A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Srí Lanka újra várja a külföldieket

Vágólapra másolva!
Nehezen állunk talpra, ha nem látogat ide sok külföldi - mondja a jó egy évvel ezelőtti szökőár által sújtott trópusi szigetország, Srí Lanka keleti tengerpartján, Negombóban a halárus, aki halászladikját vesztette el - több százezer "kollégájához" hasonlóan - a katasztrófában. A külföldiekre specializálódott Delfin hotel igazgatója viszont már növekvő, ötven százalék körüli szobafoglalásról beszél, - igaz, ez még nem éri el a cunami előtti, 60 százalék körüli telítettséget.
Vágólapra másolva!

Az árus és a szállodavezető megjegyzése egyaránt érzékelteti: a nagyszabású nemzetközi segélyakciók csak akkor lehetnek teljesen sikeresek, ha képesek hozzájárulni a cunami pusztítása után Sri Lanka alapvető jövedelmi forrásának, a turizmusnak a bővüléséhez. Egyelőre azonban - ahogyan itt összegzik -, az európaiak, elsősorban az angolok, a hollandok - akik rendszerint az ide látogató tehetősebb turisták felét teszik ki - sokkal távolságtartóbbak, mint az ázsiai országok lakosai.

Az Indiától délre fekvő, 18 millió lakosú szigetország ugyan több ezer kilométernyire fekszik az indonéziai Szumátra szigetétől, ahol 2004 végén megmozdult a tengeri talapzat, és nyomában megindult a tíz méteres magasságot is elérő víztömeg, korszerű előrejelzés hiányában azonban sok ezer külföldi turista is halálát lelte itt. A sziget nemzeti jövedelmének mintegy 30 százalékát az idegenforgalomból szerzi be, elsőrendű fontosságúnak tekintik tehát a természeti katasztrófa - meg a terrorizmus - miatt elpártoló turisták visszacsalogatását.

Sri Lanka több ezer éves történelme alatt sohasem pusztított szökőár - mondják, és hangsúlyozzák azt is: döntés született a regionális szökőár-előrejelző rendszer kiépítéséről.

A nemzetközi közösség több százmilliós költséggel, a Csendes-óceánon működő rendszert akarja az Indiai-óceán térségében is kiépíteni, a tengermélyi földmozgások és a hullámmozgások változása alapján idejében jelezni a közelgő veszélyt. Két éven belül kiépülhet ez a tágabb térség egészét érintő rendszer, addig is Sri Lanka egyes helyein már mobiltelefonos figyelmeztetési rendszert vezettek be, a partokon pedig helyenként a menekülési irányokat jelző táblákat helyeztek el.

A cunami utóhatása eltörpülhet a Sri Lanka-i békefolyamat esetleges megtorpanásának következményeitől. A múlt év végi választások óta többször követtek el merényleteket a szeparatista tamil lázadók, akik gyakorlatilag ellenőrzésük alatt tartják a sziget északi, északkeleti részét. Sri Lanka nagyobb részén viszont semmi jele a feszültségnek - legfeljebb az északi országrészbe vezető autóutakon felállított katonai ellenőrző pontok emlékeztetnek a belső konfliktusra. Ez azonban cseppet sem befolyásolja a turisták nyugodt életét az ország nagyobb részén.

Tavaly már közel 525 ezer turista látogatott el erre a kétezer éves szingaléz kultúra nyomait őrző szigetre, amely a remények szerint ismét az egyik közkedvelt ázsiai turistacélponttá válik. A cél az évi 1 milliós vendégszám elérése lenne - mondják, és ezt arra alapozzák, hogy a part menti turistaközpontokban már befejeződtek a szökőár pusztítását követő helyreállítási munkák, a négy- és ötcsillagos szállodákon nyoma sincs az egy évvel ezelőtti történéseknek.

Az angol, a német, a francia vendégek mellett az első tíz között vannak a csehek - ők közvetlen járattal juthatnak el Colombóba - , Magyarországról mintegy 3 ezer turista érkezik évente. Azért csak ennyi, mert a magyarok, akárcsak német vagy angol társaik, gyorsabban és a közvetlen járatok révén olcsóbban juthatnak el Thaiföld vagy Indonézia ismert üdülőhelyeire,- ezt tükrözik a cunami utáni időszak nemzetközi idegenforgalmi adatai is. Thaiföld a múlt évi 19 százalékos fellendüléssel ismét keresett célponttá vált, a tavalyi év végi Sri Lanka-i helyfoglalások viszont még 37 százalékkal elmaradtak a tavalyelőtti szinttől a legnagyobb német turistairoda adatai szerint.

Az idén a Sri Lanka-i idegenforgalmi szektor a remények szerint már teljesen túljut a 2004-es megrázkódtatás következményein, várja mindazokat, akik nemcsak segélyeikkel, adományaikkal, hanem itteni üdülésükkel is segíteni akarnak az országon. Az egyik turistacsoport vezetője megértően mondja, hogy tudatában van annak, a turisták kikapcsolódni vágynak, nem akarnak a zavaró részvétérzéssel szembesülni üdülésük idején. Ezen a helyzeten azonban már túl van az ország, amely gazdag kulturális látványosságaival, pálmaligetes partszakaszaival várja a vendégeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!