A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Kényelem és magaskultúra - a kontinens legjobb art hotelei

Vágólapra másolva!
 A világutazók szerint még egy szálloda is képes kultúrát közvetíteni, de nem az alagsori galériatermekkel, hanem magukkal a szobákkal és a közös helységekkel. Európa művész hoteleiben értékes kollekciók, festmények, vázák, étkészletek, a pop art legnagyobbjainak alkotásai és formatervezett bútorok is találhatók, akár dekorációs céllal, akár használati tárgyként.
Vágólapra másolva!

Szeme se rebbenjen senkinek, ha a Four Seasons firenzei egységében Bertoldo di Giovanni (1435-1491) freskói feszülnek a recepció fölötti mennyezeten, az athéni Semiramis szállóban pedig Jeff Koons és Cindy Sherman alkotásában gyönyörködhetnek a turisták.

Az átlagutazók elegáns és igényes enteriőrökről kialakított képe persze másként fest. Ők többnyire hangulatfokozó tájképekhez, kulcskártyás ajtókhoz és a jellegtelen ágyneműkhöz szoktak, jó esetben a lobbykban elhelyezett, valamilyen évszakhoz illő dekorációkhoz. A 6-800 szobás szállodákban ugyanis a költséghatékonyság a szempont. Egy műanyag keretes dekorképből nemritkán 4-500 darabot rendelnek. Így egyszerűbb.

Forrás: [origo]

Európa legszebb (művész) hoteleiben azonban a kellem és küllem minden esetben diadalmaskodik a praktikum felett. Ezeken a helyeken kifli nagyságú rézkilincsek, súlyos tölgyfaajtók, pazar freskók, kézzel hímzett drapériák, kínai porcelán étkészletek, több száz kilós üvegcsillárok vagy éppen formatervezett műanyagszékek, és ünnepelt kortárs alkotók munkái ellensúlyozzák mindazt, amit máshol főleg a takarékosság és az egyszerűség jegyében szerelnek be, illetve fel.

Mesteri freskómunkák magától a mestertől: Four Seasons, Firenze

Forrás: [origo]

Míg mások órákat állnak sorba a Louvre-ban és az Uffizziben, hogy megcsodálják a legnagyobb mesterek munkáit, Firenzében a patinás Four Seasons szállóban elég csak a mennyezetre pillantani. A Borgo Pinti utca 99. szám alatt az egykori pápai rezidencián XV. századi freskók között például megtalálható Michalengelo mesterének, Bertoldo di Giovanninak a munkái is. Számos antik csillár és Capodimonte stílusú majolika mellett a szálloda fürdőjében működik a világ egyik legrégebbi patikája, ahol XIII századi szerzetesek receptjei alapján kúrálják a vendégeket. A szállodát 2008-ban nyitották meg, előtte a restaurálási is tervezési munkálatok közel nyolc évet vettek igénybe.

Plasztik ihlet és Ciccolina: The Semiramis Hotel, Athén

Forrás: [origo]

A modernkori művészet lenyűgöző magángyűjteménye található a görög főváros Semiramis nevű szállodájában. A szobákban főleg a színes, műanyag berendezési tárgyak dominálnak, ügyelve persze az összhatásra, de dekorációként a meztelen tömegfotóiról híres Spencer Tunick képei és Jeff Koons alkotásai is megtalálhatók a falakon. A vendégek gyakran elidőznek Koons "Jeff Ádám pozíciójában" című képe előtt, amelyen a művész és egykori felesége, Ciccolina látható.

Szezont a fazonnal: Babylon Villa Hotel, Verona

Hogy miként passzol a hupizöld kagylófotel az üvegcsillárhoz és miként illeszkedik a freskó és a baldahinos ágy a kikerics sárga gumipuffhoz, arról a dizájnszállók éllovasaként emlegetett veronai Hotel Villa Babylonban győződhetünk meg.

Forrás: [origo]

A színek, formák és stílusok mesteri kavalkádját sehol máshol nem használják olyan bátran, mint Olaszországban, és valljuk be a helyi dizájnerek értik a dolgukat, hiszen összhatásában tökéletesen működik a dolog. Az olyan pop-art alkotók munkái, mint Robert Indiana, vagy Cindy Sherman, és a meztelen női testekről készített sorozatával ismertté vált Vanessa Beecroft képei finoman szólva is fokozzák a hangulatot.

Júlia álma: Il sogno di Giulietta, Verona

Klasszikus eleganciával, szellősen, túlzások nélkül a tökéletesség igényével dolgoztak a belsőépítészek és a lakberendezők egy másik veronai szállodában, az Il sogno di Giulietta Hotelben. A négycsillagos szálló minden szobáját egy-egy Shakespeare idézet ihlette, és mindegyikhez erkély is tartozik. A vendégek mahagóni komódok, ovális tükrök, faragott lábú székek, bíborfüggönyök és karcsú gyertyatartók között romantikázhatnak. Ezek eredetéről biztonsági okokból keveset árul ál a szálloda.

Forrás: [origo]

A szobák borsos áron 260 és 850 eurós áron foglalhatók/fő/éj. Az árba viszont beletartozik számos múzeumbelépő (köztük a híres veronai amfiteátrum látogatása), egy masszázscsomag, egy belvárosi vacsora, egy ajándékcsomag és egy üveg helyi bor. Kis szerencsével, mellékszezonban akár 100-150 eurós áron is megszállhatunk.

Dalí és Sol LeWitt is vendég:Dolder Grand, Zürich

173 luxusszoba, melyek nagy része az Alpok vonulataira néz, és amelyek mindegyike egy-egy lakásnak is elegendő lenne. A steppelt bőrfotelek és a függőkandallók mellett a fürdőrészlegben Sol LeWitt, a minimál és koncept-art mesterének munkái is fellelhetők, az étteremben pedig Tamara de Lempicka, az art deco és a hiper-realizmus éllovasának egyik munkája látható.

61 szoba, 21 művész, 1000 bizarr ötlet: Hotel Fox, Koppenhága

Forrás: [origo]

A dán fővárosban található szálló a hagyományos besorolás szerint ugyan csak háromcsillagos, ám a szobák kialakítása és ötletgazdagsága tiszteletbeli öt csillagot érdemel. A világ 21 tehetséges fiatal tervezője váltotta valóra elképzeléseit, így 21 kultúra mintegy 1000 különböző ötlete születhetett meg a szálloda 61 szobájában. Van itt egyszerű csempe és hétköznapi tapéta, aranyszínű műanyag trófea és alpesi hütte, illetve minimál stílus jegyében készült hófehér nagyvárosi hálószoba.

Ízlés kérdése: Hotel du Petit Moulin, Paris

Forrás: [origo]

Nem is olyan régen még pékség működött a Hotel du Petit Moulin helyén, ahová a feljegyzések szerint Victor Hugo is gyakran betért. Ma mini dizájnhotel működik itt Christian Lacroix dekorációs ötletei alapján. A velencei tükör és textil montázs, valamint a drótszék és kasmír huzat ebben az esetben is sajátos formában, a szakértők szerint egyenesen művészi szinten elegyedik egymással. Mindenesetre a vendégkönyv tanulsága szerint a formabontó elképzelések iránt fogékony utazók valósággal ujjonganak a látványtól. Az árak nyilvánosak: 190-350 euró között mozognak.

Sz.K.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!