Újra káosz lesz a londoni repülőtéren

Vágólapra másolva!
Át lehet foglalni más időpontokra azokat a repülőjegyeket, amelyek a British Airways légiutaskísérő személyzete által tervezett háromnapos sztrájk idejére szólnak, jelentette be hétfőn a legnagyobb brit légitársaság.
Vágólapra másolva!

A sztrájkot a British Airways légikísérőinek szakszervezete jelentette be előző este, miután holtpontra jutottak a betegszabadságokkal, a fizetéssel és a munkabeosztásokkal kapcsolatos tárgyalások a munkaadóval.

A TGWU szakszervezet - amelynek a sztrájkról megtartott múlt heti szavazásán a 11 ezer fős légikísérői állomány 96 százaléka támogatta a munkabeszüntetést - a január 29-e és január 31-e közötti három napra jelentette be az akciót. Ha a vitás kérdéseket továbbra sem sikerül rendezni, februárban még két, hasonló időtartamú sztrájk lesz a BA-nél; a kitűzött két újabb dátum február 5-7. és február 12-14.

A legnagyobb vita a British Airways másfél éve bevezetett új betegszabadság-elbírálási rendszeréről folyik; ez az érdekképviselet szerint nem más, mint a beteg alkalmazottak munkára kényszerítése fenyegetéssel. A BA vezetése szerint mindössze arról van szó, hogy csökkenteni kellett a betegség miatti hiányzások magas arányát.

Willie Walsh, a British Airways vezérigazgatója hétfőn a BBC-nek azt mondta: az új rendszer bevezetése előtt a légikísérői állomány minden tagja átlagosan 22 munkanapot töltött betegszabadságon évente; ez azóta 12 napra csökkent. Walsh feleslegesnek és teljesen indokolatlannak nevezte a készülő sztrájkot.

A BA hétfőn bejelentette, hogy jóllehet mindent megtesz a sztrájkok tárgyalásos úton történő elkerülésére, illetve sztrájk esetén a fennakadások minimalizálására, megérti azt is, ha az utasok más időpontra kívánják áttenni foglalásukat. Ezért a cég - amely a turistaosztályra szóló jegyek módosítását általában nem engedélyezi - ezt hétfőtől lehetővé teszi azoknak, akiknek a január 29-e és február 16-a közötti időszakra van érvényes repülőjegyük valamely BA-járatra.

A cég tájékoztatása szerint Magyarországról a 777 47 47-es magyar telefonszámon lehet módosítani a foglalásokat, munkanapokon 9-17 óra között. Nagy-Britanniából a 0800 727 800-as ingyenes telefonszámot kell hívni átfoglalás ügyében.

Ha a január végi sztrájkot megtartják, az lesz fél éven belül a negyedik súlyos fennakadás a British Airways forgalmában. Tavaly augusztusban, a nyári főszezon csúcspontján a brit kormány egy nagyszabású merénylettervről szóló értesülés miatt rendkívüli szigorításokat rendelt el a repülőtereken - egyebek mellett hosszú időre teljesen megtiltották kézipoggyász felvitelét az utaskabinba -, és az ebből eredő káoszban a BA 1200 járatát kellett törölni.

Decemberben, a karácsonyi csúcsszezon kellős közepén napokig tartó sűrű köd miatt kényszerült a cég ismét járatok százainak törlésére, a múlt héten pedig az Európán végigsöprő orkán okozott újból komoly forgalmi kieséseket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!