A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Ez ENSZ turisztikai világszervezetének tanulmányából egyértelműen kiderül, hogy 2025-re mintegy 1,1 milliárdnyi lesz a 60 év felettiek száma, vagyis közel duplája a 2000-ben regisztrált számnak. Ez a jelenség arra sarkalja a turisztikai szolgáltatókat, hogy egyre több és egyre jobb kínálattal várják a szépkorúakat, nemcsak tőlünk nyugatra, de egyes vélemények szerint már itt, Magyarországon is.
Vágólapra másolva!

A külföldi szállodák, fürdők már évek óta készülnek a megnövekedett számú nyugdíjasok mind tökéletesebb kiszolgálására. Ajánlataikban már szerepelnek a nyugdíjasoknak szóló kedvezményes tarifák és belépők legyen az gyógy-, wellness-, vagy az utóbbi években rohamosan fejlődő orvosi wellness szolgáltatás. A gyógyturisztikai szolgáltatások mellett már a legnagyobb légitársaságok is- általában 10 százalékos- kedvezménnyel járulnak hozzá a szeniorok utazásához, ugyanígy a közlekedési társaságok. Velük nemritkán féláron utazhatnak a nyugdíjasok.

Forrás: AFP

A nyugdíjasok világméterű utazási kedve intenzíven nő - derül ki az ENSZ turisztikai világszervezetének tanulmányából. 2025-re mintegy 1,1 milliárdnyi lesz a 60 év felettiek száma, vagyis közel duplája a 2000-ben regisztrált számnak. Ez a hatalmas növekedés a kettős demográfiai öregedés nevű jelenségnek tudható be, amikor a lakosság várható hosszabb élettartama a születések számának csökkenésével párosul, megállítva a népesség növekedését. A tapasztalatok szerint a mai kor idősei, nyugdíjazásuk után is aktívak kívánnak maradni, ez pedig a hobbi, a sport és a szabadidős tevékenységek mellett az utazásban merül ki.

A tanulmány szerint a turisztikai szolgáltatóknak, utazási irodáknak, szállásadóknak jól felismert érdeke lesz minél jobban kihasználniuk a meglévő infrastruktúrát, elsősorban a kevésbé vonzó elő- és utószezoni időszakokban, illetve a gazdaságilag hátrányosabb helyzetben lévő régiókban. Új létesítmények építésére, illetve a meglévők fejlesztésére van/lesz szükség annak érdekében, hogy alkalmasak legyenek a nyugdíjas vendégek kiszolgálására. Ilyen apró változtatások lehetnek a jól értelmezhető irányító és eligazító táblák, ételhigiéniás garanciák, az állandó orvosi felügyelet, az akadálymentesítés, illetve liftek és korlátok építése.

Forrás: [origo]

Az utóbbi két hónapban több holland nyugdíjas magazinban helyezett el cikkeket a Magyar Turizmus Zrt. a magyar egészségturizmus népszerűsítésére. A több százezer olvasószámmal rendelkező lapok, mint amilyen a Zin, az 50+indeKijker, és a seniorenWijzer az 50 és 70 év közötti korosztályhoz szólnak, akik Hollandiában - krízis ide vagy oda - a legnagyobb utazási kedvvel bírnak. A gyógykúrák és wellness ajánlatok mellett Magyarország kulturális rendezvényeit is bemutató cikkek kiemelik a forint/euró kedvező árfolyamát, amely kitűnő csalogató eszköz az árérzékeny hollandok számára.

Idehaza ez a korosztály egyelőre nem volt kiemelt célcsoport az utazásszervezők szemében, pedig egyre több nyugdíjas korú ember vállalkozik nagyobb utazásokra is, igaz számuk jelentősen elmarad a nyugati országokban regisztráltaktól.

Ettől függetlenül Deák Judit a Harmony Tours ügyvezetője ígéretes célcsoportnak tartja az ötvenes korosztályt. Szerinte idehaza a szépkorúak utaztatásában komoly lehetőség rejlik.

Forrás: MTI

"Az 50 év feletti lakosság mintegy 50 százalékának igenis vannak megtakarításai. Kétharmaduk a családba forgatja vissza ezt az összeget, egyharmaduk (kb.500 ezer fő) pedig kulturális rendezvényekre és utazásra költ - mondja Deák.

A szenior utazók koruk és egészségi állapotuktól függően egy aktívabb és egy kényelmesebb csoportra oszthatók. Míg a kényelmes utazók főleg nosztalgia és zarándok utakat keresnek, velük egykorú idegenvezetéssel és orvosi kísérettel, addig az aktívabb csoport napi 8-10 órás intenzív programok igényel. Ami azonban mindkét csoportra jellemző, hogy egyaránt elvárják a magas színvonalú szolgáltatásokat, keresik a kulturális programokat, és szeretnek alaposan felkészülni az utazásra. Ebből az elgondolásból az iroda rendszeres utastalálkozót tart a kirándulások és külföldi utak előtt.

A világturisztikai barométer szerint, a nyugdíjasok korukból adódóan olyan programok után érdeklődnek, amelyek valahogyan köthetőek fiatalabb éveikhez. Sokan keresik fel az egykori Woodstock fesztivál és Berlini fal helyszínét, jeruzsálemi és örményországi zarándokutakat, de a hajós utak és az egy-két napos városlátogatások is népszerűek, főleg Kelet-és Közép- Európában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!