Sikeresen elindult a világűrbe Európa utolsó Vega hordozórakétája a Francia Guyanából - videó

Fotó: x.com/Arianespace
Vágólapra másolva!
Európa utolsó Vega típusú rakétája szerdán sikeresen elindult a világűrbe a Francia Guyana-i Kourouból - jelentette az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója.
Vágólapra másolva!

Az eredetileg előző napra tervezett, de az Arianespace rakétaindításokkal foglalkozó vállalat szerint "a földi csatlakozásokkal kapcsolatos elektromos problémák" miatt 24 órával elhalasztott indítás helyi idő szerint szerda este történt meg. A rakéta az Európai Unió Copernicus programjának Sentinel-2C műholdját szállítja, amely 57 perccel a felszállás után mintegy 780 km magasságban pályára állt. 

A Föld-megfigyelési űrprogram részeként a Sentinel-2C számos operatív alkalmazást támogat majd, a többi között a vízminőség megfigyelését, az olyan természeti katasztrófák kezelését, mint az erdőtüzek, földrengések és árvizek, valamint a metánkibocsátás. A VV24 elnevezésű küldetés az utolsó az Avio cég Vega típusú olasz hordozórakétájával, amely 2012 óta állt szolgálatban.

Ahogyan arról nemrég beszámoltunk, két űrhajósnak csak nyolc napig kellett volna az űrben tartózkodnia, a Boeing új Starlinerjét tesztelték. A jármű azonban meghibásodott, héliumszivárgást észleltek a kapszula hajtóműrendszerében, ezért az asztronauták nem térhettek haza. A NASA most bejelentette, jövőre egy SpaceX-hajón visszahozza a Földre Sunita Williamst és Barry 'Butch' Wilmoret.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!