Halálos veszélytől menthet meg egy hétköznapi ital

Vágólapra másolva!
Az ülőmunka az egyik legkárosabb tevékenység, megannyi negatív hatását ismerjük. Kutatók egy csoportja most talált egy olyan módszert, amivel elkerülhető a mozdulatlanság okozta egészségkárosodás.
Vágólapra másolva!

Egy több mint 10 000 amerikai ember bevonásával készült tanulmány szerint azok, akik napi szinten isznak kávét, védve lehetnek a napi hat órás vagy annál hosszabb ideig tartó ülőmunka negatív hatásaitól - írja a Science Alert tudományos portál.

kávé, Cappuccino, tejhab
A kávé kiolthatja az ülőmunka káros hatásait egy új kutatás szerint
Fotó: AFP

A sokat üldögélő, de kávét nem fogyasztó emberekhez képest a kávéimádók 1,58-szor kisebb eséllyel haltak meg bármilyen okból 13 évvel a megfigyelés kezdete után.

A kávéivás teljesen kioltja az ülőmunka káros hatásait

A kínai Szucsoui Egyetem kutatói szerint tanulmányuk elsőként vizsgálta, hogy a kávé egészségügyi előnyei hogyan ellensúlyozhatják a hosszas ülőmunkával járó megnövekedett halálozási kockázatot.

Az Egyesült Államokból származó, országos reprezentatív, hosszú távú egészségügyi adatokat elemezve a kutatócsoport megállapította, hogy a kávéfogyasztás lényegében kioltja a mozgásszegény életmód, a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás és a teljes halálozás közötti összefüggést. Ez elég hihetetlen, tekintve, hogy a tanulmányok szerint még a testmozgás sem nyújt teljes védelmet a hosszan tartó ülés hosszú távú egészségügyi hátrányai, például a kettes típusú cukorbetegség, a szívbetegség vagy a sztrók ellen.

A jelenlegi tanulmányban vizsgált 10 639 résztvevő közül azoknál, akik naponta több mint nyolc órát ültek, megnövekedett az összes okból bekövetkező halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, szemben azokkal, akik napi négy óránál kevesebbet ültek.

Ez a megfigyelés alátámasztja a korábbi kutatásokat, de itt jön az igazán érdekes rész, amelyet egyetlen más tanulmány sem vett figyelembe korábban:

Az üléssel kapcsolatos ártalmak csak azoknál a felnőtteknél jelentkeztek, akik nem fogyasztottak kávét.

Azok, akik keveset mozogtak, de rendszeresen kávéztak, jóval kisebb eséllyel haltak meg valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak az italból. A pozitív hatás nem függött a megivott kávé mennyiségétől.

Miért hat jótékonyan a kávé?

Egyelőre a szakértők sem tudják megállapítani, mi áll a kávé egészségvédő hatása mögött, korábbi tanulmányok eredményeiből azonban lehet következtetni a potenciális okokra. A vérben lévő koffeinről például megállapították, hogy csökkenti a kettes típusú cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett még a koffeinmentes kávé is gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek az anyagcsere fokozásában és a gyulladások csökkentésében. A kávéban található bizonyos vegyületek az agyat is megvédhetik a degeneratív betegségektől, például a Parkinson-kórtól.

A teljes tanulmány a BMC Public Health című orvosi szakfolyóiratban olvasható.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!