A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Túrahelyek az erdők évében Ausztriától Malajziáig

Vágólapra másolva!
Az ENSZ 2011-et az erdők évének nyilvánította, így idén az erdei turistaútvonalak különös figyelmet kapnak. Mikrofonos lombkorona-séta, jégkorszakot is túlélt európai ősbabéros: remek túrahelyek és útvonalak a világ legszebb lombjai alatt.
Vágólapra másolva!

Az erdei séták és a túrázás a legolcsóbb sporttevékenységek közé tartoznak. Nemcsak a profi túrázók, de az egyszerű utazók is szívesen keresik fel az úti céljaikhoz legközelebb eső nemzeti parkokat és erdőségeket. Az ENSZ 2011-re meghirdetett erdők nemzetközi éve program keretében számos nemzeti park és erdőgazdaság készül erdei programokkal világszerte. Cél az élményszerzés és természetesen az ösztönzés újabb fák telepítésére, hogy a Föld minden emberére jusson legalább egy ültetett fa.

Stájerország, Ausztria: Famúzeum, varázserdő és séták az éjszakai cirbolyarengetegben

A szomszédos Ausztria erdőben leggazdagabb tartománya Stájerország. Területének mintegy 61 százalékát borítja erdő, amelyet az elmúlt években 4000 hektárnyi területtel tudtak bővíteni. Jelenleg 850 millió fávval büszkélkedhetnek, melyek árnyékában idén a speciális erdei utazásoktól, az erdei kirándulásokon és tematikus túraútvonalakon át egészen az erdőhetekig és a különféle időszaki kiállításokig változatos programokkal készülnek.

Forrás: [origo]

A kirándulóhelyek közül az Érzékek erdejét (Neuberg an der Mürz), a Mürzer Oberlandban lévő Rossloch-szurdokot és a Fischbachi-Alpokban található erdőiskolát ajánljuk. Érdemes lesz felkeresni a Stájer fa-utat, a Racauban szervezett lombkorona-túrákat és a határhoz közel eső murtali stájer cirbolyavidéket vagy a Gesäuse Nemzeti Parkot, ahol éjszakai túrákra is lehet jelentkezni.

Laurissilva, Madeira: páratlan ősbabéros

Madeirán a legnagyobb érdeklődés minden bizonnyal a földtörténet harmadik szakaszában, mintegy hatvanötmillió évvel ezelőtt kialakult Laurissilva erdőség iránt mutatkozik majd. A Laurissilva, Európa más ős-erdőségeitől eltérően, túlélte a szárazföldet sújtó utolsó jégkorszakot, ezáltal felbecsülhetetlen természeti értéket képvisel. Ezen a kiemelt természetvédelmi területen - amelyet az UNESCO 1999-ben csatolt a világörökség részeként nyilvántartott területekhez - rövid és hosszú távú túrútvonalakon kalandozhatunk. A kirándulási lehetőséget szinte végtelenek, hiszen maga az erdő közel húsz százalékát borítja Madeirának.

Forrás: Wikimedia Commons

Az itteni erdőjárás egyik sajátos formája az úgynevezett "levada túra". A levadák speciális helyi öntözőrendszerek, melyek nyomvonalát követve ma már több mint 2000 km hosszú útvonalat járhatnak be a turisták. A kisebb-nagyobb csapások szinte kézen fogva vezetnek az ősbabéros lombjai alatt a legszebb páfrányos tisztásokhoz és a legeldugottabb vadregényes vízesésekhez.

Londoni lombkorona-séta: beszél az erdő

Forrás: Wikimedia Commons

A magaslati sétákat inkább kalandtúrásoknak ajánlják, jóllehet ma már léteznek rekreációs céllal épült nagyvárosi lombkorona-útvonalak is. A londoni Kew Gardensben például 18 méter magasban vezet az acél tartószerkezetes magaslati sétaút. Az itteni lombkorona-séták egyik legérdekesebb része a "fák beszéde". A turisták egy speciális mikrofonnal felszerelt érzékeny fejhallgatót erősítenek a fülükhöz, amelynek segítségével hallható, ahogyan a víz eljut a gyökerektől a törzsön és az ágakon át a levelekig.

A lombok között 40 méter magasan:Taman Nagara, Malajzia

Forrás: AFP

A londoninál vadregényesebb kalandok várják az utazókat a világ leghosszabb lombkorona-útvonalán. A Kuala Lumpurtól körülbelül 250 kilométerre északra található esőerdőben 40 méteres magasságban, csaknem 530 méter hosszan vezet a magaslati sétaút a fák között. A parkfelügyelet hosszú évek óta tudatosan, szigorú ökoturisztikai irányelvek szerint fejleszti a területet. Mivel a belépő és a lombkorona-túra költségei alig néhány ezer forintra rúgnak, aki Malajziában jár, annak mindenképpen érdemes felkeresnie a Taman Nagara Nemzeti Parkot.

Hazai programok

Forrás: MTI/Czika László

Itthon az erdők éve programok keretében a sárvári székhelyű Erdészeti Tudományos Intézet készül egészen őszig, többek közt ingyenes kirándulásokkal, bemutatókkal és előadásokkal. Legközelebb április 28-án szerveznek kalandos sétát a sárvári arborétumban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!