A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
HUNKrizsán Xénia
19:35AtlétikaHétküzdés - súlylökés
HUNLosonczi Dávid
19:55BirkózásTurpal Bisultanov-David Losonczi
NyílNyíl

Szibériai aranybányászok véletlenül ősi gyapjas orrszarvú múmiára leltek

A felfedezett gyapjas orrszarvú szarv egy mumifikálódott tetem mellett egy megkövesedett koponyára helyezve egy múzeumban.
Fotó: Michiel Yakovlev
Vágólapra másolva!
A bányászok egy új kőbánya helyszínének kiásása közben találta a leletet. A Sakha Köztársaságban az Ojmjakon településen talált maradványok fotói augusztus 2-án jelentek meg az orosz közösségi média oldalán, a Telegramon. A felfedezést követően az Északkeleti Szövetségi Egyetem kutató megnézték a helyszínt és felfedezték az orrszarvú szarvát. A mumifikálódott gyapjas orrszarvút (Coelodonta antiquitatis) az elkövetkező hónapokban fogják teljesen feltárni - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

A szibériai permafroszt ideális körülményeket nyújt az ősi állatok konzerválódásához. A hideg körülmények mumifikálják a maradványokat, általában dehidratálják a lágy szöveteket és elzárják őket egy fagyott időkapszulába. 

 

A lágy szövetek felfedezése ritka és lehetővé teszi a tudósoknak, hogy sokkal jobban belepillantsanak az állat életébe és, hogy milyen volt a környezet az állat halálának idején, a csontos maradványokhoz képest. És jobb lehetőséget is nyújt arra is, hogy a maradványokból ősi DNS-t vonjanak ki.

 

Maxim Cheprasov kutató, az Északkeleti Szövetségi Egyetem Mamut Múzeum igazgatója azt mondta, hogy ez csak az ötödik alkalom, hogy a tudósok egy intakt lágy szövetű gyapjas orrszarvút találtak és a mai napig nem volt ilyen ritka lelet a Mamut Múzeum gyűjteményében.

A felfedezett gyapjas orrszarvú szarv egy mumifikálódott tetem mellett egy megkövesedett koponyára helyezve egy múzeumban.
Fotó: Live Science

 

A gyapjas orrszarvú főként a pleisztocén időszakban (2.6-11.700 millió évvel ezelőtt) élt és először körülbelül 300.000 évvel ezelőtt jelent meg Eurázsia északi részén. Amint az utolsó jégkorszak véget ért, területük összezsugorodott, míg már csak Szibéria részeit lakták – végül körülbelül 10.000 évvel ezelőtt kihaltak a klímaváltozás és az emberi tevékenység miatt.

 

 Az Északkeleti Szövetségi Egyetem kutatói azt tervezik, hogy a szarvat a többi maradvány kiásása előtt tanulmányozzák. A morfológiai paraméterek szerint érett egyed volt. Az állat pontos biológiai kora és neme a tetem átfogó tanulmányozása után lesz meghatározva.

A gyapjas orrszarvú szarvat az  Északkeleti Szövetségi Egyetemre vitték, ahol a tudósok tanulmányozzák.
Fotó: Michiel Yakovlev / Live Science

A gyapjas orrszarvú felfedezése az Északkeleti Szövetségi Egyetem sok projektjének egyike, hogy Szibéria jégkorszaki megafaunáját megismerjük. Júniusban a kutatók belekezdtek egy 44.000 éves mumifikálódott farkas boncolásába, melyet a Szahai Köztársaság permafrosztjából húztak ki.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!