Tűrve és támogatva - turistalátványosság is lehet a graffiti

Vágólapra másolva!
Míg az egyik városban plexiüveggel védik őket, a másikban rongálásnak minősítik, büntetik és könyörtelenül lemossák a falakról. A turisták mindentől függetlenül akár az utcán, akár a galériák falai között imádják őket.
Vágólapra másolva!

A graffitizés működési rendjét nem szabályozza törvény. A graffitisek önszabályozása sem egységes, jóllehet a legtöbb európai nagyváros fejlett street-art kultúrával rendelkezik. Az írott, de sok esetben íratlan szabályok értelmében például a templomok, a köztéri szobrok és a műemlékek firkálása tabu. Ezekben a városokban már valamelyest közeledtek az alkotók, a városvezetés és a közvélemény álláspontja, sőt, ma már arra is van példa, hogy az igényesebb munkákat megóvják, de a silány minőségűeket ugyanúgy eltávolítják.

A kilencvenes években olyan kreatív alkotások is megjelentek a falakon, amelyek humorosan vagy nagyon is direkt módon hívták fel figyelmet a közerkölcs hiányosságaira, vagy súlyos globális, illetve lokális problémákra. Szakemberek szerint ezek az alkotások nemcsak szórakoztatják és (bizonyos esetekben) esztétikai élménnyel ajándékozzák meg a járókelőket, hanem kortól, nemtől, vallástól, anyanyelvtől függetlenül oktatják és szocializálják a befogadót. A Banksy néven ismert alkotó munkáinak hatását például sokan többre értékelik, mint egy hasonló témában megírt vezércikkét. A graffitisek többsége azonban az illegalitás miatt vagy álnéven, vagy névtelenül tevékenykedik, habár többen közülük képzőművészeti oktatásban is részt vesznek, sok esetben galériatulajdonosok, és más művészeti ágakban is jeleskednek.

Arról, hogy cél-e például a járókelők megszólítása, megbotránkoztatása, igen eltérő az alkotók véleménye. Szintén megoszlanak a vélemények a szórakoztatás és az élménynyújtás témakörében, csakúgy, mint az ismertség és elismertség kérdésében. Abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy a graffitinek mindig is lételeme lesz az illegalitás, a "rendszer-ellenesség" és a szembenállás.

Forrás: AFP/Spencer Platt
A Mexikói-öbölbeli olajszennyezés is megjelent a falakon

Ettől függetlenül az igényesebb és látványosabb falmunkákat a laikusok is megbámulják. Sőt, a legjobbak akár turisztikai látványossággá válhatnak. Az egyik legnépszerűbb graffitis turistalátványosság aberlini fal több mint egy kilométer hosszú maradványa, az East Side Gallery, vagy a New York-i Harlemben található Graffiti Hall of Fame. Az érdekes falmunkák miatt lett Melbourne és az angliai Bristol is a graffiti-turizmus legfelkapottabb két városa. Népszerű még a kaliforniai Venice beach, de érdekességeket láthatunk például a budapesti Filatorigátnál, vagy az olaszországi Pompejiben.

Pompeji: obszcén és szex központú

A régészek eddig mintegy 60-70 ókori falfirkát azonosítottak a romvárosban, köztük rajzokat és feliratokat. Ezeknek pontos helyét, hiteles fordítását általában külön kiadványban olvashatják a turisták, kis utánajárással azonban egyénileg is felkereshetők ezek a helyek. Érdemes körülnézni például Caprasius Primus házánál, a Bazilika egykori helyén, a közfürdőknél, a nyilvános vécéknél, és főutcaként is ismert Via Dell Abbondanzán. A feliratok nagy része vicces, vagy obszcén, és többnyire a szexszel, illetve szerelmi intrikákkal kapcsolatos.

Forrás: [origo]

Olaszországnál maradva: Milánóban még a hónap végéig látogatható a Hálóformák (La forma delle reti) című kiállítás. A tárlat első alkalommal mutatja be azokat az olaszországi graffitiket, melyeket eddig csak utcán látott a nagyközönség. A street-art kortárs alkotóit a tudománynak és a technológiának Leonardo da Vinciről elnevezett múzeuma látja vendégül.

Melbourne: már plexivel is védenék az értékesebb munkákat

Az ausztrál nagyváros legutóbb akkor hallatott magáról, amikor idén áprilisában a graffitik Mona Lisájaként emlegetett brit származású Banksy munkáját véletlenül lefestették. A városvezetés magyarázkodásra kényszerült, de a jövőben az értékesebb alkotásokat igyekezne, egy korábban használt módszer, a plexiüveg továbbfejlesztett változatával megóvni.

Forrás: [origo]

Néhány éve már a képviselők is rájöttek, hogy a graffitik komoly turisztikai vonzerőt jelentenek Melbourne számára, ezért a városatyák utcaművészekkel együtt kidolgozták a világon egyedülálló Melbourne Street Art Tour-t. Ezek a városi graffiti túrák amolyan alternatív városnézésnek is megfelelnek, ahol helyi alkotók kalauzolják az érdeklődőket a sikátorokban és a legérdekesebb falmunkák mellett. A hét három napján 4-10 fős csoportok három és fél órán keresztül róják a Graffiti hub néven ismert negyed utcáit. A túra mellé (69 dollár) egy üveg sör is jár. A kezdeményezés atyja Adrian Doyle, akinek stencilezett munkái közül az Ausztrál Nemzeti Galéria is őriz néhányat.

Bristolban népszavazás döntött: a Graffiti marad!

Az 500 ezres angol városban a helyiek nyomására ma már megőrizik az értékesebb falmunkákat. Talán a világhírű, korábban már említett Banksy munkái bátorították a helyi lakosságot arra, hogy tiltakozzanak a graffitik eltávolítása ellen. A képviselők határozata szerint, alegtöbb szavazatot begyűjtő munkákat megőrzik, a többit eltávolítják a falakról. A tervezetnek természetesen vannak ellenzői is, de a városatyák úgy gondolják, hogy Bristol neve szinte összeforrt a graffitivel. Szabályozás természetesen itt is létezik. Tilos fújni a magánvállalkozók, kisbolt tulajdonosok ingatlanjaira, köztéri padokra és hivatali épületekre, a hajléktalan szállóként működő kiselejtezett buszokra, és az elektromos kapcsolószekrényekre. Melbourne mellett talán Bristol az egyetlen város, ahol a lakók egyetértésével és támogatásával a graffiti a köztéri művészet szintjére emelkedhetett.

Forrás: Wikipedia
A képre kattintva Banksy munkáiból láthatnak galériát

Jeremy Irons, J.K. Rowling, a Massive Attack és a Portishead szülő - illetve alkotóvárosában ma külön webtérképpel készülnek a street-art iránt érdeklődő turisták kalauzolására. Összesen 150 falmunka pontos helyét jelölik meg köztük Feek, Felix (FLX) Paris, Xenz, Mr Jago, Will Barras, Banksy és Braun alkotásait.

Venice-ben naponta kétszer cserélődnek a munkák a legális falakon

A kaliforniai Venice beach-en nincs túl sok engedélyezett felület, de a helyi alkotók számára megtiszteltetés, ha a nagyközönség láthatja a munkáikat. Egyelőre két óceánparti helyszínen lehet legálisan dolgozni, de csak hétvégén és ünnepnapokon. A 18 év alattiak ecsettel és rollnival az úgynevezett kisfalakon, a tapasztaltabbak szórófejjel a nagyfalakon alkothatnak. Egyszerre hárman festhetnek, de csak érvényes engedéllyel. A turistaszezonban két turnusban festhetnek a jelentkezők. Ilyenkor hétvégenként naponta kétszer cserélődnek a falmunkák. A legszerencsésebb, aki vasárnap utoljára dolgozik. Az ő munkája ugyanis egész héten a falakon marad. A szabályok szerint, nincs uszítás és gyűlöletbeszéd, reklám, céglogó, illetve sértő és kirekesztő felirat.

Forrás: [origo]

A városvezetés bizonyos feltételek mellett a szerzői jogok gyakorlására is ad lehetőséget. Ha például filmforgatás zajlik az óceánparton, akkor az adott stábnak külön megállapodás kell kötnie az alkotóval, ha annak munkája bármelyik felvételen feltűnne. A turisták az Oceanfront Walk-on és a Pacific Avenue-n láthatják a friss munkákat.

Budapesten talán a legismertebb és eltűrt graffitis fal a szentendrei HÉV Filatorigát megállójával szemben a Goldberger-gyár hosszú kerítésén található. Az itteni, időnként kifejezetten színvonalas és élvezetes képek 4-6 hetenként cserélődnek.

Sz.K.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről