A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Továbbra is kikötnek Haitin a Royal Caribbean luxushajói

Vágólapra másolva!
A földrengést követően Haitiban kialakult káosz ellenére továbbra is kikötnek a karibi ország partjainál a Royal Caribbean amerikai társaság óceánjáró luxushajói. A társaság azzal védekezik, hogy egymillió dollárt adományozott a földrengés sérültjeinek.
Vágólapra másolva!

A Royal Caribbean tulajdonában áll egy magánsziget, Labadie a múlt keddi földrengés epicentrumától mintegy 150 kilométerre északra, ahol a vállalat hajói hetente háromszor kötnek ki. Kedden érkezett meg a Liberty of the Seas luxushajó, amely 3600 utast szállít a természeti csapás által teljesen megkímélt, földi paradicsomnak tűnő szigetre, ahol az utasok két napot töltenek.

Az általuk élvezett luxuskörülmények éles ellentétben állnak a földrengés előtt is a nyugati félteke legszegényebb országának számító Haitiban uralkodó állapotokkal. A főváros, Port-au-Prince épületeinek fele romba dőlt, a katasztrófa 75 ezer halálos és 250 ezer sérült áldozatot követelt, legalább egymillióan hajléktalanná vált. Egy héttel a földrengés után továbbra is nagyon súlyos a helyzet a karibi szigetfélen. Noha számtalan orvos-, illetve segélycsoport dolgozik a nap huszonnégy órájában gyakorlatilag a végkimerültségig, még mindig több ezer sérült vár kétségbeesetten az orvosi segítségre. A túlélők élelem után kutatnak, szórványosan továbbra is érkeznek hírek fosztogatásról, lövöldözésekről.

Lyan Sierra-Caro, az amerikai társaság szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a természeti csapás ellenére fenntartják a menetrendet: a Navigator of the Seas luxushajó hétfőn megérkezett a szigetre, ahol kedden a Liberty of the Seas, pénteken pedig a Celebrity of the Seas köt ki.

A luxushajók jelenléte élénk vitákat keltett. A Labadie szigetén nemrégiben járt egyik utas a Cruise Critic blogon megjegyezte: nem tudja elképzelni, hogy hamburgerét majszolja a strandon és közben azokra gondol, akik (tőle nem is olyan távol) meghaltak, most majd szomjan halnak, vagy bele fognak halni sérüléseikbe.

A Royal Caribbean közleményben azzal védekezett, hogy egymillió dolláros humanitárius segélyt ajánlott fel Haitinak, a Labadie szigetére tett luxusutakból befolyó bevételt pedig a földrengés károsultjainak megsegítésére fordítja. A társaság luxushajói segélyszállítmányokat is eljuttatnak az országba: rizst, tejport, ivóvizet és élelmiszert. Adam Goldstein, a cég elnöke saját blogján pedig hozzátette, hogy a partraszálló turisták által elköltött pénz a helyi árusok zsebébe vándorol.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!