Demencia jelei: ez az étrend csökkenti a betegség kialakulásának esélyét

Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint ha teljes kiőrlésű gabonaféléket, gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk nagy mennyiségben a vörös és feldolgozott húsok, valamint ultrafeldolgozott élelmiszerek helyett, akkor elkerülhetjük az agyat érintő egyik legszörnyűbb betegséget. Ezek a gyulladáscsökkentő ételek 31 százalékkal csökkentik annak valószínűségét, hogy a demencia jelei megjelenjenek. Ez a kedvező hatás a 2-es típusú diabétesz, stroke, szívbetegségek (szívroham) által érintett pácienseknél is érvényesül.
Vágólapra másolva!

„A gyulladáscsökkentő étrend követése akadályozta, hogy a demencia jelei kialakuljanak, még azok körében is, akik kardiometabolikus betegségekben szenvednek, és eleve jobban ki vannak téve a demencia veszélyének” – mondta Abigail Dove, svédországi Solnában található Karolinska Institutet Öregedéskutató Központjának doktorandusza.

demencia jelei
Megfelelő étrenddel megakadályozható a demencia jeleinek kialakulása
Fotó: Science Photo Library via AFP

Ez a diéta akadályozhatja meg a demencia jeleinek kialakulását

A 2-es típusú diabétesz, stroke, vagy szívbetegség (szívroham) által érintetteknél a gyulladáscsökkentő ételek hatására két évvel később alakult ki a demencia, mint azoknál, akik kardiometabolikus betegek voltak, és gyulladást okozó ételeket ettek.

A gyulladáscsökkentő étrend követőinek agyát is megvizsgálták. 

Az eredmények alapján a helyesen táplálkozók agyában szignifikánsan kisebb volt azon biomarkerek száma, amelyek neurodegenerációra vagy érrendszeri sérülésre utaltak.

Bár a tanulmány megfigyelésen alapul, és nem tud ok-okozati összefüggést kimutatni, az eredmények tükrözik a korábbi kutatásokat, amelyek összefüggést mutatnak a gyulladáscsökkentő étrend és az agy egészsége között. A demencia kezelése tehát nem képzelhető el megfelelő diéta nélkül.

Ételek demencia ellen: a szellemi épség megőrzésében segít ez a diéta

Még nem teljesen ismert, hogy az élelmiszerek pontosan milyen biológiai módon befolyásolják a gyulladásos folyamatokat. 

A kutatók azonban úgy vélik, hogy a cukros, ultrafeldolgozott élelmiszerek és a vörös, feldolgozott húsokból származó telített zsírok fokozhatják az ún. szabad gyökök termelődését a szervezetben.

A szabad gyökök párosítatlan elektronokkal rendelkező molekulák. Mivel a sejtek molekuláitól elektronokat vonnak el, olyan sejtkárosodásokat idéznek elő, amelyek hozzájárulhatnak az Alzheimer-kór, valamint más demenciatípusok és autoimmun betegségek kialakulásához. Emellett a kutatók úgy vélik, hogy az erősen feldolgozott és zsíros élelmiszerek más gyulladásos biomarkerek szintjét is megemelhetik a szervezetben.

Egy 2020 novemberében készült tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak vörös és feldolgozott húsokat, például szalonnát és kolbászt, valamint cukros, ultrafeldolgozott élelmiszereket, 28 százalékkal magasabb volt a stroke és 46 százalékkal a szívbetegségek kockázata. Ha csak minimálisan, vagyis 10 százalékkal nőtt a káros élelmiszerek fogyasztása, az összes okból bekövetkező halálozás esélye 14 százalékkal emelkedett.

Szerencsére léteznek demencia elleni ételek. A kutatások szerint a gyümölcsökben, zöldségekben bőségesen találhatók olyan gyulladáscsökkentő elemek, mint 

  • a vitaminok, 
  • karotinoidok 
  • és flavonoidok. 

Ezek semlegesíthetik a szabad gyököket és más gyulladásos markereket, továbbá csökkenthetik a szervezetet érő stresszt.

Ezek a gyulladáscsökkentő ételek csökkentik a stroke esélyét

Az új tanulmány több mint 84 000, 60 évesnél idősebb, demenciától mentes, 2-es típusú cukorbetegséggel és/vagy szívbetegséggel vagy stroke-kal diagnosztizált felnőtt táplálkozási szokásait elemezte. Összesen 206 élelmiszer és 32 ital fogyasztását követték nyomon, amelyeket gyulladáskeltő, illetve gyulladáscsökkentő kategóriákba soroltak. Ezt követően 15 évig gyűjtötték az adatokat, majd megnézték, van-e összefüggés a gyulladáskeltő élelmiszerek, illetve a demencia kockázata között. Emellett a résztvevők közül közel 9000-en mágneses rezonanciás képalkotó, azaz MRI-vizsgálatot is végeztek.

A vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál a kardiometabolikus betegségekben szenvedő embereknél, akik a legtöbb gyulladáscsökkentő élelmiszert fogyasztották, nagyobb volt a szürkeállomány térfogata, mint azoknál, akik károsabb, azaz gyulladáskeltő ételeket ettek. 

Összefoglalva az egészséges étrendet követőknél kisebb volt a neurodegeneráció mértéke.

Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy az egészséges étrend védi az agyat és megakadályozza a szellemi leépülést.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!