A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megelégelték a kínaiak a mosdóban töltött időt - stoppert szereltek a WC-k fölé

Yungang, Kína
Fotó: Unplash
Vágólapra másolva!
Kína egyik legnépszerűbb látnivalójáról, a Yungang barlangokról ma már nem csak azok történelmi grandiózussága kapcsán hallani, hanem egy nemrég bevezetett újítás miatt keltette fel az internet figyelmét. A létesítmény fenntartói ugyanis úgy döntöttek, hogy időzítőt szerelnek fel a mellékhelyiségek fülkéi fölé. Sokakat azonban sokkolt a döntés, és úgy vélik, hogy kifejezetten frusztráló, hogy egy képernyőn látható az, hogy mennyi ideje tartózkodnak a WC-n.
Vágólapra másolva!

A kínai Yungang buddhista barlangok nemcsak 51 000, 1500 évvel ezelőtti, 252 barlangba és fülkébe vésett szoborral büszkélkedhet, hanem ma már az első időzített illemhelyeknek is otthont adnak. A különböző kínai híroldalakon és közösségi oldalakon ugyanis elkezdett terjedni egy videó, amelyen az UNESCO Világörökség egy női mosdóhelyiségben lévő WC-k fölé szerelt időzítők láthatók. Minden fülkének saját digitális időzítője van. 

Ha egy WC-fülke üres, a LED-es képernyőn az „üres” szó jelenik meg zöld színnel. Ha pedig foglalt, azt mutatja, hogy pontosan hány perc és hány másodperce van bent az adott illető. 

 

Kína, WC, óra, mennyi ideig tartózkodnak a vécén, mennyiideigtartózkodnakavécén
A mosdók fölé szerelt időzítő. Fotó: Weibo

A videó számos reakciót váltott ki a kínai közösségi oldalon, a Weibo-n, egyesek szerint mindez, elrettenti a látogatókat attól, hogy esetleg a WC-n ülve használják a telefonjukat.

Egy kommentelő szerint: 

Ez egy turisztikai helyszín nem iroda – ki tölti az idejét a WC-ben? Valóban szükséges?

Valaki pedig nem értette, miért ne lenne logikusabb döntés még több mosdót beszereleni.

Mások azt mondták, hogy ez segítség lehet azoknak, akik tényleg rosszul vannak, így ugyanis feltűnik, ha valaki irreálisan sokáig tartózkodik bent.

A Xioxiang Morning Heraldnak nyilatkozva egy munkatárs azt mondta, hogy az időzítők segítenek abban, hogy megbirkózzanak a hatalmas látogatói számmal.

Úgy véli,

Nem azért vannak az időzítők, hogy szabályozzák azt, hogy ki mennyi ideig használhatja a mosdót. Senkit nem fogunk kirángatni onnan. És nem szabunk meg olyan időkorlátot, mint például öt vagy tíz perc a WC használatára.

Az eredeti videót egy látogató készítette, aki szintén a lapnak nyilatkozott.

Volt aki úgy gondolta, hogy 

technológiailag meglehetősen fejlettnek találtam, így nem kell kint sorban állni, vagy kopogtatni a WC ajtaján.

„De egy kicsit kínosnak is találtam. Olyan érzés volt, mintha figyeltek volna.”

Az állami tulajdonban lévő Nanchang Evening News szerint az időzítőket május 1-jén egyfajta biztonsági intézkedés keretén belül szerelték fel. Az UNESCO világörökségi helyszíne 2023-ban összesen hárommillió látogatót fogadott, és Kína egyik legnagyobb látnivalójának számít a Shanxi tartományban.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!