Az American Airlines 460 új gépet vásárol

Vágólapra másolva!
Az AMR Corp., a harmadik legnagyobb amerikai légitársaság, az American Airlines anyavállalata 2013 és 2022 között összesen 460 "keskenytörzsű" kategóriás Boeing és Airbus utasszállító repülőgép vásárlását tervezi, a légi közlekedés történetének legnagyobb üzlete keretében.
Vágólapra másolva!

A terv 200 darab Boeing 737-es és 260 darab Airbus A320neo gép megvásárlását irányozza elő vételi opcióval további 100 Boeing 737-es és 365 Airbus A320neo gépre. Az American Airlines nem közölte a szerződéses vételárat, de a listaárak alapján csak a fix megrendelések értéke 40 milliárd dollárra (28 milliárd euró) rúg. A tranzakció lebonyolításához a gyártók mintegy 13 milliárd dolláros lízingfinanszírozással járulnak hozzá.

Az American Airlines a megrendelés keretében szabadon választhat a 737-es gépcsalád különböző verziói, a 737-700, a 737-800 és a 737-900ER gépek között. A légitársaság 100 darab 737NG, azaz új generációs 737-es repülőgép megvásárlását is tervezi egy teljesen új fejlesztésű hajtóművel, a CFM International vállalat LEAP-X modelljével.

Az úgynevezett "keskenytörzsű" (egyfolyosós utastérrel rendelkező) utasszállító gépek világpiacát 2 ezer milliárd dollárra becsülik az elkövetkező húsz évre, amin gyakorlatilag két vállalat, az Airbus és a Boeing osztozik.

Forrás: [origo]

Az American Airlines mindmáig a Boeing hűséges ügyfelének számított. Az európai Airbus új, üzemanyag-takarékos A320neo modelljével nyerte meg magának az amerikai légitársaságot. Az AMR 285 millió dollár, részvényenként 85 cent veszteségről számolt be a második negyedévre, szemben az egy évvel korábbi 11 millió dollár, részvényenként 11 cent veszteséggel.

Az első kommentárok kiemelik, hogy a polgári repülésben hatalmas áttörést ért el az Airbus a világ egyik legjelentősebb piacán alig néhány hónappal az után, hogy az európai repülőgépgyártó "különös" körülmények között alulmaradt a Boeinggel szemben az amerikai légierő üzemanyagtöltő gépek szállítására kiírt tenderén.

Az American Airlines gigantikus megrendelése szerdán újraosztotta a lapokat a repülőgépgyártók világméretű játszmájában. Az amerikai légitársaságok mindeddig hűséges Boeing-ügyfeleknek számítottak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!