Erdőtüzek, hőhullámok, természeti csapások - mutatjuk, mire számíthat, ha most megy nyaralni

Ciprus
Fotó: Unplash
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás miatt egyre többször fordul elő, hogy szélsőséges időjárás uralkodik nyaranta is Európában. Ennek következtében gyakoriak az erdőtüzek vagy éppen a súlyos áradások. A múlt héten kitört ciprusi erdőtüzek miatt sokan aggódhatnak, akik mostanában tervezték a nyaralást a szigetre, azonban egyelőre úgy tűnik, semmi ok a félelemre, nem kell lefújni a nyaralást, ellenben érdemes résen lenni. Mutatjuk, mi várhat azokra, akik mostanában utaznának ezekbe a közkedvelt európai országokba.
Vágólapra másolva!

Ciprus jól bevált nyári üdülési célpont, köszönhetően annak, hogy Európa legnaposabb szigete. Vannak ókori római romok, népszerű túraútvonalak és természetesen sok gyönyörű strand is. A szélsőséges időjárás azonban Ciprust sem kímélte. Június elején ugyanis kánikula sújtott Cipruson – a hőmérséklet 39°C-ra emelkedett –, és a rendkívüli hőség miatt erdőtüzek törtek ki Páfoszon. A tüzek átterjedtek a fákra és az alacsonyan fekvő növényzetre is. Érthető, hogy azok, akik Ciprusra foglaltak szállást, most azon tűnődhetnek, hogy biztonságos-e az utazás.

Ciprus, tűz, erdőtűz, ciprusierdőtűz, oltás, tűzoltó
Helikopterrel oltják a tüzet Cipruson
Fotó: NurPhoto via AFP/Kostas Pikoulas

Hol tombolnak erdőtüzek? 

A tüzek a sziget délnyugati partján, Páfoszhoz közel fekvő Polemi környékén dúlnak. Ciprus aktiválta a Pyros nemzeti tervet, és segítséget kért Jordániától, Izraeltől, Görögországtól, valamint az EU polgári védelmi mechanizmusának rescEU-ján keresztül. A helyi média szerint eddig két tűzoltógépet küldtek ki, és öt közeli falut (Polemi, Psathi, Choulou, Kourdakas és Lemona) evakuáltak.

A tűzben sok ház és farm is megsemmisült. A ciprusi villamosenergia-hatóság (EAC) szerint az elektromos hálózat megsérült a tüzekben, ami azt jelenti, hogy néhány falu áram nélkül maradt.

 

Repülnek légitársaságok Ciprusra? 

Igen. Egyelőre nem érkezett jelentés járattörlésről, de erről közvetlenül az érintett légitársaságnál érdeklődjön. 

 

Mit mond a magyar külügyminisztérium? 

Cipruson Páfosz körzetében erdő és bozóttűz tört ki 2024. június 11-én, amelyet a tűzoltók nagy erőkkel oltanak. A tűz elsősorban mezőgazdasági területeket veszélyeztet, a turisták által látogatott települések nincsenek veszélyben. Polemi, Psathi, Kurtaka, Lemona és Hulu településeket elővigyázatosságból evakuálták – közölte a Konzuli Szolgálat június 13-án.

Ciprus
Ciprus egyik közkedvelt strandja, Nissi Beach Fotó: Unplash

Európa más országaiban is gondokat okoz az időjárás

Az euronews szerint Törökország is rendkívül magas hőmérsékletet tapasztalt az évnek ebben a szakaszában, a levegő ugyanis 8 és 12 °C-fokkal magasabb a szezonális normáknál, ami néhol közel 40 fokot is jelentett. A hatalmas hőség következtében az antalyai Kumlucában található Olympos nevű üdülőhelyen már tüzek is keletkeztek. A hőhullám várhatóan az Égei-tengert sújtja a legsúlyosabban, és egyesek attól tartanak, hogy az emelkedő hőmérséklet erdőtüzeket okozhat.

Eközben Athén bezárta az iskolákat és a turisztikai látványosságokat, köztük az Akropoliszt is, mindezt szintén a szélsőséges hőmérséklet miatt. Görögországban már a 43 fokot is elérte a hőmérséklet. A görög szigetet Rodoszt pedig még egy 4,8-as erősségű földrengés is sújtotta múlt hét szerdán.

Spanyolország egyes részein pedig rekord mennyiségű csapadék hullott, amely Mallorca számos részén súlyos áradásokat okozott, beleértve a Palma repülőteret, amelyet múlthét kedd délután több járatot is töröltek.

A repülőtéren négyzetméterenként akár 53 liter is hullott. 

A heves esőzés mára elállt, komolyabb áldozatokról nem érkezett jelentés.

A délkelet-spanyolországi Murciában pedig az eső miatt sárga figyelmeztetést adtak ki, a leginkább érintett területek pedig Calasparra és Altiplano voltak. A helyi gazdák megerősítették, hogy jelentős károk keletkeztek a fákban, a termésben és az infrastruktúrában is. Mind közül pedig a későn érő gyümölcsök voltak a leginkább érintettek.

Az olajbogyót mind kidobhatjuk, csakúgy, mint a zöldségeket. Mindent elpusztított az eső

– mondta egy gazda.

Calasparra polgármestere, Teresa Garcia elmondta, hogy több mint 15 000 hektáron termesztett gyümölcs is odaveszett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről