Ezt a gyönyörű, napsütötte horvát várost erősen ajánlott elkerülni idén a turisták szerint

Dubrovnik, Horvátország,
Town of Dubrovnik heritage harbor view from above, Dalmatia region of Croatia
Fotó: Shutterstock/xbrchx
Vágólapra másolva!
Gyönyörű tengerpart, szikrázó napsütés, híres filmforgatási helyszínek - ez mind Dubrovnik, a legnépszerűbb horvát kikötő-és nyaralóváros, amely ezreivel vonzza magához a turistákat. Azonban épp ez a gond vele: az özönlő tömeg már-már élvezhetetlenné teszi. Idén pedig a szokásosnál is jobban elharapódzhat a helyzet, ezért a tapasztaltabb turisták azt javasolják, hogy aki nem bírja a hatalmas tömeget, keressen inkább más nyaralóhelyszínt.
Vágólapra másolva!

Több híres film, illetve sorozat forgatására került sor az utóbbi időben Dubrovnikban, például a Star Wars legutóbbi szériája, illetve a Trónok Harca több jelenete is itt játszódik. Nem véletlenül: a pompás tengerpart, a ragyogó napsütés és a festői szépségű utcák ideális helyszínt jelentenek egy-egy nagyszabású jelenet forgatásához, érthető tehát, hogy a filmrendezők többsége szemeli ki ezt a szépséges kikötővárost.

Azonban nemcsak a filmek és a média rajongói, de a nyaralók körében is rendkívül népszerű, idén pedig fennáll a veszélye annak, hogy minden eddiginél többen keresik fel. Épp ezért azok a turisták, akik már többször jártak itt, mindenkit előre figyelmeztetnek, hogy ez a helytényleg csak azoknak való, akik tudják kezelni a hatalmas tömeget. Ahogyan fogalmaznak, valóságos őrület ami itt nyaranta történik. 

Ahogyan korábban Velence vagy Barcelona, mostanság Dubrovnik áll a túlzsúfoltsági toplista élén a nyaralóhelyszínek közül. A város ezért most kénytelen korlátozni az adott időszakban érkező tengeralattjáró hajók számát.

Emellett, ahogyan egy tavaly nyári cikkünkben megírtuk, 

a szezon kezdetétől már nem lehet gurulós bőröndöket húzni Dubrovnik óvárosában, csak felemelve lehet őket vinni.

Novemberben pedig elkezdtek megépíteni olyan poggyászmegőrzőket is, ahol az óvárosba belépő turistáknak le kell tenniük a bőröndjeiket. Ezeket némi díj fejében használhatják.

Mindezekkel együtt Dubrovnik továbbra is páratlanul gyönyörű, így érthető, ha egyes turisták idén sem szeretnének lemondani róla. Ezért aki mindenképp ide tervezne látogatni, fontolja meg jó előre az időzítést, és lehetőleg ne a nyár kellős közepére tervezze az itteni kikapcsolódást.

Dubrovnik, Horvátország,
Bay with boats in dubrovnik. a lot of boats on the blue water. dubrovnik, croatia.
Fotó: Shutterstock/Dawid Rojek / Shutterstock/Dawid Rojek

Korántsem Dubrovnik azonban az egyetlen olyan nyaralóváros, melyet a tömegturizmus fenyeget: 

az olyan felkapott nyaralóhelyek, amilyen például Rodosz, Párizs, Dublin, Tallin vagy Amszterdam szintén küzdenek a hirtelen beözönlő turistákkal. Épp ezért sorra teszik ki a megtelt táblákat, Amszterdamban pedig úgy döntöttek, kitiltanák az óceánjáró hajókat a városból. 

A spanyolországi Santiago de Compostela vezetősége pedig fontolóra vette, hogy idegenforgalmi adót vezet be 2025-től a túl sok zarándok miatt, ugyanis ez ez a város végpontja a híres El Camino zarándokútnak.

Az alig 750 fős ausztriai Hallstatt is régóta küld a túlturizmus jelenségével,

különösen, mióta elterjedt róla, hogy róla mintázták a Jégvarázs című animációs film királyságát. Ezért a településen felállítottak egy magas fakerítést, amely részben elzárja a kilátást az alpesi tájra, így védekeznek a lakók a turisták hangoskodása és szemetelése ellen.

Azonban rengeteg olyan káprázatos szépségű nyaralóközpont van, amelyek kevésbé felkapottak, mégis ugyanazt az élményt nyújtják, mint a már évek-évtizedek óta felkapott turistaparadicsomok - leszámítva a pusztító tömegnyomort. Így aki inkább kerülné a zsúfoltságot, ajánlatos meglátogatnia inkább ezeket. Ilyen például a az olaszországi Procida, mely lenyűgöző épületeivel és csodás partvidékével a legtöbb turista szívét rabul ejti, ezért firss házasoknak, nászutasoknak is ideális úticél, ám hasonló hely Marina di Camerota is, illetve a páratlan szépségű tunéziai kisváros, Sidi Bou Said.

Forrás: Mirror

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!