Idén kevés repülő zuhant le

Vágólapra másolva!
Az idei év első félévében minden korábbinál kevesebb repülőgép baleset történt a világon - derül ki a Flight International legfrissebb elemzéséből. Június végéig összesen 312 ember vesztette életét légikatasztrófában - írja az TravelNewsWire.
Vágólapra másolva!

A június 30-ával végződött első hat hónapban összesen 11 tragikus kimenetelű légibaleset történt, s ebben az összes kereskedelmi célú kategóriát - az utasszállító és a cargo gépeket is - beleszámolták az elemzés készítői.

A megelőző években 12 volt a félévi rekord, amit 2003-ban és 1984-ben regisztráltak, igaz a 80-as évek közepén a légiforgalom a jelenleginek csupán mintegy egyharmadát tette ki. Az idei esetek többségében nagy repülőgépek szenvedtek balesetet, így az elhunyt áldozatok száma nem ért el negatív rekordot: összesen 312-en vesztették életüket. Ebben a tekintetben 2001 volt a rekordév, amelynek első hat hónapjában a 13 balesetet szenvedett repülőgépen 114-en vesztették életüket.

Az idei 11 balesetből kettőben indonéz légicégek - az Adam Air és a Garuda - gépei szenvedtek balesetet, ez is az egyik oka annak, hogy az Európai Unió nemrég minden indonéz felségjelű utasszállítót kitiltott légteréből.

A legtöbb áldozatot követelő baleset a Kenya Airways Boeing 737-800-as gépét érte, amelynek fedélzetén mind a 114 utas és a személyzet tagjai is életüket vesztették.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!