A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Vas megyét nem lehet megunni

vasmegye2
Rockoncert egy templomért (Galériához kattintson a képre!)
Vágólapra másolva!
Vas megyében nemcsak különleges kastélyokat fedeztem fel, de meglepően színes látnivalókat is: idilli arborétumokat, középkori freskókat, Isis-szentélyt és vasfüggönymúzeumot.
Vágólapra másolva!

A megyét több nekifutásra jártam végig. Minden alkalommal más-más bázisról indultam, és néhány napot töltöttem az adott környék felfedezésével. Első kirándulásomon Kőszegen szálltam meg, ahol kellemes meglepetés fogadott: a város teljesen megújult, mióta utoljára erre jártam. A tágas, napsütötte, nyüzsgő teraszokkal teli Fő tér igazi találkozóhely lett, élettel tölti meg a várost. A belvárost gyönyörűen helyreállították, a bájos, színes műemlékházak meseszerűen sorakoznak egymás mellett.

Kőszeg felújított belvárosa (Galériához kattintson a képre!) Forrás: Kisgyörgy Éva

A történelmi belváros nevezetes épületei közül az Arany Egyszarvú Patikamúzeum lett a kedvencem, különösen az emeleti szárítópadlás. Az 1700-as években a gyógyszerek nagyrészt növényi összetevőkből álltak. A patikusok tudták, mely növények, illetve növényi részek gyógyhatásúak, és az idénynek megfelelően begyűjtötték a szükséges alapanyagokat. A padlás, amelyben annak idején a termést válogatták, tisztították és szárították, eredeti állapotában megmaradt. A múzeumhoz tartozó fűszerkertből ma is ide hozzák fel szárítani a megtermelt növényeket, hogy továbbra is kellemes illattal töltsék meg a látogatóteret.

Kőszegen kötelező kör Ottlik Géza egykori iskolájának felkeresése. A falak még mindig olyan komorak, mint ahogy azt Ottlik megírta, de a hangulat felidézése mégsem volt egyszerű. A nyitott ablakokból ugyanis rockzene üvöltött – talán buli lehetett a ma már Gyógypedagógiai Intézetként működő egykori katonaiskolában.

Iskola a határon. Itt játszódik Ottlik Géza regénye (Galériához kattintson a képre!) Forrás: Kisgyörgy Éva

Vas megyei idill

A városközponton kívül is találtam érdekességeket. A Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont például a Kőszegi-hegység jellegzetes élővilágát mutatja be, elsősorban a különféle madarakat. A kiállítás egész anyaga interaktív, úgyhogy gyerekekkel is élvezetes program, de bevallom, engem is elszórakoztattak a játékos rejtvények, a madárdalok vagy éppen az ügyességi játékok.

A főépület mellett található a Búbos cinege élményösvény óriási kirakós kockákkal és gólyalabirintussal, ez utóbbit persze én sem hagytam ki. A központhoz tartozik egy apró arborétum, a Chernel-kert is, ahol a növényritkaságokon túl sérült madarakat gondozó telep is működik ‒ látogatásomkor néhány törött szárnyú gólya próbálgatta épp a repülést.

Arborétumból több is akad a megyében, például a Kám mellett található Jeli Arborétum. Ez elsősorban májusban és júniusban látványos, amikor a több ezer rododendronbokor különféle színekben pompázik.

Jeli Arborétum (Galériához kattintson a képre!) Forrás: Kisgyörgy Éva

Szombathelyen érdemes felkeresni a példásan rendben tartott Kámoni Arborétumot, amely maga a megtestesült nyugalom.

A természeti látnivalók közül a Hosszúpereszteg mellett elterülő festői és békés Szajki-tavak nyűgöztek le. A 11 tó közül öt a horgászok rendelkezésére áll, a hatodikat pedig fürdőzésre tették alkalmassá. Idilli volt a táj, a parton büfék, kis kalandpark, játszótér és lángosos sorakoztak, úgyhogy strandszezonban minden adva van a tökéletes nyaraláshoz.

Szajki-tavak (Galériához kattintson a képre!) Forrás: Kisgyörgy Éva

Szőcén a szigorúan védett tőzegmohás lápréten fapallókon sétálhatunk végig, miközben a tanösvény mentén felállított táblákról tájékozódhatunk. Én csepergő esőben jártam arra, de még így is nagyon hangulatos volt az apró sárga virágokkal tarkított területen bóklászni.

Itt aludtak a kódisok

A vidéket járva mindig szívet melengető, ha régi népi építészeti emlékkel találkozik az ember. Cák határában a védett pincesor szépen felújítva várja a látogatókat. Az előreugró tetőszerkezetű, zsúppal fedett pincék a filoxérajárványig présházként működtek, utána pedig szelídgesztenye és gyümölcs tárolására szolgáltak.

A cáki pincesor (Galériához kattintson a képre!) Forrás: Kisgyörgy Éva

Hegyhátszentpéter a különleges, 1891-ben épült faluház miatt ér meg egy kitérőt, melynek festett, faragott faoromzata és berendezése is korabeli.

Az egyik útikönyv szerint Döbörhegyen védett, zsúpfedeles présházak állnak, de hiába jártam végig a falut, sehol se találtam őket. Végül egy helybéli fickó sietett a segítségemre, aki terepjárójával mutatta nekem a hegyre vezető utat. Reménykedtem, hogy pici autóm nem akad el mögötte, és szerencsésen el is értük a hangulatos présházakat.

Az egyik döbörhegyi présház (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: Kisgyörgy Éva

A vezetőm azt hitte, műemlékes vagyok, és büszkén mesélte, hogy tavaly is ő kalauzolta ide egy kollégámat. De az sem vette el a kedvét, amikor megtudta, hogy én csak hobbiból nézelődöm, továbbra is lelkesen mutogatta a házakat. Megálltunk egy pusztulófélben levő présház mellett, szomorú volt látni, ahogy lassan összedől. Innen alkalmi kalauzom egy zegzugos, földútnak is alig nevezhető ösvényen vezetett át a következő célpontként kinézett faluba, Döröskére, ahol a temető mellett álló 13. századi templom magasodik büszkén a völgy melletti hegyoldalon.

Szalafő Pityerszer részén alakították ki a Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményt, amely annyiban tér el az ország többi skanzenjétől, hogy itt a házak egy része az eredeti helyén áll. Az épületek között tóka is van, egy kis mesterséges tó, amelyben a csapadékvizet gyűjtötték össze. Ezt állatok itatására, mosásra, len áztatására használták.

Érdemes átruccanni Felsőszerre is, amely szinte csak szép, régi házakból áll. A helyi építészetről információs táblákat is találunk a faluban. Különösen szépek a kódisállásos házak, amelyek kis oszlopos tornáccal rendelkeznek – régen itt húzták meg magukat éjszakára a vándorok, a kódisok.

Szalafői ház, a tornác volt a kódisszállás (Galériához kattintson a képre!) Forrás: Kisgyörgy Éva

Rockfesztivál egy templomért

A megyében csodaszép kis templomokat találunk. Csempeszkopácson az apró, egyszerű külsejű, de belül lenyűgöző Szent Mihály arkangyal templomát kerestem fel. A templombelső festett faliképei több korszakban, a 12–18. század között készültek. A román stílusú templom a jáki templomra emlékeztető, díszes, bélletes kapuval büszkélkedik.

Mellette, az egyszerűbb bejáraton felirat jelzi, kinél van a kulcs. A kedves, idős hölgytől megtudtam, még Ausztriából és Németországból is érkeznek időnként buszok, hogy megtekintsék a templom ritka kincseit. Hétvégenként istentiszteleteket tartanak, felváltva hol szombaton, hol vasárnap, mert a helyi pap más településen is szolgál.

A csempeszkopácsi templom belülről (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: Kisgyörgy Éva

Azt hittem, Jákon, a bencés apátsági templom körül nagy sürgés-forgás lesz, ehhez képest igencsak meglepődtem, hogy én voltam az egyetlen látogató. A 13. századi román templom bélletes kapuja az egyik legismertebb építészeti emlékünk, ezért csodálkoztam, hogy nem tolonganak itt turisták.

Sitke népszerűségéért sokat tett Balázs Fecó, aki 1986 óta munkálkodik a romos sitkei kápolna felújításán. Lassan három évtizede minden évben rockfesztivált szervez a kápolna dombján, amelyen neves hazai zenekarok lépnek fel, mégis megmaradt kedves, baráti hangulatú összejövetelnek. A fesztivál bevételeiből kezdődött meg a kápolna felújítása, amely ma igazán szép állapotban, büszkén magasodik a dombon.

Rockkoncert egy templomért (Galériához kattintson a képre!) Forrás: Kisgyörgy Éva

Pápoc legszebb emléke a román stílusú kápolna, különösen annak félköríves záródású, oszlopokkal díszített kapuzata. A négykaréjos kápolna északi oldalához épített egykori kolostor éppen felújítás alatt áll.

A megye talán legismertebb, legnépszerűbb temploma az Őrségben található veleméri római katolikus templom, amely a falun kívüli kis dombon, erdős környezetben épült a 13. század második felében. Az egyszerű külsőt látva nem is sejti a látogató, hogy a templombelső micsoda kincset rejt: Aquila János 1377 körül festett bibliai tárgyú freskóit, amelyek szinte teljesen beborítják a falakat. Az építők különös figyelmet fordítottak a freskók tájolására, így az év kitüntetett napjain a hajnali fény más-más festményt világít meg. Kivéve a poklot ábrázoló képet, amelyet soha nem ér közvetlen fény.

Isis és a vasfüggöny

A nyugati határ miatt a megyében két múzeumot is találunk, amely a vasfüggönyös korszakról emlékezik meg. Felsőcsatáron magánkezdeményezésből született a Vasfüggönymúzeum, Apátistvánfalván a Határőr Múzeumban pedig régi dokumentumokat, egyenruhákat és járműveket őriznek, sőt egy határsorompót is.

Megérkezünk Apátistvánfalvára (Galériához kattintson a képre!) Forrás: Kisgyörgy Éva

Szombathelyen egy vadonatúj múzeumot fedeztem fel, ahol a fiatal muzeológus lelkesen vezetett körbe. A régi Isis-szentély helyén korszerű, sokszínű múzeumot létesítettek, melynek középpontjában az egykori szentély mása található. A körülötte kialakított kiállítótérben az Iseum leleteit, az Isis-Serapis tiszteletet és más vallási kultuszokat bemutató tárlat van sok oktatóanyaggal, gyerekeknek különösen izgalmas, interaktív számítógépes kütyükkel.

A fent említetteken túl még rengeteg felfedeznivaló várja a megyébe látogatókat. Csak az Őrségben napokig lehet bóklászni barátságos falvak, régi haranglábak között a dimbes-dombos tájakon, de a Kőszegi-hegység is sok-sok túralehetőséget kínál. Vas megyei kalandozásaim is azt bizonyították számomra, hogy ha nekivág az ember, jóval több látnivalót talál az országban, mint amiről korábban hallott vagy olvasott. Érdemes felkerekedni!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!