Kisfilmek a nagyvilágból - spanyolországi nyaralóhelyek

Vágólapra másolva!
A Spanyolországhoz tartozó Mallorcára és a Kanári-szigetekre szinte egész évben utazhatunk, mindig garantált a kellemes, meleg, napsütéses időjárás. Mégis nyáron a legnépszerűbbek ezek a célpontok, ilyenkor kel útra a legtöbb magyar turista. Rövid kedvcsinálók indulás előtt.  
Vágólapra másolva!

Mallorcát, vagy ahogy a spanyolok mondják a kis sziklát, leginkább az ellentétek jellemzik. Ilyen éles ellentétpár például, az, hogy a szigeten zsúfolt tengerparti szakaszok mellet megtalálhatók a magányos öblök is. Ugyanerre példa a luxusjachtok kapitányai és legelőkön bandukoló birkapásztorok, vagy a modern építészeti megoldások és a gótikus műemlékek lenyűgöző szimbiózisa. Mallorcán egyébként jól megférnek egymással az egyszerű napfényturizmus kispénzű hódolói és a minden fényűzést felvonultató luxusnyaralók tömegei.

A sziget kisebb nagyobb hegycsúcsai közül szinte mindet bejárhatjuk, de talán a legérdemesebb a Formentor, a Mola, a Punta Malgrat, a Salinas felé venni az utunkat. Akik felfedeznék a nyüzsgő partszakaszok mellett a rejtett, csöndes öblöket azok a sziget keleti része felé induljanak. A sziget kivéve az északi területeket többnyire sík, de a táj itt-ott dimbes-dombossá alakul. A dombcsúcsok, vagy ahogyan a helyiek mondják "puigs"-ok gyakran hegyesek, ezért különleges látvánnyal ajándékozzák meg az utazókat. További információkat itt olvashat Mallorcáról.


Mallorca, a nyugalom szigete

KAnári-szigetek: a legnépszerűbb

Tenerife gyakran hallott/olvasott név az utazási irodák kínálatában. Az elmúlt években egyre többen utazunk a Kanári-szigetekre és mára talán a turisták is sokkal tudatosabbak, és felkészültebbek, mint korábban. Összeállításunkból még sikerülhet plusz információkat is szerezni árakról, szokásokról.

Tenerife a Kanári szigetek hét szigetecskéjének tagja, Afrika, pontosabban Marokkó partjaitól 125-200 km-re az Atlanti-óceán "közepén".

Valamennyi sziget (Gomera, La Palma, Lanzarote, Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife) az Atlanti-óceán és az afrikai kontinens talapzatának ütközésénél keletkezett, így erős vulkanikus múltra tekinthetnek vissza. Tenerifén található Pico de Teide tűzhányó valamikor 1790-es évek végén tört ki utoljára. A mérések szerinti 3718 méteres csúcsa Spanyolország legmagasabb pontja, amely állandó iránymutató és biztos pont a tengerészek számára is. A kitörésekből visszamaradt vulkanikus talaj, és az éghajlat különösen kedvez a szőlőtermesztésnek, így Kanári-szigeteken több ültetvény is burjánzik. Tenerife-ét San Fransiscóhoz hasonlóan az örök tavasz városának is hívják. Részletek...


Gran Canaria

Katalónia büszkesége

A rendszerváltás után, a 90-es évek elején-közepén Barcelona nem volt felkapott hely a magyar turisták körében, inkább csak a Costa Brava betonszállodáiban nyaraló vendégek jöttek ide egynapos fakultatív kirándulás keretében. A város hazai ismertségét és a turisztikai palettán való megjelenését az 1992-es olimpia segítette leginkább, ma pedig már a fapados légitársaságok korában az egyik legnépszerűbb úticéllá vált. Szinte naponta indulnak ide járatok, s a barcelonai városlátogató programok az utazási irodák legnépszerűbb ajánlatai közé tartoznak.

Barcelona Spanyolország második legnagyobb városa, Katalónia fővárosa, s örök riválisa a spanyol főváros Madridnak. Itt van a katalán kormány székhelye és a város mindig is a katalán önállósulási törekvések jelképe volt. A Földközi-tenger harmadik legnagyobb kikötőjének otthont adó város a Barcelonai-síkságon helyezkedik el, a Barcelonai-hegységhez tartozó Parti-hegylánc vonulatai tövében. Tovább a cikkre...


Barcelonai pillanatképek
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről