Nem mindennapi kaland: partra sodródott nagy fehér cápát mentettek meg - videó

Vágólapra másolva!
A Massachusetts állam legdélibb pontjának számító Nantucket-sziget igen népszerű turistaparadicsom. A híres Cape Cod-foktól nem egészen 50 kilométerre délre fekvő sziget homokos strandjait a meleg nyári hónapokban valósággal ellepik a fürdőzők. Az Egyesült Államok keleti partvidékének ezt a szakaszát azonban nemcsak a strandolni vágyók, hanem a világtenger legrettegettebb ragadozói, a nagy fehér cápák is felkeresik időnként. Most azonban nem a fürdőzők, hanem egy, a sekély vízben megfeneklett és a hullámverés által a parti fövenyre kivetett nagy fehér került halálos veszélybe.
Vágólapra másolva!

Egyáltalán nem volt veszélytelen kaland a nagy fehér megmentése


A parti hullámverésben megfeneklett és tehetetlenül csapkodó nagy fehér cápát Liza Phillips fedezte fel, aki a barátjával együtt sétált Low Beach hosszan elnyúló homokos strandján. „ Azt mondtuk, valahogy segíteni kellene rajta. Természetesen volt bennünk némi adrenalin. Az egyik barátunk levette az ingét, hogy bemenjen a sekély vízbe, mondtam, én is vele tartok”-idézte fel az izgalmas pillanatokat Liza Phillips a New York Post lapnak nyilatkozva. A partra sodródott és vadul csapkodó nagy fehér az alábbi videón tekinthető meg.

Phillips és barátja, Ted Rock bátran begázoltak a tengerbe, hogy visszataszigálják a mélyebb vízbe a bajba jutott hatalmas porcos halat, ami sérültnek, véresnek tűnt a kétségbeesett küzdelemtől. Először a farkánál megragadva próbálták mélyebbre taszigálni a cápát, ám az már túlságosan megfeneklett a homokban, így nem tudták megmozdítani. Ekkor Phillips még beljebb gázolt, és már majdnem nyakig érő vízben próbált lendületet adni a cápának.

A megfeneklett nagy fehér magatehetetlenül csapkodott, ezért nem volt veszélytelen a megközelítése
Fotó: New York Post/Liza Phillips

Ez egyáltalán nem volt veszélytelennek tekinthető helyzet, mivel az ide-oda csapkodó nagy fehér könnyen megsebesíthette volna a segítségére siető nőt. A lökési kísérletek azonban megtették a hatásukat, mert a cápa végre megmozdult, és sikerült elindulnia a mélyebb vizekbe. 

A bátor nőnek végül sikerült mélyebb vízbe taszigálnia, és így megmentenie a megfeneklett cápát
Fotó: New York Post/Liza Phillips

„Sikerült már megérintened egy nagy fehért? Ez annyira hihetetlen, hogy ilyet szinte el sem tud képzelni az ember” – kommentálta a sikeres mentőakciót Liza Phillips. A cápamentés után a bátor nő és családja visszautaztak otthonukba, Kaliforniába.


A „fehér halál” a legismertebb, de az egyik legritkább cápafaj is


Az Egyesült Államok keleti partvidéke – különösen Cape Cod környéke – világviszonylatban is a nagy fehér cápák (Carcharodon carcharias) egyik legfrekventáltabb előfordulási területe. A másik jelentősebb amerikai nagy fehér cápás „hot spot” a kaliforniai partvidék. Noha a közvélemény számára a nagy fehér az egyik legjobban ismert cápafaj, ám ezzel szemben valójában rendkívül ritkának számít. 

Nagy fehér úszik közvetlenül a felszín alatt Cape Cod környékén
Fotó: Twitter

A tengerbiológusok alig néhány ezerre becsülik a világtenger nagy fehér cápa populációjának a teljes egyedszámát. A nagy fehér cápákat - jó eséllyel - a világóceán csak alig néhány pontján lehet megfigyelni, az Egyesült Államokon kívül még Mexikó csendes-óceáni partvidékén, Dél-Afrika atlanti vizein, valamint Ausztrália keleti, illetve nyugati partvidékének egyes szakaszain. A múltban a nagy fehér cápák relatíve gyakorinak számítottak a Földközi-tengerben is, a mediterrán vizekben azonban napjainkra már  kritikusan lecsökkent az egyedszámuk. Ehhez hasonló a helyzet a dél-afrikai vizeken is, ahonnan az elmúlt években szabályosan eltűntek a korábban itt igen gyakorinak számító nagyragadozók. 

Vízből kivetődő nagy fehér a dél-afrikai Mossel-öbölben
Fotó: Elter Tamás

A nagy fehér a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) besorolásában a sebezhető fajok közé tartozik. A heringcápa-félék családjába (Lamnidae) sorolt nagy fehér a jelenkor világtengerének legnagyobb húsevő ragadozó hala. A kifejlett hímek átlagos testhossza 3,8 -4, 2 méter, a nagyobb nőstényeké pedig 4,3- 5  méter közti, de ennél léteznek jóval termetesebb egyedek is. 

Az abszolút (de nem hitelesített) rekorder a Földközi-tengerből származik, 

amit 1987 áprilisában egy helyi halász, Alfred Cutajar fogott ki a Máltához tartozó apró sziget, Filfla mellett. 

Az 1987 áprilisában Málta mellett kifogott abszolút rekordernek tartott nagy fehér 
Fotó: Richard Ellis - John McCosker: The Great White Shark

A nagy fehért a bulvársajtóban gyakran emlegetik „emberevőként”, bár valójában az ember nem számít természetes zsákmányának. Ami viszont kétségtelen tény, hogy a statisztikák szerint ennek a fajnak a számlájára írható a legtöbb úgynevezett nem provokált ember elleni agresszió. A nagy fehér cápát először a Dél-afrikai Köztársaságban nyilvánították védett fajjá 1991-ben; ma pedig már szinte mindenhol törvényi védelem alatt áll.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!