A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Olcsóbb lett Portugália és Spanyolország

Vágólapra másolva!
Európában a dél-portugáliai Albufeira kínálja a legalacsonyabb áron a nyaraláskor vásárolt termékeket, de a spanyol üdülőhelyeken is sokat estek az árak az elmúlt egy ében. A bolgár Napospart kissé drágult, de még így is olcsónak számít.
Vágólapra másolva!

Amióta látványosan bővült a Budapestről induló fapados repülőjáratok száma, az alacsony költségvetéssel rendelkező magyar turisták előtt is kinyílt a világ. Korábban ugyanis számos olcsó, de földrajzilag távol fekvő célpont nem igazán voltak vonzó a számukra: vagy az útiköltség volt drága, vagy az utazás hossza tette azt kényelmetlenné. Ez alól természetesen kivételt képeztek azok a magyarok körében népszerű üdülőhelyek, ahová a tömeges érdeklődés miatt már megérte az irodáknak charter járatot szervezni, ám még így is sok fehér folt maradt.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a brit Post Office most közzétett felmérésében a Dél-Portugáliában található Albufeira volt a legolcsóbb a vizsgált 20 üdülőhely közül. Bár a mesés tengerparti szikláiról híres Algarve tartomány korábban is szerepelt a magyar utazási irodák kínálatában, ezek az utak nem éppen az olcsóságukról voltak híresek.

Közvetlen fapados repülőjárat most sincs Dél-Portugáliába, a tartomány fővárosába Faróba azonban brüsszeli átszállással könnyedén ki lehet hozni egy repülőjegyet 35-40 ezer forintból. Persze az átszállásos megoldásoknál fokozottan érvényes, hogy a feladott poggyász megdrágítja az utat, de ezzel a technikával valóban rengeteg, korábban egzotikusnak számító úti célra el lehet olcsón jutni.

Forrás: Gaál Csaba [origo]
Márciusban még kihalt volt a strand Albufeirában

E sorok írója márciusban járt Algarvéban, és - bár előszezon volt még - valóban alacsony árakkal találkozott. Különösen az autóbérlés volt hihetetlenül olcsó: egy hétre napi 5 euróért lehetett bérelni kiskategóriás autót az economybooking.com-on keresztül (1000 eurós önrésszel). A szállás sem volt drága, 30-40 euróért már lehetett találni, 50 euróért akár tengerre nyíló terasszal is. Albufeira helyett azonban a személyes kedvenc Lagos és Carvoeiro volt. (Egy korábbi élménybeszámolót Algarvéról itt olvasható.)

A tíz, turisták által gyakran vásárolt terméket tartalmazó kosár - amely főként italokat és ételeket tartalmaz, de szállást nem - mindössze 46,34 fontba (16 238 forint) került április 12-én Albufeirában, míg a legdrágább helyen, Dubaj Jumeriah városrészében ez több mint a duplája, 103,23 font (36 170 forint) volt. Nagyon olcsónak számítanak még a kedvelt spanyol üdülőhelyek, a Costa del Sol, a Costa Blanca vagy Mallorca (élménybeszámolóink itt és itt olvashatók), de a bolgár napos part is jól szerepelt 47,32 fonttal (16 583 forint), ami ötödével kevesebb például, mint a török riviéra árai.

Albufeira és a spanyol üdülőhelyek azért is szerepelhettek ilyen jó helyezéssel, mert az elmúlt egy év alatt 15-20 százalékkal estek a fontban kifejezett árak (hasonlóan az amerikai Orlandóhoz, ahol a Disney World is található). A legnagyobb mértékben - kétharmadával - ugyanakkor a dubaji Jumeriahban drágultak a termékek. A fonthoz képest a forint körülbelül 3-4 százalékkal erősödött az elmúlt egy évben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!