Az egész világra veszélyes a legújabb ukrán döntés

Russian Airstrike In Odessa, Ukraine
A háború pusztítása.
Fotó: NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
Elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a török javaslatot, hogy a szemben álló felek tartózkodjanak az energetikai létesítményekre irányuló csapásoktól, ám Ukrajna végül nem ment bele egy ilyen megállapodásba - jelentette ki Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára kedden a Rosszija 24 hírtelevízió műsorában.
Vágólapra másolva!

Sojgu szerint az erről való egyezkedés még a kurszki régióba történt ukrán betörés előtt folyt.

Törökország felajánlotta nekünk... hogy ne mérjünk csapásokat energetikai létesítményekre, ne mérjünk csapásokat nukleáris létesítményekre, és ne mérjünk csapásokat a kereskedelmi polgári flottára a Fekete-tengeren. Az elnökünk így döntött és azt mondta, hogy igen, döntsünk így. És nagy meglepetés volt számunkra, amikor egy idő után azt mondták (az ukrán hatóságok), hogy nem, nem, nem, mi nem megyünk bele ebbe a megállapodásba

- mondta a volt orosz védelmi miniszter.

tűzoltó, robbanás, nagytűz, tűzoltás
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP

Augusztusban a The Washington Post amerikai napilap azt írta, hogy a kurszki ukrán behatolást megelőzően Moszkva és Kijev, katari közvetítéssel azt tervezte, hogy "titkos" tárgyalásokat folytat a konfliktus befejezéséről, és megállapodik arról, hogy két hónapig nem támadja egymás energetikai létesítményeit. 

A lap szerint Oroszország az ukrán támadás miatt döntött a folyamat leállításáról. Az orosz külügyminisztérium azt közölte akkor, hogy a felek között nem folynak tárgyalások.

Ukraine says 7 killed, 47 injured in overnight Russian airstrike on western city of Lviv
Lerombolt házak a támadás után.
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra a kérdésre, hogy Oroszország továbbra is kész lenne-e tartózkodni az energetikai létesítmények elleni csapásoktól, így válaszolt:

Nem volt semmilyen konkrét megállapodás, ez az első dolog. Nehéz most elképzelni, hogy a Kurszk megyében kialakult helyzet tükrében bármilyen megállapodás létrejöhet. De mindezzel együtt számunkra(…) az a legfontosabb, hogy elérjük a céljainkat.

Sojgu a Rosszija 24-nek nyilatkozva szintén azt mondta hogy mindaddig semmilyen tárgyalás nem lesz Ukrajnával, amíg csapatait "ki nem dobják" a kurszki régióból.

Van itt egy nagyon-nagyon lényeges momentum - ez pedig Kurszk. Mi terroristákkal - ők (az ukrán hatóságok) pontosan ennek számítanak - semmilyen tárgyalásokat nem folytattunk, nem folytatunk, és nem fogunk folytatni, mert az a törekvés, hogy nukleáris terrorcselekményt kövessenek el a kurszki atomerőművel szemben, úgy mondanám, nem más, mint a terrorizmus felső foka

- nyilatkozott.

Vagyis megvolt bennük a kívánság és a törekvés, hogy eljussanak oda, és elfoglalják a kurszki atomerőművet. Szerencsére ez nem sikerült - tette hozzá.

Russian Airstrike In Odessa, Ukraine
A háború pusztítása.
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Nina Liashonok/Ukrinform/NurPhoto

Sojgu szerint a kurszki támadással az ukrán fél célja az volt, hogy az orosz fél erőket csoportosítson át a gyakorlatilag ezer kilométeres frontvonalról, ám az orosz fél fokozódó ütemben folytatja a támadást a Donyec-medencében, és naponta átlagosan 28 négyzetkilométert "szabadít fel", az ukrán hadsereg pedig mintegy kétezer embert veszít halottakban és sebesültekben. 

A tisztségviselő azt állította, hogy az orosz fél augusztus eleje óta ezer kilométernyi területet vont az ellenőrzése alá.

Sojgu méltatta a kínai és a brazil rendezési kezdeményezést, ugyanakkor leszögezte: Oroszország számára ebben az ügyben az a megállapodás a legfontosabb, amelyet 2022 áprilisában, az isztambuli orosz-ukrán tárgyalásokon parafáltak. Elmondta, hogy orosz részről dokumentáltak minden olyan katonai csapást, amelyet az ukrán hadsereg 2014 óta polgári célpontokra mért.

Az ukrajnai rendezésről szóló brazil-kínai nyilatkozatot hazánk is üdvözölte.

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!