Szénsavas vagy mentes ásványvíz a jobb választás?

Vajon a szénsavas vagy a mentes ásványvíz a jobb választás?
Vajon a szénsavas vagy a mentes ásványvíz a jobb választás?
Vágólapra másolva!
Szénsavas vagy mentes? Ezt a kérdést gyakran halljuk egy kávézóban vagy étteremben, és mindenkinek van preferenciája, hogy szénsavas vagy mentes ásványvizet kér. De van-e különbség az egészségünk szempontjából?
Vágólapra másolva!

Egy új tanulmányban a szakemberek a szénsavas vagy mentes ásványvíz dilemmájára, illetve annak összehasonlítására összpontosítottak. Ahogy arra rámutattak szódavíz, az ásványvíz, a tonikvíz és az ízesített víz bár hasonló, de nem ugyanaz a termék.

Vajon a szénsavas vagy mentes ásványvíz a jobb választás?
Vajon a szénsavas vagy a mentes ásványvíz a jobb választás?
Fotó: Oscar Wong/Getty Images

A szénsavas víz buborékai úgy jönnek létre, hogy szén-dioxidot adnak a szűrt vízhez. A szénsav reakciója során szénsav keletkezik, ami a szénsavas vizet savasabbá teszi (pH-ja kb. 3,5), mint a mentes víz (közelebb áll a semlegeshez, aminek a pH-ja 6,5-8,5 körül van).

 

Szénsavas vagy mentes az egészségesebb?

Nem kétséges: a víz a legjobb módja a szervezetünk hidratálásának. Kutatások kimutatták, hogy ebben a tekintetben a szénsavmentes és a szénsavas víz egyformán hatékony. Néhányan azonban úgy vélik, hogy a víz egészségesebb, ha lezárt palackból származik; de Ausztráliában a csapvizet például nagyon gondosan ellenőrzik. A palackozott vízzel ellentétben ez a víz ráadásul fluoriddal is dúsított, ami segíthet megvédeni a kisgyermekeket a fogszuvasodás és a szuvasodás ellen. A szénsavas vagy mentes víz egyértelműen jobb választás, mint a mesterségesen édesített ízesített italok vagy gyümölcslevek.

Nincs bizonyíték arra, hogy a szénsavas víz károsítaná a csontokat, ahogy azt sokan gondolják. Bár a sok üdítőital fogyasztása összefüggésbe hozható a csonttörések számának növekedésével, ez nagyrészt annak köszönhető, hogy kapcsolatban áll a nagyobb arányú elhízással

 – mondta Christian Moro, a Bond Egyetem tudományos és orvostudományi docense a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Hozzátette: tény, hogy a szénsavval dúsított víz savasabb, mint a mentes változat, és a savasság pedig megpuhíthatja a fogzománcot. Emiatt szerinte nem kell nagyon aggódni, kivéve, ha cukorral vagy citrusfélékkel keverjük, amelyeknek sokkal magasabb a savassága.

A szakemberek szerint tévhit, hogy a víz (bármilyen) fogyasztása étkezés közben káros az emésztésre. Bár a víz elméletileg hígíthatja a gyomorsavat (amely lebontja az ételt), a gyakorlatban az ivásnak nincs negatív hatása; az emésztőrendszer egyszerűen alkalmazkodik az étel állagához.

Egy új tanulmányban a szakemberek a szénsavas vagy mentes ásványvíz dilemmájára, illetve annak összehasonlítására összpontosítottak
Egy új tanulmányban a szakemberek a szénsavas vagy mentes ásványvíz dilemmájára, illetve annak összehasonlítására összpontosítottak
Fotó: Pinterest

Néhány embernek a szénsavas italok ráadásul gyomorpanaszokat okozna, ami:

  • a gázok felhalmozódásának köszönhető, 
  • puffadást,
  • görcsöket és
  • kellemetlen érzést okozhat. 

Érdekes módon a szénsavas víz miatt a szájban érzett szénsavas „pezsgés” annál inkább eltűnik, minél többet iszunk belőle.

Szinte mindegy, hogy melyiket választjuk, a lényeg az, hogy a víz nélkülözhetetlen az életünkben, ami hidratál minket és számtalan egyéb egészségügyi előnnyel rendelkezik. A víz, szénsavas buborékokkal vagy anélkül, mindig a legegészségesebb ital lesz, amit választhatunk

 – foglalta össze tanulmányuk eredményeit Charlotte Phelps, a Bond Egyetem orvosi programjának vezető tanára, aki egy trükköt is elárult.

Ha aggódunk a fogzománcra gyakorolt hatások miatt, érdemes a szénsavas vizet egy pohár szénsavmentessel is „leöblíteni”, ami segít megtisztítani a fogakat és visszaállítani a száj PH szintjét a normális szintre.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!