Ezeket a tengerpartokat kerülje el idén Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Közel 50 spanyol tengerpartot kellene idén elkerülniük az úszóknak és a turistáknak, mivel egy helyi környezetvédelmi csoport erősen szennyezettnek ítélte őket. Mutatjuk, melyek ezek.
Vágólapra másolva!

Az Ecologist in action nevű spanyol környezetvédelmi csoport legújabb kutatása során összesen 8000 kilométernyi partvonal szennyezettségét vizsgálta meg, melynek során 

feltárták, melyek azok a tengerpartok, ahol a legsúlyosabb a szennyezettség, és megállapították, hogy ez az arány évről évre növekszik. A vizsgálatok kiterjedtek a vegyi szennyezettség, a tengeri hulladékok, és a szennyvízkibocsátás mértékére egyaránt.

A kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a strandok turisztikai túltelítettsége és elvárosiasodása az egyik legnagyobb probléma Spanyolország tengerpartjain. Talán a Kanári-szigeteken a legrosszabb a helyzet ilyen téren.

A Kanári-szigetek ökológiai lábnyoma egy 27-szer nagyobb terület ökológiai helyzetének felel meg. Más szóval, egy 27-szer nagyobb területre lenne szükség, hogy kielégítse a szigetcsoport gazdasági fejlődésének minden igényét.

- mutatott rá a fennálló problémákra a kutatás vezetője.

 

Egy másik komoly probléma, ami szintén a vizsgálatok tárgyát képezte a műanyagok magas kocentrációja volt. Ahogyan azt a Liverpool Echo is megírta, a kutatócsoport az idei év elején figyelmeztetést adott ki a galiciai partokat érintő műanyagszennyezettség mértéke miatt. A probléma más területet is érint, ahogyan a kutatás vezetője fogalmazott, 

az érintett területeken több a műanyag, mint a homok.

Azonban nemcsak Spanyolországnak kell szembenéznie a turisztikai túltelítettség okozta erős környezeti szennyezettséggel: hasonló a helyzet a horvátországi Dubrovnikban, az ausztriai Hallstadtban és több olaszországi városban is.

Ahogy azt korábban megírtuk, Aggasztó gyorsasággal pusztulnak a tengeri sünök a Vörös-tenger korallzátonyain, az Akabai-öbölben. Oren Bronstein, a Tel-Avivi Egyetem tengerbiológusa, a tanulmány vezető szerzője elmondta: megállapították, hogy nem mérgezés vagy szennyezés okozza a problémát. Azt gyanítják, hogy a "járványért" egy gyorsan terjedő, még ismeretlen kórokozó a felelős.

Hosszú tüskéjű diadéma sünök (Diadema setosum) Forrás: Wikimedia Commons

A hosszú tüskéjű, fekete tengeri sün tömeges pusztulása a Földközi-tenger keleti részéről terjedt át a Vörös-tenger térségére. A kórokozó a kutatók szerint két nap alatt elpusztítja az egészséges tengeri sünöket.

Forrás: DailyStar

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről