Drágakövekkel a zsebében térhet haza a nyaralásról, ha ezt a tengerpartot választja

Vágólapra másolva!
Ha eszünkbe jut a tengerpart, vagy éppen a tenger, és az értékes kövek, akkor legtöbben egyből az igazgyöngyre gondolunk. Azonban amíg a kagylóban lévő értékes gyöngyöt halászni kell, addig a természeti kincsekben gazdag Új-Zélandon elég ha a part menti sétálgatás közben szemfülesek vagyunk, ugyanis értékes féldrágakövekre bukkanhatunk.
Vágólapra másolva!

Új-Zéland déli szigetének annak is legdélebbi csücskén rejtőzik egy hihetetlenül különleges tengerpart, az Orepukinál lévő Gemstone Beach. Amikor a dagály kissé visszahúzódik, találóan a drágakövekről elnevezett Gemstone Beach-en az addig hullámok által bekebelezett kövek tömkelege bukkan fel a part mentén, köztük időnként olyan értékes féldrágakövek, mint a gránát, a kvarc, a jáspis, a nefrit vagy akár a zafír. Ahogy a víz átmossa a köveket, csodás látványban lehet részünk ugyanis megjelennek valódi színeik, úgy mint a türkiz, a tengerzöld és rozsdavörös - írja a Travel+ Leisure.

 

Greg T., a Tripadvisoron számolt be útjáról , 2023-ban ugyanis meglátogatta  Gemstone Beach-et.

Megjegyezte, hogy 

„ha valaki szereti az egyedi köveket, amelyeket általában a kis és nagy hullámmozgás mos ki a partra, akkor ez a part igazán önnek való!

Greg elárulta, hogyha szerencsével szeretnénk járni, akkor mindenképp akkor érdemes ide látogatni, amikor az apály épphogy elkezdett visszahúzódni. 

Mivel a kövek még nedvesek, így igazán megláthatjuk a színeik szerint a féldrágaköveket, azonban legyünk résen, ugyanis sokan keresgélnek a parton főképp annak főbejáratánál, de a legjobbak azon túl vannak.

– tanácsolta az utazó.

Az alkalmi kővadászaton kívül a Gemstone Beach általában nyugodt és csendes. A tengerpart ugyanis a távoli Te Waewae-öbölben található, Orepuki kis vidéki településének közelében.

Ez partszakasz amellett, hogy alapvetően nyugodt  vad és zord  is egyben ugyanis sokszor hatalmas hullámok uralják. A hullámok biztosítják ugyanis azt, hogy a strand állandó változásban legyen, a part felszíne homokosról kövesre vált, majd vissza, ahogy megérkeznek a viharok, a hullámok és az árapály. 

Ez az állandó folyamat az, amely új köveket és esetenként féldrágaköveket hoz a felszínre.

Gemstone Beach New Zealand, GemstoneBeachNewZealand
A Gemstone Beach Új Zélandon. Fotó: Shutterstock 


Az állandó hullámzásnak azonban nem csak a drágakő szerelmesei örülnek, hanem a szörfösök is. Az ide érkező hullámlovasokat a hőmérséklet sem zavarja, ugyanis vastag téli neoprénbe öltöznek és úgy mennek vízre. Nem mellesleg az itt élők az ország legjobb szörfözései közé tartoznak. 

Új-Zéland ezen rejtett gyöngyszemét azonban gyakran figyelmen kívül hagyják a turisták. Az oka talán az lehet, hogy a legdélibb ponton található és a déli sziget fővárosa Christchurch is legalább bő nyolc órányira van innen, ráadásul Queenstown is közel három órás út.

Azonban akit nem riaszt el a hosszú autóút, azoknak érdemes a Southern Scenic Route-on haladnia, ami egy hihetetlenül gyönyörű 600 kilométeres út, amely összeköti Queenstownt, Fiordlandet és Te Anau-t, és becsatlakozik az ikonikus Milford Roadhoz Dunedinbe, amely Orepukin, Rivertonon és The Catlins-en halad át. Orepuki, a Gemstone Beach kapuja, nagyjából 20 percre található Rivertontól és 50 percre Invercargill városától.

A drágakövekben gazdag strandon kívül az út elhalad a Déli-sziget gleccserek alkotta tavai és olyan helyszínek mellett is, mint a Fiordland Nemzeti Park , mindemellett pedig bepillantást nyerhet a világ legkisebb pingvinjeinek életébe a veszélyeztetett törpepingvinekében vagy más néven kék pingvinekében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről