Két oroszlántestvér átúszott a krokodiloktól hemzsegő vizeken

Oroszlánok
A képen a két oroszlán testvér: Jacob és Tibu vadászatra készülnek
Vágólapra másolva!
A kitartás rendkívüli példáját mutatta két oroszlántestvér, akik rekordméretű éjszakai úszást hajtottak végre a veszélyes Kazinga-csatornán keresztül az ugandai Erzsébet királynő Nemzeti Parkban. Az egyik oroszlánnak ráadásul hiányzik az egyik lábának egy része.
Vágólapra másolva!

Oroszlánok merész utazása a túlélésért

A kutatók dokumentálták az oroszlánok által megtett, valaha feljegyzett leghosszabb úszást. Mindez egy közel 1,4 kilométeres túrát jelentett a krokodiloktól hemzsegő vizeken keresztül. 

A bámulatos teljesítmény azonban csak egy újabb fejezet Jacob, az oroszlán történetében, akit a vadőrök jól ismernek, és aki a parkban töltött tíz éve alatt számos életveszélyes kihívást teljesített sikerrel.

A két oroszlántestvér, Jacob és Tibu valószínűleg új társat keresve indult erre a veszélyes útra, miután elvesztették a harcot más hím oroszlánokkal szemben. Az Ecology and Evolution című folyóiratban publikált tanulmány szerint az lehetett a céljuk, hogy az embereket elkerülve érjék el a csatorna túloldalán lévő nőstényeket.

Oroszlánok
A képen a két oroszlán testvér: Jacob és Tibu vadászatra készülnek
Fotó: Alexander Brackowski

A parkban nagyon éles verseny folyik a nőstény oroszlánok kegyeiért. Alig néhány órával az úszás előtt már elvesztettek egy harcot a nőstények figyelméért, ami erre a kockázatos vállalkozásra késztette őket 

– magyarázta Dr. Alex Braczkowski, a tanulmány vezető szerzője, a Griffith Egyetem Bolygóegészségügyi és Élelmezésbiztonsági Központjának kutatója a ZME Science online tudományos portálnak.

Jacob útja mindenképp figyelemre méltó: Dr. Braczkowski nyolc éve követi az oroszlán történetét, rámutatva, hogy az állat már több életveszélyes incidenst is túlélt, többek között egy bölény támadását, a családját elvesztését aljas orvvadászok miatt (akik eladták testrészeiket), és hogy egy orvvadász csapda miatt elvesztette lábának egy részét. Jacob a nehézségek ellenére azonban hihetetlen kitartásról tett tanúbizonyságot, aki a szakemberek szerint valóban egy macska, aminek kilenc élete van.

 

A párkeresés vágya felülmúlta a kockázatot

Január végén Jákob és Tibu 48 órán belül kétszer is kegyetlen harcba keveredett más hím oroszlánokkal. Miután elűzték őket, háromszor is megpróbáltak átkelni a csatornán. 

Csak a harmadik próbálkozásuk járt sikerrel, amikor is sikerült elkerülniük a jelentős veszélyt jelentő krokodilokat. 

Az egész „mutatványt” egy lebegő, hőkereső kamerákkal felszerelt drón rögzítette, amely a 45 perces útjuk nagy részében egy krokodil sziluettjét mutatta, amely a két macskafélét követte.

Jacob elvesztette bal alsó lábának egy részét egy acél orvvadászcsapda miatt
Jacob elvesztette bal alsó lábának egy részét egy acél orvvadászcsapda miatt
Fotó: Alex Braczkowski/Griffith Egyetem

A legnagyobb meglepetést az jelentette, hogy hajlandóak voltak belemenni abba a vízbe, ahol hemzsegtek a krokodilok és vízilovak. De a szaporodásra fogékony nőstények megtalálása egyértelműen felülmúlta a kockázatot 

– mondta Braczkowski, aki szerint bár ez a csodálatos úszás happy enddel végződött, a történetnek akad egy rejtett, sötét oldala.

A két oroszlántestvér története jól mutatja, hogy a vadon élő állatok milyen szélsőséges viselkedésre kényszerülnek az egyre inkább az ember által uralt tájakon. A Queen Elizabeth Nemzeti Park oroszlánpopulációja egyre csökken, a legfrissebb adatok szerint öt év alatt 50 százalékos csökkenést mutat. Ahogy arra a tudósok emlékeztettek:

 a nőstény és hím oroszlánok optimális aránya egy vadon élő populációban kettő, ebben a parkban azonban úgy tűnik, hogy ez az arány a hím oroszlánok sikerének kedvezőtlen irányba tolódik.

Dr. Craig Packer, egy neves oroszlánkutató hangsúlyozta az oroszlánok szociális természetét és kötelékeik fontosságát. Úgy véli, hogy azok a hím oroszlánok, amelyek összetartanak, több kölyköt nemzenek, így Jacob és Tibu társulása kétségtelenül kulcsszerepet játszott a túlélésükben.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről