A kéményen át szökött meg a börtönből a hírhedt amerikai bűnöző

Múlt-kor cikk, Múltkorcikk, Billy a Kölyök, BillyaKölyök
Billy 1880 körül
Fotó: Wikimedia Commons
Vágólapra másolva!
Billy, a Kölyök a vadnyugat hírhedt alakjaként bűntettei és látványos szökései révén vált legendává. Rövid, ellentmondásos élete és rejtélyes halála máig találgatások tárgya, miközben alakja a valóság és a mítosz határán él tovább.
Vágólapra másolva!

Születésének pontos dátuma és helyszíne máig vitatott. A legtöbb történész az 1859-es évet és New York City-t gondolja valószínűnek, bár egyes források 1860-as vagy 1861-es születési dátumot is lehetségesnek tartanak. A bizonytalanság oka, hogy a korszakban a szegényebb családok hivatalos anyakönyvi bejegyzései gyakran hiányosak voltak.

Múlt-kor cikk, Múltkorcikk, Billy a Kölyök, BillyaKölyök
Billy 1880 körül
Fotó: Wikimedia Commons

Billy több nevet használt életében, de a valódi neve Henry McCarty volt. Közismertté William Bonney álnéven vált, de nevelőapja, William Antrim nevét is használta. Apjáról kevés biztos információ maradt fenn, míg édesanyja, Catherine McCarty, tuberkulózisban halt meg, árván hagyva a fiatal Henryt.

Becsületes igyekezet

A fiú először tisztességes munkákból próbálta fenntartani magát, például farmokon dolgozott. Azonban 1875-ben részt vett egy mosoda kirablásában, amiért letartóztatták, és ezzel kezdetét vette a bűnözői karrierje. Első híres szökését ekkor hajtotta végre: a börtönből a kéményen keresztül sikerült megszöknie. 

Ezzel kezdődött el hírhedt szökési sorozata, amely nagyban hozzájárult legendája megszületéséhez.

A következő hónapokban Billy ismét megpróbált becsületes életet élni, különféle munkákat vállalt, de egy személyes konfliktus során gyilkosságot követett el. Ez az esemény végleg a bűn útjára terelte, innentől kezdve pedig már csak különféle bűncselekményekből, például gyilkosságokból és szerencsejátékból élt. Neve egyre ismertebbé vált a vadnyugaton, és a törvény emberei egyre elszántabban üldözték.

A halálos ítélet

Billy életének végjátékában Pat Garrett seriff játszott kulcsszerepet, aki egykor a társa volt. Garrett, aki jól ismerte Billy szokásait, 1880-ban elfogta, és Mesilla városának börtönébe záratta. Bár a Kölyök a hírhedt bűnözők közé tartozott, kiterjedt kommunikációt folytatott, a börtönben leveleket írt a kormányzónak kegyelemért könyörögve, és az újságírók is igyekeztek interjút készíteni vele. Bűneinek ismeretében, kegyelmi kérvényei ellenére 1881 áprilisában halálra ítélték.

Billy nem várta meg az ítélet végrehajtását. 

Pat Garrett távollétében két helyettese, James Bell és Robert Ollinger őrizte. Alábecsülték a veszélyességét. A bandita egy becsempészett fegyverrel lelőtte őket, majd ismét megszökött. Ez a szökés, amely egyben az utolsó sikeres szökési kísérlete is volt, tovább növelte a hírnevét.

Múlt-kor cikk, Múltkorcikk, Billy a Kölyök, BillyaKölyök
A Kölyök és társai
Fotó: Wikimedia Commons

1881. július 14-én ismét Garrett csapdájába esett. 

A végzetes esemény Peter Maxwell házában történt, ahol Garrett emberei éppen kikérdezték Maxwellt, amikor Billy váratlanul belépett a szobába. A helyiségben sötét volt, így nem látta, hogy ott vannak a törvény emberei. Ahogy Billy megszólalt, Garrett felismerte a hangot, és mielőtt a Kölyök reagálhatott volna, halálos lövést adott le rá. A mindössze 21 éves banditát társai mellé temették egy régi katonai temetőben.

A mítosz

Halála után számos pletyka kezdett keringeni arról, hogy talán mégsem halt meg. A történet szerint Garrett futni hagyta, és több szélhámos is megpróbálta magát Billyként beállítani. Bár egyikük sem bizonyult hitelesnek, a pletykák tovább terjedtek, és a Kölyök alakja a vadnyugat egyik legnépszerűbb mitikus figurájává vált.

Múlt-kor cikk, Múltkorcikk, Billy a Kölyök, BillyaKölyök
Billyről (balra) készült állítólagos felvétel, 1878
Fotó: Wikimedia Commons

Története egyike a nagy, amerikai legendáknak. Alakja a romantizált vadnyugat szimbólumává vált, története pedig gyakran inspirálja a populáris kultúrát, filmeket és könyveket. Élete és halála vita és kutatás tárgyát képezi a történészek körében.

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!