Nem jöttek be a nyugatias stílusú városok Kínában, szellemváros lett belőlük

Fotó: Fábián Eszter
Vágólapra másolva!
Kínában több mint 1,4 milliárd ember él, ezért a túlzsúfoltság mindennapi probléma, azonban mégis körülbelül 50 szellemváros található az ázsiai országban.
Vágólapra másolva!

Párizs, Velence, sőt London másolataitól a skandináv városokig és sokemeletes épületekig szinte minden megtalálható a szellemvárosokban

ahol becslések szerint 65 millió otthon áll üresen.

Az egyik ilyen város a Kangbashi kerületben található Ordos, amelyet a kínai kormány azon tervének része volt, hogy 20 év alatt 400 új várost építsenek fel. A városban repülőtér, iskolák, mecsetek és rendőrőrsök is vannak, mégis üresen áll - írja be a Daily Star.

De miért jöttek létre a szellemvárosok? Nos, Kína hatalmas építési projekteket indított, amikor a gazdaság csúcson volt, de aztán jött 2008-as világválság, a hatalmas méretű gazdasági instabilitás, majd a világjárvány következtében szinte minden nagyobb építési projekt leállt.

Darmon Richter, egy városkutató, aki járt Ordosban, 2023-ban elmondta a Daily Express-nek, milyen érzés ellátogatni egy ilyen városba.

Azt mondta: „A város valóban posztapokaliptikusnak tűnt - jobban, mint bárhol, ahol valaha jártam. "Még Csernobilban is előfordul, hogy más turistacsoportokba fut az ember, vagy olyan bútorokat lát, amelyeket számos fotós rendezett át, akik már korábban ott jártak" - mondta.

image

A Kangbashi negyed azonban teljesen érintetlen volt, és a kihalt utcákon sétálni igazán nyugtalanító élmény volt. Volt néhány gyalogos a központi részen, de ahogy kifelé sétáltunk a külvárosokba, minden tele lett elhagyatott épületekkel és üres irodákkal.

"Eleinte nyomasztó volt a csend, még riasztó is, de több órányi felfedezés után egyre felszabadultabbnak éreztem magam, szinte mintha az emberiség és törvények is kihaltak volna, és egy óriási városi játszótér lenne, ahol nincs élet.  "Kezdetben tétováztam, hogy belépjek-e az ajtókon– bár pusztán a kíváncsiság vezérelt, nem akartam, hogy a fosztogatókkal tévesszenek össze. Idővel azonban egyre jobban ellazultam" - tette hozzá a városkutató. 

Kína még nem jelentett be semmilyen tervet ezekkel a szellemvárosokkal kapcsolatban, de minél tovább állnak kihasználatlanul és félig beépítve, annál nagyobb az esélye annak, hogy teljesen tönkremennek, az egyébként élhető, beköltözhető városok.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről