A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2

A válság elől menekülnek a recesszió-turisták

Vágólapra másolva!
Az ebookers.com, Európa egyik vezető online utazási ügynöksége legfrissebb felmérésében az utazók egy új válfaját, a recesszió elől menekülőket (recession escaper vagy res-caper) azonosította, akik a hitelválság miatt munkanélkülivé vált angolok egyötödét teszik ki.
Vágólapra másolva!

Ez a jól elkülöníthető csoport egyelőre Angliában jelent meg, s azokból az emberekből áll, akik a gazdasági krízist maguk mögött hagyva hosszabb szabadságot vesznek ki, egynegyedük végkielégítését felhasználva finanszírozza akár több hónapos vakációját. Az ebookers tanulmánya szerint a munkanélküliek 382 millió fontot költenek külföldi utazásra, míg egy átlagos res-caper 2600 fontot szán nyaralásra, de nem ritkán akár 9-10 ezer fontot is kifizet egy hosszabb külföldi tartózkodásért.

Forrás: [origo]

A felmérés szerint a res-caperek 18 százaléka családját is magával viszi, 44 százalékuk partnerével utazik, 15 százalék pedig egyedül veszi nyakába a világot. A britek 1-3 hónapot szánnak ilyesformán feltöltődésre, de 5 százalékuk akár egy évig is távol marad otthonától, 42 százalékuk pedig nem aggódik a jövőn és következő munkáján, inkább a spórolt pénzét is feláldozza e célra.

Az utazók több mint a fele Ausztráliába és Új-Zélandra megy, de 27 százalékuk az Egyesült Államokat, 14 százalékuk pedig a Karib-térséget választja. A recesszió elől menekülők 7 százaléka világ körüli útra indul.

Forrás: [origo]

Az állásukat elvesztett brit nők nem kevesebb mint 22 százalék utazik el hosszabb feltöltődésre, igaz az extra szabadság ideje alatt a férfiak költenek többet, átlagosan 3 ezer fontot, szemben a nők 2500 fontos költésével. Ennek az is oka lehet, hogy vélhetően a távolabbi célpontokra, Ázsiába, Dél-Amerikába, vagy a Közel-Keletre inkább a férfiak utaznak.

Az életkort tekintve a 25 éven aluli, állásukat elvesztett britek indulnak legszívesebben hosszabb nyaralásra: 22 százalékuk kel útra, míg a 31-45 éves korosztályban ez az arány csupán 15 százalék.

Forrás: [origo]

Az Ebookers.com szerint az idegenforgalom szempontjából kedvező, hogy a válság miatt kényszerhelyzetbe került britek közül sokan inkább próbálják kihasználni a váratlan szabadságot.

Nagy-Britanniában egyébként nem szokatlan a hosszabb idejű utazás: a brit nyugdíjasok közül sokan kelnek útra a téli időszakban, hogy a meglehetősen drága fűtési szezont egy melegebb éghajlatú országban vészeljék át. Erre az időre kiadják házukat, lakásukat, nyugdíjukat pedig Sri Lankára, vagy Thaiföldre utaltatják, ahol az otthoninál jóval alacsonyabb kiadásaik vannak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!