A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A külföldi nászutak és a külföldön kötött esküvők ma már semmilyen bonyodalommal nem járnak, csupán egy kis ügyintézéssel igényelnek. Egyedüli nehézség talán a választás, vagyis az, hogy a vaskos katalógusokból milyen úti célt szúrjunk ki magunknak. A jó döntéshez összeszedtük néhányat 2009 legjobb nászútjai közül, és egy két információt a külföldi házasságkötéshez.
Vágólapra másolva!

Ügyintézés a külföldi házasságkötés előtt

Ha külföldi házasságkötésben gondolkodunk egy kis papírmunka mindenképp szükséges. A lakóhely szerinti illetékes anyakönyvi hivatalnál kell egy erre vonatkozó kérelmet beadni. A kérelem benyújtását követően a közigazgatási hivatal állítja ki a tanúsítványt a külföldön kötendő házasságkötéshez. Egyes országok megkövetelik a diplomáciai felülhitelesítést, vagyis az apostil-t. (Általában a nemzetközi jognak megfelelően hitelesített dokumentumot szoktak ezzel a szóval illetni.) Az iratok felülhitelesítését Magyarországon a Külügyminisztérium végzi.

Ezen felül még lehetséges, hogy a fogadó ország egyéb, más okmányokat is megkövetel, ezeket a tanúsítvánnyal együtt az Országos Fordítóirodánál hiteles fordításként kell megrendelni.

Forrás: [origo]

A külföldön kötött házasság magyarországi anyakönyvezéséhez szükség van az adott ország által kiállított házassági anyakönyvi kivonatra és esetenként az adott ország hivatalos szervei által történt hitelesítésre. Amennyiben diplomáciai felülhitelesítés is szükséges, úgy azt az adott országban a magyar nagykövetségen kell intézni.

A nászutakra specializálódott utazási irodáknál azt mondják, hogy szinte minden eset egyedi, ezért érdemes előre tájékozódni lakóhely szerinti anyakönyvvezetőnél és a Külügyminisztérium referenseinél. Ezekben az irodákban és hivatalokban egy hosszú listából tájékozódhatunk, hogy az általunk választott ország milyen dokumentumokat kér az házasulandó pároktól.

Időzítés és időjárás

A papírmunkán kívül fontos a körültekintő tervezés. Az általános ügyintézés idehaza ugyanis lassú, egyes esetekben akár 30 napot is igénybe vehet.

Forrás: [origo]

Az időjárással kapcsolatban a távolabbi úti céloknál lényeges szempont, hogy az év melyik időszakában indulunk. Míg Európában augusztus számít a legnépszerűbbnek, ugyanakkor a Karib térség, Mexikó, Thaiföld, Ausztrália, Új-Zéland, és a Maldív szigetek esetében a legkedvezőbb időjárás novembertől áprilisig tart. Ha Mauritius-t, Seychelles-t, Hawaii-t, Las Vegas-t, vagy Floridát választjuk akkor jó tudni, hogy ezeken a vidékeken májustól októberig ideális a klíma.

Nászút: Szolidabb európai célpontok

A kontinensen belül még mindig a népszerű nászutas célpontok között szerepel Korfu, Ciprus, Törökország, és Szicília. Ezekbe az országokba az utazás és a szállásköltségein felül már 30-50 ezer forintért igényelhetünk úgynevezett nászutas csomagot. Ebben a kedves gesztusokon túl általában virágcsokor, gyümölcskosár, pezsgő, privát autós reptéri transzfer, és egy romantikus gyertyafényes vacsora is szerepel.

Fotó: Virágvölgyi István [origo]

Úticéltól függően az egyes szolgáltatók helyi, tradicionális ajándéktárgyakkal és valamilyen városi programmal is kedveskedhetnek. Az extrák közt szerepelhet még a nászutasok késői kijelentkezése a szállodából, az "ágybareggeli"az ajándék fotó és a masszázs.

Nászút hajón

Sokan gondolják, hogy egy tengeri hajóút csak a jómódú utazók kiváltsága. A tengeri utaztatás fejlődésével azonban ma már egy óceánjárón eltöltött hét itthon is elérhető áron foglalható. Egy nyolc napos dubai belső kabinos kiruccanás például 5-600 euróba (100-160 ezer forint) kerül. Érdemes figyelembe venni, hogy a hajós utak esetében a hajó nemcsak közlekedési eszköz, de egyben szálláshely is. Ráadásul az árban teljes ellátás, és a hajón megtalálható szinte valamennyi szolgáltatás szerepel. (uszoda, mászófal, színház, mozi...stb)

A mediterrán térségben is népszerűek a hajós nászutak. Egy hat napos Savona, Barcelona, Palma, Tunisz, Ajaccio, Savona körút belső kabinban 600, tengerre néző balkonos kabinban pedig 700 euróba kerül személyenként. A görög és az olasz partok mentén is remek mézesheteket tervezhetünk Bari, Velence, Olümpia, Valletta, Civitavecchia-Róma érintésével.

Forrás: [origo]

Egyes hajótársaságoknál szokás, hogy a nyílt vízen horgonyoznak le és nagy teljesítményű motorcsónakokkal szállítják az utasokat a partra, és az is, hogy a párok a kapitány társaságában fogyaszthatják el a társaság által felajánlott nászutas vacsorát.

Az ilyen jellegű utak egyik specialistája a Costa hajótársaság, akik ügyes üzleti megfontolásból gondolnak a bizalmatlanabb párokra és a kételkedő nyaralókra is. Sokan ugyanis félnek a tengerjárókon utazni, nincs biztonságérzetük és bizalmatlanok az ellátást illetően. Nekik jól jöhetnek az úgynevezett tavaszi mini (3 napos) utak 2-300 eurós áron. A hajótársaságnál ezzel segítenek meggyőzni a leendő (nász)utasokat, hogy a következő nyáron nagyobb bátorsággal és bizalommal tervezzék utjaikat akár távolabbi célpontok felé.

Nászutak egzotikus tájakon

Bali, Thaiföld, Srí Lanka, Maldív-szigetek, Maurtitus, Seychelles-szigetek mellett a Karib térség is egyre népszerűbb. Dominika, Kuba, Jamaica, Barbados, Saint Lucia, Mexikó már szintén felkerült a nászutas top listára.

Forrás: [origo]

Minimum hét éjszakás foglalás esetén, Barbadoson egy ötcsillagos tengerparti szállodában 30-60 ezer forintos éjszakánkénti árban gondolkodjunk, a repülőjegyen felül természetesen. Itt a ceremónia (mint ahogy a legtöbb helyen) angolul történik, az apostil pecsét költségét (60+30 USD) pedig a helyszínen kell fizetni. A szokásos torta, pezsgő és egyéb nászutas szolgáltatások itt is megtalálhatók.

Zöld esküvők, zöld szállodák

Egy környezettudatos esküvő megszervezésénél a párok számára fontos szempont a méltányos kereskedelem, vagyis az hogy a fair trade szabályainak megfelelően válasszanak jegygyűrűt illetve a gyűrűkbe illő drágaköveket. Ugyanilyen gondosan választják a nászút helyszínét. A környezettudatos párok általában belföldi célpontok után kutatnak, de öko-turizmus jegyében az utazási irodák szép számmal kínálnak ilyen jellegű nászutakat és szállodákat külföldön is. A világhírű Evason láncolat úgynevezett intelligens öko szállodáit például Thaiföldtől a Maldív-szigetekig előszeretettel keresik a környezettudatos nászutasok.

Sz.K.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!