A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Nyolcvanévesen is megmászná a Mount Everestet

A 75 éves japán hegymászó, Yuichiro Miura a Mount Everest csúcsán, 2008
Vágólapra másolva!
Miura Juicsiro japán hegymászó és síelő bejelentette, hogy idén tavasszal ismét megcélozza a Mount Everest csúcsát, amely korábban már híressé tette. Ilyen idősen még soha senki nem mászta meg az Everestet.
Vágólapra másolva!

Nyolcvanévesen a Mount Everesten? Bármennyire is elképesztően hangzik, a japán úriember pontosan erre készül. Igaz, nem ismeretlen számára a 8848 méteres csúcs, és nem is ez lenne az első alkalom, hogy új rekordot állítana fel. Miura először még 1970-ben járt a Mount a Everesten, és már akkor is beírta magát a történelembe. Bár a csúcsra akkor még nem jutott fel, ám ő az első, aki lesíelt az Everest déli lejtőjén közel nyolcezer méteres magasságból. Ezt korábban lehetetlennek tartották, de a tapasztalt síelő Miura ezt alaposan megcáfolta. A fantasztikus teljesítményéről egy Oscar-díjas dokumentumfilm is született The Man Who Skied Down Everest címmel.

Forrás: AFP/Miura Dolphins/HO
Miura Juicsiro az Everesten 2008-ban

Miura nem hagyott fel a síeléssel, néhány évvel később, 1985-ben elmondhatta magáról, hogy lesíelt mind a hét földrész legmagasabb csúcsáról. Ezt követően nyugodtabb életformára váltott, ám amint idősödni kezdett, ismét meghallotta a Himalája hívó szavát. Így 2003-ban, 70 évesen bejelentette, hogy visszatér, újra megmássza az Everestet, és meg sem áll a csúcsig. Ez sikerült is neki, így ő a legidősebb ember, aki meghódította a Himalája legmagasabb csúcsát. 2008-ban saját rekordját megdöntve ismét felmászott az Everestre, és az ötéves menetrendet tartva idén, immáron 80 évesen, újra megpróbálja.

Az Everest csúcsánál már annyira ritka a levegő, hogy a Miuránál jóval fiatalabbakat is megviseli az oxigénhiány és a kifáradás. A japán hegymászó tisztában is van vele: csak akkor lehet képes újra meghódítani a csúcsot, ha vissza tudja nyerni régi erejét és edzettségi állapotát. De mint mondja, harmadik kísérlete a Himalája csúcsára a legjobb öregedés elleni tevékenység, amit csak el tud képzelni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!