Melyik amerikai reptéren terjedhetnek könnyen a betegségek?

Vágólapra másolva!
Ha egy repülőutat követően megbetegszünk, akkor nem biztos, hogy a köhécselő ülésszomszédunkat kell hibáztatni ezért. Egy amerikai kutatásból alapján ugyanis elképzelhető, hogy egyszerűen csak egy olyan reptéren jártunk, ahol könnyű összeszedni a különböző betegségeket.  
Vágólapra másolva!

Az amerikai Massachusetts Technológiai Intézet kutatói 40 amerikai repülőtéren végeztek vizsgálatokat azért, hogy kiderítsék: hol van a legnagyobb esélye a betegségek terjedésének, ha járvány törne ki a repülőterekhez közeli városokban.

Forrás: AFP
A John F. Kennedy repülőtéren évente mintegy 50 millió utas fordul meg

A CNN azt írja, hogy a kutatás során figyelembe vették többek közt az utazási szokásokat, a repülőtér földrajzi
elhelyezkedését és az utasok várakozással töltött idejét a reptereken. A vizsgálat rámutatott, hogy hatással van a vírusok terjedésére az, hogy ki, mennyi időt tölt el egy adott reptéren illetve a célvárosban. Az üzleti utazók közül például sokan rövid idő alatt nagy távolságokat tesznek meg, ami akár kritikus pont is lehet. Meglepetésre egyébként a kutatók azt találták, hogy nem feltétlenül a legnagyobb és legforgalmasabb repülőterek a legérintettebbek a fertőzések szempontjából.

Forrás: AFP

Példaként említik, hogy bár az egyaránt óriási forgalmat bonyolító John F. Kennedy és a Los Angeles-i nemzetközi repülőtér végzett az első két helyen, mögöttük Honolulu repülőtere lett a harmadik, holott a hawaii reptér utasforgalma alig 30 százaléka a Kennedyének. A kutatók véleménye szerint ez az eredmény azzal indokolható, hogy a honolului reptér a Csendes-Óceánon van és összeköttetésben áll nagy és távoli csomópontokkal, ahonnan össze lehet szedni a betegségeket.

Forrás: AFP
A honolului reptérre is sok helyről szállítják az utasokat

A legnagyobb járatforgalmat bonyolító Hartsfield-Jackson nemzetközi repülőtér közben csak a nyolcadik lett a listán, tehát itt nem olyan nagy az esetleges fertőzések terjedésének kockázata, mint a már említett reptereken.

A kutatók reményei szerint az eredmények segítségére lesznek a szakembereknek abban, hogy a jövőben hatékonyabban meg tudják fékezni a járványokat már a kezdeti időszakban. Ahogy a CNN utalt rá, az ilyen jellegű kutatások fontosak, hiszen az elmúlt években bebizonyosodott, hogy egy-egy betegség nagyon gyorsan szét tud terjedni az egész világon, amiben a légiközlekedésnek is szerepe van. A 2009-es H1N1 influenzajárványban például világszerte mintegy 300 ezer ember halt meg, az ehhez hasonló eseteket szeretnék megakadályozni a jövőben.

A Top10 amerikai repülőtér, ahol könnyen terjedhetnek betegségek

1. John F. Kennedy nemzetközi repülőtér (New York)
2. Los Angeles-i nemzetközi repülőtér
3. Honolului nemzetközi repülőtér
4. San Franciscó-i nemzetközi repülőtér
5. Newark Liberty nemzetközi repülőtér (New Jersey)
6. O'Hare nemzetközi repülőtér (Chicago)
7. Washington Dulles nemzetközi repülőtér.
8. Hartsfield-Jackson nemzetközi repülőtér (Atlanta)
9. Miami nemzetközi repülőtér
10. Dallas-Fort Worth nemzetközi repülőtér





Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!