A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Ebolajáratot indít a Lufthansa

ebolajárat
Lufthansa Airbus A340-300
Vágólapra másolva!
A Lufthansa egy használt A340-300-as airbust katonai mentőrepülővé alakít át az ebolavírussal fertőzött betegek szállítására. A fertőző betegségben szenvedőket a jövőben izolált műanyag fülkékben tudják elhelyezni a fedélzeten.
Vágólapra másolva!

A négyhajtóműves, hosszútávú gépet múlt vasárnap, november 16-án szállították a Lufthansa hamburgi gyárába, ahol speciális betegszállító repülővé alakítják át. Diplomatakörökben a repülőt Apollo 13 néven emlegetik, az Egyesült Államok meghiúsult holdraszállás-projektjére utalva.

Műanyag fülkékben izoláltan szállítják a betegeket

A beépített plasztikfülkéknek köszönhetően a repülő egyszerre három ebolavírussal fertőzött beteg szállítására lesz alkalmas, akiket tökéletesen elszigetelnek a gép legénységétől és a kísérőszemélyzettől. A gép a Lufthansa tulajdonában marad, és önkéntes személyzet fogja működtetni. A speciális A340-300-as Robert Koch Nobel-díjas orvos nevét fogja viselni, akit a korszerű tudományos bakteriológia atyjaként tartanak számon.

Így néz ki a Lufthansa Airbus A340-300 Forrás: Flickr/BriYYZ

A kiválasztott repülő az egyetlen olyan A340-es modell, amelyet már korábban előkészítettek arra, hogy mentőrepülőgépként használják. Az úgynevezett Patient Transportation Compartment (betegszállító fülke) már eddig is lehetővé tette, hogy intenzív ellátásra szoruló betegeket szállítsanak Németországba. A betegellátáshoz szükséges csatlakozásokat és kábeleket tehát már korábban kialakították a fedélzeten.

Afrikában évtizedek óta küzdenek az ebola ellen Forrás: Flickr/European Commission DG ECHO (2)

Eddig csupán az amerikai Phoenix Air légitársaság üzemeltetett speciális ebolajáratokat, ők a dán légierő egykori két Gulfstream III-as (N163PA és N173PA) modelljét alakították át erre a célra. Ezek azonban járatonként csupán egy-egy fekvő páciens szállítására alkalmasak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!