Férfiakra és nőkre is életveszélyes az ismert vírus

Vágólapra másolva!
A humán papillomavírus (HPV) az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó. Most kiderült, hogy a vírus egyes törzsei összefüggésbe hozhatók a spermiumok pusztulásával, ami káros hatással van a férfiak termékenységére.
Vágólapra másolva!

A HPV alacsony kockázatú törzsei férfiaknál és nőknél egyaránt jóindulatú nemi szervi szemölcsöket okoznak, míg magas kockázatú típusai méhnyakrákot idéznek elő. 

Egyes HPV-törzsek a hímivarsejtek tömeges elhalását okozzák
Egyes HPV-törzsek a hímivarsejtek tömeges elhalását okozzák
Fotó: Science Photo Library via AFP

A statisztikák alapján a méhnyakrákos esetek mintegy 95%-a HPV-fertőzésből ered.

A HPV-ről az is ismert, hogy a férfiaknál növeli a pénisz-, a végbél-, a száj- és a torokrák kockázatát. Ennek megelőzésére a védőoltás mind a fiúk, mind a lányok számára ajánlott kilenc és 14 éves kor között, ideális esetben még az aktív nemi élet kezdete előtt.

A HPV hímivarsejtekre gyakorolt hatása ijesztő

A Frontiers in Cellular and Infection Microbiology című folyóiratban megjelent legújabb tanulmányban a magas és alacsony kockázatú HPV-törzsek férfiak termékenységére gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatók 205 olyan argentin felnőtt férfit vizsgáltak, akik termékenységi vagy urológiai problémák miatt kerestek fel szakorvost 2018 és 2021 között. A résztvevők egyike sem volt beoltva HPV ellen.

Az eredmények szerint az alanyok 19 százalékánál mutattak ki a tesztek HPV-t. Közülük 20 férfinál magas, 7 férfinál pedig alacsony kockázatú vírustörzset azonosítottak.

A hímivarsejtek minőségének vizsgálata után a kutatók megállapították, hogy 

a magas kockázatú törzsek nemcsak gyakoribbak az alacsony kockázatú törzsekhez képest, hanem nagyobb veszélyt jelentenek a spermiumok minőségére is, mivel azok pusztulását okozzák.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a HPV-fertőzés hatással lehet a spermiumok működésére. Azonban nagyon kevesen vizsgálták az alacsony és a magas kockázatú HPV-genotípusok eltérő hatásait” - mondta Dr. Virginia Rivero, a tanulmány vezető szerzője.

Egyes HPV-törzsek veszélyesebbnek számítottak

A magas kockázatú HPV-törzsek több mint kétszer annyi hímivarsejt elhalását okozták, mint az alacsony kockázatúak - jegyezte meg Dr. Rivero. 

A megnövekedett spermiumpusztulás oka a fokozott oxidatív stressz lehet, amely DNS-károsodást okoz az ivarsejtekben.

„Tanulmányunk fontos kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a magasabb kockázatú HPV-törzsek hogyan befolyásolják a spermiumok örökítőanyagának minőségét, és ez milyen hatással van a reprodukcióra, valamint az utódok egészségére. Fontos megérteni a háttérben rejlő biológiai mechanizmusokat. Mivel szexuális úton egyszerre több kórokozó is terjedhet, következő lépésként megvizsgáljuk, hogy befolyásolja-e az eredményeket, ha a HPV-hez más vírusok vagy baktériumok is társulnak” – írta dr. Rivero a kiadott közleményben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!