Nem mennek az ukrán turisták a Krímbe

ukrajna, Krím-félsziget
Vágólapra másolva!
Visszamondták a foglalásokat, és eltűntek a Krímből az ukrán turisták. A helyi szállodák oroszokra számítanak, akik közül várhatóan sokkal többen jönnek majd, de így sem fogják kompenzálni a kieső ukrán forgalmat.
Vágólapra másolva!

A Krím félsziget nyugati részén fekvő Jevpatorijából eltűntek az ukrajnai turisták, csak orosz vendégek vannak – közölte csütörtök este a helyi Krím24 hírtelevízió. "Nemcsak hogy csökkent az Ukrajnából érkező turisták száma, hanem teljesen eltűntek, a foglalásokat visszamondták a félszigeten levő politikai helyzet miatt" – mondta a tévének az üdülőhely egyik szállodája, az Ukrajina Palasz munkatársa.

Elsősorban oroszországi vendégeik vannak, és a nyári szezonra még nincsenek előzetes foglalások. Ennek szerinte valószínűleg a jogi és pénzügyi környezet átalakulása az oka.

Az addig Ukrajnához tartozó Krímet a múlt héten csatolta magához Oroszország a félszigeten március 16-án tartott függetlenségi népszavazás eredménye alapján. A Krím24 csatorna híradásában az is elhangzott, hogy a félsziget hoteljei az idén 10-25 százalékos engedménnyel csalogatják az üdülni vágyókat Oroszországból.

Ebben az évben kétmillió orosz nyaralót várnak a szállodáiról és szanatóriumairól híres, kellemes klímájú félszigetre a tavalyi másfél millió helyett. Az oroszok tavaly az összes vendég egynegyedét tették ki, a többiek autóval vagy vonaton ideutazó ukránok voltak. Most drasztikusan csökkenhet a számuk a megváltozott politikai helyzet miatt (Ukrajna csak külön engedéllyel teszi lehetővé állampolgárainak a beutazást a félszigetre).

Az oroszok körében a Krímnél évek óta sokkal népszerűbbek a törökországi üdülőhelyek. A Krímbe utazó oroszok számának növekedését az idén biztosan segíteni fogja, hogy a belföldivé váló repülőjáratok várhatóan 40 százalékkal olcsóbbak lesznek.

A Krímben több mint 800 szálloda és egyéb létesítmény várja a pihenni, nyaralni és gyógyulni vágyókat, a különleges egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó helyek száma meghaladja a 300-at, és mintegy 90 intézmény gyereküdültetésre specializálódott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!