Enyhülnek a Magyarországra is érvényes brit utazási korlátozások

London Heathrow repülőtér koronavírus utas
Passengers arrive with lugagge at the Terminal 5 international arrivals hall at London Heathrow Airport in west London on February 14, 2021 . - A new 10-day hotel quarantine regime for travellers arriving in the UK from 33 coronavirus variant hotspots begins on February 15, despite concern from the country's busiest airport Heathrow that "significant gaps" remain in the plans. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Július 19-től nem kell karanténba vonulniuk azoknak a Nagy-Britanniában élő utazóknak, akik a brit kormány által a sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból, köztük Magyarországról térnek vissza Angliába, és a brit oltási kampány keretében kapták meg a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát - jelentette be csütörtökön Grant Shapps brit közlekedési miniszter.
Vágólapra másolva!

Shapps a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: az intézkedés egyelőre előnyben részesíti azokat, akik az Egyesült Királyságban kapták meg mindkét oltási adagot.

Július 19-től nem kell karanténba vonulniuk azoknak a Nagy-Britanniában élő utazóknak, akik a brit kormány által a sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból térnek vissza Angliába Forrás: AFP/Justin Tallis

Hozzátette ugyanakkor: a brit kormány már dolgozik azon, hogy a nyár későbbi szakaszában a fontos turisztikai piacokról, köztük az Egyesült Államokból és az Európai Unió országaiból Angliába érkező külföldiekre is kiterjedhessen a beutazási korlátozásokat enyhítő intézkedés.

A miniszter kiemelte azt is, hogy az enyhítéssel egy időben érvényét veszti az a kormányzati ajánlás, amely eltanácsolja a Nagy-Britanniában élőket a sárga kategóriás országok felkeresésétől.

Szinte összes EU-s ország sárga kategóriában van

A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni. Jórészt ugyanezt a rendszert követi az Egyesült Királyság másik három országa, Skócia, Wales és Észak-Írország is.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek tíz napot karanténban kell tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kell elvégezniük, és a két angliai szűrővizsgálathoz szükséges eszközöket még indulásuk előtt saját költségükön meg kell rendelniük angliai tartózkodási címükre a brit kormány erre kialakított online felületén.

A 167 országot számláló sárga kategória a legnépesebb.

A brit kormány ide sorolja Magyarországot és - a zöld kategóriába nemrégiben átsorolt Málta kivételével - az összes többi EU-tagállamot.

A sárga kategóriába tartozik az Egyesült Államok is.

Grant Shapps a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában nem tért ki az egyes színkategóriás besorolások egy hét múlva esedékes következő felülvizsgálatának várható kimenetelére, de hangsúlyozta: a július 19-én érvénybe lépő enyhítések nyomán a sárga kategóriás országokból Angliába érkezőkre gyakorlatilag ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a zöld kategóriába tartozó országokból beutazókra.

Azokra vonatkozik, akik Angliában kaptak oltást

A közlekedési miniszter elmondta: az új szabályozás alapján a sárga kategóriás országokból érkezőknek indulásuk előtt legfeljebb 72 órával, illetve az angliai érkezésük utáni második napon koronavírustesztet kell elvégeztetniük, de mentesülnek az érkezés utáni nyolcadik napon elvégzendő, a jelenlegi szabályok alapján még kötelező újabb szűrővizsgálat, valamint a tíznapos karantén alól.

Shapps hozzátette:

A miniszter hozzátette: változatlanul minden beutazónak ki kell töltenie indulás előtt a Passenger Locator Form nevű utasazonosító online űrlapot, és ezen a szabályok enyhítése után fel kell majd tüntetni az oltási státust, vagyis azt, hogy az utas mikor és hol kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, és hány oltási dózisban részesült.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!