Soha nem látott, sokkoló felvétel készült a Titanicról

Vágólapra másolva!
Egyre rosszabb állapotban van az óceán mélyére süllyedt legendás óceánjáró maradványa. Egy új vizsgálat szerint a Titanic ikonikus orrának korlátja nagyrészt leszakadt és sikerült rálelni egy régóta eltűnt szobordíszre is. Az új felvételek tanúsága szerint a hajó egyre kevésbé hasonlít egykori önmagára, és hamarosan teljesen az enyészeté lesz.
Vágólapra másolva!

A Titanic orrának korlátjához kapcsolódik a filmtörténet egyik leghíresebb jelenete is, amelyet Jack és Rose, vagyis Leonardo DiCaprio és Kate Winslet tett halhatatlanná. Sajnos az újonnan készített felvételek tanúsága szerint a hajó ezen része mára elrozsdásodott és szinte teljes egészében leszakadt. A robotizált tengeralattjárók által idén nyáron készített képeken látható, hogy a hajó orrának 4,5 méteres szakasza a tengerfenékre zuhant. A felfedezést végző expedíciós csapat most arra figyelmeztet, csak idő kérdése, hogy az egész hajó végleg összeomoljon.

A Titanic orra egy korábbi felvételen
A Titanic orra egy korábbi felvételen
Fotó: AFP

Meddig létezik még a Titanic? Sajnos nem tudjuk, de valós időben figyeljük az eseményeket

mondta Tomasina Ray, az expedíciót vezető RMS Titanic Inc. nevű vállalat igazgatója.

Két évvel ezelőtt törhetett le a Titanic orrának korlátja

A Titanic 1912. április 14-én az éjszakai órákban jéghegynek ütközött, majd április 15-én hajnalban kettétörve az óceán fenekére merült. A hajókatasztrófában összesen 1500-an haltak meg. A hatalmas óceánjáró roncsa most több mint 3800 méter mélyen pihen, 900 km-re Új-Fundland partjaitól. A maradványok hosszú időre feledésbe merültek, mígnem 1985-ben egy kutatócsoport elkészítette az első képeket a roncsról. A képekből kiderült, hogy a korlát, amely az 1997-es Titanic című filmben vált halhatatlanná, több mint 70 évvel a baleset után csodával határos módon még mindig sértetlen volt.

Az RMS Titanic Inc. által üzemeltetett két távirányítású robotjármű (ROV) azonban idén júliusban és augusztusban egy expedíció során megállapította, hogy az orr korlátjának nagy része mostanra hiányzik. Később a terület 3D-s szkenneléséből derült ki, hogy a hajó ezen része a tengerfenékre zuhant. Becslések szerint a korlát nagyjából két évvel ezelőtt vált el a hajótesttől.

Miért pusztul rohamtempóban a Titanic?

Korábbi vizsgálatok alapján megállapították, hogy egy vasevő baktérium hatására a roncs már 2035-ben összeomolhat. Ezt a baktériumot 2010-ben azonosították, mint addig ismeretlen új fajt, és tudományos nevét is a Titanicról kapta: Halomonas titanicae

2022-re a hajó orra már kezdett eldeformálódni az erózió miatt, és a roncs nagy részének összeomlása már csak idő kérdése.

A Titanic teljes eltűnése előtt a kutatók szeretnének minél több értéket kimenteni a roncsból, és jelenleg is folyamatban van az ezzel kapcsolatos tervek készítése.

Az RMS Titanic Inc. szerint a hajóroncs erodálódásának van egy előnye is: az újonnan létrejövő nyílásokon keresztül akadálytalanul be lehet majd hatolni a hajótest belsejébe, ami rengeteg új felfedezést tenne lehetővé.

Expedíciójuk során a két automata tengeralattjáró 

  • több mint kétmillió képet 
  • és 24 órányi HD-filmet készített. 

A vállalat jelenleg vizsgálja ezeket az adatokat, és reméli, hogy felhasználhatja őket a Titanic részletes 3D-s képének elkészítéséhez.

A Titanic roncsai között ráleltek egy régóta elveszett szoborra is (illusztráció)
A Titanic roncsai között ráleltek egy régóta elveszett szoborra is (illusztráció)
Fotó: AFP

Egy híres szobor is előkerült a hajóroncs mellől

A nyári kutatómunka egy olyan leletet is feltárt, amelyet sokáig elveszettnek hittek. Amikor az eredeti, 1985-ös expedíció közzétette az első képeket a roncsról, a maradványok között egy Versailles-i Diana nevű bronzszobrot is találtak. A felfedezést ugyanakkor titkosították, és a szobor pontos helyét nem jelölték meg. Az egykor a hajó első osztályának társalgótermét díszítő 60 cm magas figura most ismét előkerült, és azt tervezik, hogy a felszínre hozzák, majd kiállítják.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!