Mindenki szidja, de vele utazik

Keresi a kibúvót a Wizz Air a Ryanair gyilkos szorításából, fapados háború
Vágólapra másolva!
Európában egyetlen légitársaság vitt több utast tavaly a Ryanairnél, de a sikerek mellett voltak kellemetlen pillanatai is az ír fapados társaságnak 2012-ben.
Vágólapra másolva!

"A Ryanair újabb rekordévet tudhat maga után, mivel tavaly 79,6 millióan utaztak az ír társaság gépein" - mondta a cég szóvivője. 2011-hez képest ez mintegy 4 százalékos bővülést jelent, így Európában tavaly a Ryanairnek volt a második legnagyobb az utasforgalma a Lufthansa mögött.

Pedig a Ryanair háza táján tavaly is történt jó néhány olyan eset, ami nem igazán keltette jó hírét a cégnek. Többek közt napvilágra került, hogy sietség miatt kis híján lezuhant egy Memmingenbe tartó járat, és felmerült az a kérdés is, hogy vajon eleget tankolnak-e a gépeik azok után, hogy júliusban egyetlen napon három Ryanair-járatnak kellett megszakítania az útját üzemanyaghiány miatt.

Forrás: AFP

Emellett sok kritika érte a céget a nagyon magas extra költségek (például a feladott poggyászok díja) vagy a spanyol adóemelések kapcsán utólag behajtott díjak miatt is. Az utasait sem becsülte meg mindig a Ryanair, egy spanyol nőt a fedélzetről dobattak ki, másokat pedig egyszerűen lehülyézett a vezér, Michael O'Leary. De a sok esetben tényleg nagyon olcsó jegyárainak köszönhetően mégis sokan választják a Ryanairt.

Budapestre is éppen tavaly robbant be ismét a cég. Emlékezhetünk rá, hogy a Ryanair nagyon gyorsan és sok járat indításával reagált a Malév-leállásra, ráadásul többször is ingyenjegyeket osztogatva igyekezett megkedveltetni magát a magyar utazókkal. A budapesti reptérrel viszont többször is összetűzésbe keveredett: tavasszal a rendőrség munkáját, később a reptéri díjakat kritizálta, ősszel pedig a nagy vihart kavart sátor miatt állt vitában a Budapest Airporttal. Emiatt a Ryanair az év végén 40 százalékos járatleépítést jelentett be, ami január 10-től lépett életbe.

Fotó: Mudra László [origo]
Michael O'Leary vezérigazgató

A tavalyi év legmeghökkentőbb Ryanairhez kapcsolódó híre pedig az volt, amikor O'Leary bejelentette: állóhelyeket is szeretnének kínálni a gépeiken, mivel szerinte biztonsági övre úgy sincs semmi szükség.

A Ryanair legfőbb magyarországi riválisát, a Wizz Airt 2012-ben mintegy 12 millió utas választotta, ez 12 százalékkal több, mint a tavalyi évben. A cég közleménye szerint tavaly a Wizz Air tovább növelte az útvonalhálózatát, 203-ról 250-re emelte útvonalainak számát, a működését újabb országokra terjesztette ki, így most már 29 országba indít járatokat, köztük Grúziába, Izraelbe, Szlovéniába és Svájcba is. Az összesen 80 ezer járat átlagos kihasználtsága 85 százalék felett van. Magyarországról 1,77 millió utast vitt a Wizz Air, amely tavaly bevezette a fizetős kézipoggyász rendszerét.


A tíz legtöbb utast szállító európai légitársaság 2012-ben
1. Lufthansa 95,95 millió (január-november)
2. Ryanair 79,6 millió (január-december)
3. Air France-KLM 71,46 millió (január-november)
4. EasyJet 54,41 millió (január-november)
5. IAG (BA & Iberia) 50,56 millió (január-november)
6. Turkish Airlines 35,94 millió (január-november)
7. Air Berlin 27,95 millió (január-november)
8. SAS Group 26,37 millió (január-november)
9. Norwegian Air Shuttle ASA 16,39 millió (január-november)
10. Swiss International Air Lines 15,61 millió (január-november)

Forrás: The Telegraph

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!