A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaMagyarország-Dánia
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl

Betlehem újra megtelik az ünnepekre

Vágólapra másolva!
Nyolc komor év után újra igazi karácsonyi hangulattal várja az ünnepeket Jézus szülővárosa, Betlehem. A városban ugyanakkor 1500 palesztin rendőr vigyáz a biztonságra.
Vágólapra másolva!

A város minden hotelszobáját lefoglalták már január végéig, a központi Jászol-tér zsúfolásig tele van turistákkal, az izraeli és palesztin erők pedig mind azon fáradoznak, hogy zavartalanul folyjanak az események az ünnepek alatt. Betlehemet karácsonyi díszbe öltöztették, Mahmúd Abbász palesztin elnök pedig személyesen vesz részt a Jászol-téren felállított karácsonyfa fényeinek meggyújtásán.

Betlehem gazdasági helyzetét erősen befolyásolja a palesztin-izraeli konfliktus. A 90-es években virágzott a turizmus, mivel az emberek még hittek a békés jövőben, ám mindez szertefoszlott a 2000-ben kirobbant harcok miatt. A turistákat távol tartotta a palesztin erőszak és az izraeli utazási megszorítások.

Forrás: [origo]

Az utóbbi időben azonban a város fokozatos újjáéledése indult meg, és ismét mágnesként vonzza magához a "karácsonyi zarándokokat". Palesztin illetékesek szerint idén eddig 1,3 millió turista - kétszer annyi, mint tavaly - érkezett a "nyugati partra", az év végi összesített adatokat pedig 1,6 millió főre becsülik. A turizmus reneszánsza 12 ezer új munkahelyet teremtett.

Viktor Batares polgármester abban reménykedik, a város fellendülése arra ösztönzi majd a betlehemieket, hogy maradjanak hazájukban. Az utóbbi években ugyanis nagyon sokan, főként keresztények emigráltak az országból. "A nyugalom és a turizmus növekedése több munkalehetőséget fog teremteni és arra bátorítja a családokat, hogy itt maradjanak" - mondta Batares, aki maga is keresztény. Hivatalos adatok szerint a város 32 ezer fős lakosságának csupán 40 százaléka keresztény - a többi muszlim -, míg az 1950-es években 90 százalék volt az arány.

Betlehemben a nagyobb biztonság érdekében 1500 palesztin rendőr lesz szolgálatban az ünnepek alatt. Szulejman Emran biztonsági illetékes szerint rózsákkal, cukorkákkal és veszély esetén hívható telefonszámmal ellátott üdvözlőkártyákkal fogják köszönteni a látogatókat. Az izraeli biztonsági hivatalok pedig arról biztosították palesztin kollegáikat, hogy megkönnyítik a turisták Betlehembe való eljutását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!