Megújult Paks patinás klasszicista szállodája

Vágólapra másolva!
Teljes körű átépítés és bővítés után négycsillagos szálloda nyílt december elején Paks legimpozánsabb műemléképületében. A mai Erzsébet Nagy Szálloda először kaszinóként és fogadóként működött, később a Paksi Képtárnak adott otthont.
Vágólapra másolva!

Az Erzsébet szállóként ismert klasszicista stílusú épületet, amely Paks északi, régi városrészében áll, 1816-17-ben középbirtokosok építették. Eredetileg fogadóként és úri kaszinóként használták. Később működött benne kocsmától a rövidáru boltig minden, 1992-ben az első bluesfesztivált is itt tartották. Volt magántulajdonban, tanácsiban, majd önkormányzatiban - mondta az épületről Hajdú János. Paks polgármestere hozzátette, hogy az épület hányattatott sorsa az államosítás után kezdődött.

Az 1971-79-es helyreállítás után az emeletén ifjúsági házat, földszintjén étteremet alakítottak ki, utána itt jött létre és működött 2005-ig a kortárs művészek alkotásait bemutató Paksi Képtár, amelyet a Munkácsy-díjas Halász Károly alapított.

Forrás: PaksNET.hu

Megfelelő funkciót hosszú időn keresztül nem találtak az épületnek annak ellenére, hogy az önkormányzat még ötletbörzét is hirdetett, hogy hasznosítsa. Ezek után született meg a döntés arról, hogy a Paksi Ipari Parkban lévő üzletrészért cserébe az atomerőmű tulajdonába kerül és a vállalt a szállodát és környezetét is felújította. Süli János, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint fontos, hogy ne csak arról legyen ismert a város, hogy itt négy blokk üzemel, hanem azt is tudják, hogy "jó a halászlé, szép látvány tárul a vendégek szeme elé a kilátóról".

Forrás: PaksNET.hu

Az épületegyüttes konferenciák, szakmai képzések és egyéb hivatalos programok megrendezésére egyaránt alkalmas, de kapui nyitva állnak; az éttermet, kávéházat, wellness részleget bárki igénybe veheti, csakúgy mint a négycsillagos szállodát. A szálloda nyugati szárnyában, az emeleten elnöki lakosztályt és négy elegáns szobát alakítottak ki. Ezeket is és az ugyanitt kialakított konferenciatermeket, híres paksi családokról neveztek el. A földszinten két újabb konferenciaterem és egy több helyiségből álló étterem kapott helyet, alatta pedig borpince, valamint mélygarázs. Az új szárnyban 18 szoba és a wellness részleg található. Utóbbiban úszómedence, szauna, törökfürdő, masszázs és konditerem van, a szomszédjában pedig egy különleges kínálattal rendelkező kávézó nyílt. A klasszicista stílusban épült főépületet biedermeier bútorokkal rendezték be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről