Keverék kutyák: tényleg egészségesebbek, mint a fajtatiszták?

Régóta kérdés, hogy a keverék kutyák tényleg egészségesebbek-e, mint a fajtatiszta társaik
Régóta kérdés, hogy a keverék kutyák tényleg egészségesebbek-e, mint a fajtatiszta társaik
Vágólapra másolva!
Bárhogy is hívjuk őket, manapság nem kerülhetjük el a kutyaparkokban és az utcákon parádézó dizájner kutyakeverékek robbanásszerű terjedését. De valóban egészségesebbek a keverék kutyák, mint a fajtatiszta társaik?
Vágólapra másolva!

Ahogy a törzskönyvezett és fajtatiszta kutyafajták egészségügyi problémái széles körben ismertté váltak, egyre többen választottak inkább keverék kutyákat. Az elmélet szerint a keresztezett dizájner kutyák genetikailag változatosabbak, így kisebb valószínűséggel szenvednek a fajtatiszta kutyákat érintő egészségügyi problémáktól.

Régóta kérdés, hogy a keverék kutyák tényleg egészségesebbek-e, mint a fajtatiszta társaik
Régóta kérdés, hogy a keverék kutyák tényleg egészségesebbek-e, mint a fajtatiszta társaik
Fotó: Brighton Dog Photography/Getty Images

De vajon tényleg egészségesebbek ezek a keverékek, mint a fajtatiszta rokonaik? Erre a kérdésre keresték a választ az Egyesült Királyság Királyi Állatorvosi Főiskola kutatói egy új, most közzétett tanulmányban.

Ebben három gyakori uszkár keresztezésre összpontosítottak és megállapították, hogy ezek a kutyák nem egészségesebbek vagy kevésbé egészségesek, mint fajtatiszta társaik. A szakemberek azt remélik, hogy az eredmények segítenek a kutyatulajdonosoknak abban, hogy megalapozottabb, tényeken alapuló döntéseket hozzanak, amikor kiválasztják következő szőrös barátjukat.

A legtöbb ma élő kutyát nem emberi ellenőrzés alatt tenyésztették ki. Mintegy kétszáz év alatt több mint négyszáz modern kutyafajtát „hoztak létre”, amelyek mindegyike saját küllemmel és temperamentummal rendelkezik. Néhány népszerű kutyafajta, például a golden retriever is, vegyes fajta eredettörténettel rendelkezik. Sokan azonban korlátozott génállományból kitenyésztett „törzskönyvezett kutyák”

 – mondta Mia Cobb, a Melbourne-i Egyetem Állatjóléti Tudományos Központjának kutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Hozzátette: a fajtatiszta kutyák hívei szerint a kutyák egészségi állapota, viselkedése és megjelenése kiszámíthatóbb. Idővel azonban a fajtatiszta genetikai sokféleség hiánya extrém testtípusokhoz és súlyos jóléti problémákhoz vezetett. 

 

A keverék kutyák kitenyésztése

A Royal Veterinary College kutatásában mintegy 9400 embert kérdeztek meg. Néhányuknak keverék kutyája másoknak fajtatiszta „ősfajtája” volt, és minden kutya öt évnél fiatalabb volt.

A főbb vizsgált fajták:

  • Cavalier King Charles spániel,
  • cocker spániel,
  • labrador retriever,
  • uszkár. 

A szerzők azt a feltételezést tesztelték, hogy a dizájner keresztezett fajtáknak kisebb az esélyük a gyakori egészségügyi rendellenességekre, mint a fajtatiszta társaiknak. Az 57 leggyakoribb egészségügyi rendellenesség esélyeit hasonlították össze a három dizájner keresztezett fajtánál és az alapító (ős)fajták mindegyikénél. Összesen 342 összehasonlítást végeztek.

A Cavapoo vagy Cavoodle egy Cavalier King Charles spániel és egy uszkár keresztezett fajtája
A Cavapoo vagy Cavoodle egy Cavalier King Charles spániel és egy uszkár keresztezett fajtája
Fotó: Pinterest

A gyakori egészségügyi problémák közé tartoztak a szem- és fülgyulladások, a hasmenés és a keresztszalag-szakadás. És az eredmények? Az uszkár keresztezett kutyák és az összehasonlítható alapító fajtájú kutyák egészségi állapota az esetek 87 százalékában megegyezett. A keresztezett fajtáknál nagyobb valószínűséggel fordult elő néhány rendellenesség (7 százalék), de kisebb valószínűséggel jelent meg náluk kis számú (6 százalék) egyéb rendellenesség.

Összességében nem találtak bizonyítékot arra, hogy a fajtatiszta kutyák lényegesen egészségesebbek lennének, mint a keverék társaik.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy eredményeik alapján a leendő kutyatulajdonosoknak inkább más tényezőket kellene figyelembe venniük, például a tenyésztési körülményeket, a temperamentumot és a kiskutya szüleinek egészségi állapotát.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!