sejtjeinek foszfát ásványokká való alakulását.

A kivételes konzerváció lehetővé tette a kutatóknak, hogy többet lássanak egy korai ízeltlábú anatómiájából, mint normálisan látnának.

Köztük annak jeleit, hogy az ízeltlábúak agya kifinomultabbá vált a Youti yuanshi idején. Például, a lárvának ősi agyi régiója van, ami egy specializáltabb ízeltlábúfejjé vált csáppal és különböző más függelékkel. Ezek a specializált fejek azt jelentik, hogy az állat különböző életmódokat tudott adoptálni például kifinomult ragadozókká váltak. Ahogy az ízeltlábú agy fejlődött, lehetővé tette az ízeltlábúaknak a komplikáltabb viselkedést és a még komplikáltabb morfológiát. Ez ahhoz vezetett, hogy gyorsan diverzekké váltak, ami a mai napig fennáll.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)



 



 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!