Árvaszúnyog: Miért van több a Balatonnál és kell-e félni tőlük?

Árvaszúnyog ( Chironomus balatonicus).
Vágólapra másolva!
A Balatonnál mostanában (2024 augusztus) tapasztalhattunk, hogy esténként jellegzetes zúgó-zümmögő hang kíséretében tömegesen rajzott egy szúnyognál nagyobb méretű, zöldes színű rovar, amely napközben a partmenti növényzeten pihent és csak zavarásra reppent fel. E rovar a balatoni árvaszúnyogok egyik jellegzetes, nagytestű faja, a Chironomus balatonicus. Fontos már az elején leszögezni, hogy az árvaszúnyogok NEM csípnek, tehát nem kell félni tőlük!
Vágólapra másolva!

Az árvaszúnyog lárvája tó üledékében nevelkedik, és onnan rajzik ki, jellemzően két nagyobb hullámban, tavasz végén/nyár elején és augusztus-szeptemberben. Mennyisége általában nagyon eltér a tó egyes területei között – jellemzően a Szigligeti és a Keszthelyi medencékben jóval gyakoribb, illetve az egyes években is nagyon változó mennyiségben fordul elő. Ez azért van, mert e faj mennyiségét alapvetően befolyásolja a táplálékukként szolgáló mikroszkopikus algák mennyisége. Ahol és amikor nagyon kevés volt az alga a megelőző időszakban, ott szinte alig találkozhatunk vele. Ám amikor az algák mennyiségét jellemző klorofill-a koncentráció átlépi a 20 mikrogramm per liter értéket, azt követően az árvaszúnyogok nagyon felszaporodhatnak, magasabb algatermés esetén akár tömeges szintet is elérve. 

Árvaszúnyogok pókhálóban.
Árvaszúnyogok pókhálóban.
Fotó: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

 

Az árvaszúnyogok lényeges szerepet töltenek be a tó anyagforgalmában

 

A Chironomus balatonicus az 1980-as és 90-es években volt nagyon gyakori a tóban, gyakran az embereket is zavaró (az ideinél is sokkalta nagyobb!) mértékű rajzásokkal. A vízminőség javulásával párhuzamosan visszaeső algaprodukció miatt, az 1990-es évek végétől napjainkig csak viszonylag ritkán és inkább csak a nyugati részein találkozhattunk- e fajjal. Viszont, az idei évben, köszönhetően feltételezhetően a tartósan igen magas vízhőmérsékletnek is, az algák mennyisége a nyár végére már a tó egészében magasabban alakult az előző évekhez képest. Mindez pedig lehetővé tette az árvaszúnyogok szokásosnál nagyobb állományának kialakulását. 

Árvaszúnyogok pókhálóban.
Fotó: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Ugyanakkor fontos tudni, hogy az árvaszúnyogok lényeges szerepet töltenek be a anyagforgalmában, a megtermelődött algákat elfogyasztva, azon felnőve, alapvető táplálékot biztosítanak a halak és a víz mentén élő madarak, kétéltűek számára. 

 

Összefoglalva, az árvaszúnyogok tömeges megjelenése egyfelől jelzi az algák magasabb koncentrációját a vízben, de egyben kedvezőbb életfeltételeket is teremtenek más vízi szervezetek számára. 

 

Végül, az árvaszúnyogok számunkra zavaró hatását csökkenthetjük, ha napközben kerüljük a pihenő helyükként szolgáló bokrok és fák bolygatását, illetve figyelembe vesszük, hogy éjjel e rovarokat erősen vonzza a fény. 

(Forrás: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet: https://www.blki.hun-ren.hu/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!