Norvégia is megszabadulna a turistáktól

Vágólapra másolva!
Norvégia leállítja a turisztikai kampányát, mert attól tart, hogy túl sok turista érkezik majd az országba.
Vágólapra másolva!

Norvégia leállította állami turisztikai kampányát, mert attól tart, hogy az túl sikeres volt. Az idei nyarat Európa-szerte az tömegturizmus elleni tüntetések jellemezték, sokaknak ugyanis elegük van az országukba beáramló tömegből. Legtöbben Görögországban és Spanyolországban vonultak ki a az utcákra, és azt követelték, hogy kevesebb nyaraló jöjjön, és velük szemben védjék meg a helyieket a gyorsan emelkedő élelmiszer- és szállásáraktól - számolt be a Mirror.

Most azonban Norvégia is úgy döntött, hogy a kormány által életre hívott turisztikai kezdeményezést félbeszakítja.

A kampány célja az volt, hogy az embereket rávegyék, hogy felfedezzék az ország természeti szépségét, és a lehető legtöbbet hozhassák ki a „barangolás jogáról” szóló törvényekből. 

Az Allemannsretten az északi kultúra kulcsfontosságú eleme, amely mindenki számára lehetővé teszik a szabad sátrazást, úszást, síelést és túrázást a vadonban, földtulajdontól függetlenül. 

természet, család, kirándulás
Képünk illusztráció. Fotó: Unplash

Az Innovation Norway, a norvég állam tulajdonában lévő vállalat azt tervezte, hogy "kiemeli a norvég kultúrának azt a részét, amely a természet közelségéról szól" azáltal, hogy a szabadtéri tevékenységeket a kampány középpontjává teszi, és arra ösztönzi a Norvégiába érkező turistákat, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az allemannsrettenből. 

A kezdeményezést azonban most felfüggesztették – írja a Guardian, mert attól tartanak, hogy az ország idilli vidéke túlterheltté és szennyezetté válhat. Stein Ove Rolland, a Fjord Norvégia idegenforgalmi igazgatóságának vezérigazgatója aggodalmának adott hangot a kampánnyal kapcsolatban.

Azt mondta: 

Mindenképpen azt szeretnénk, hogy a látogatók élvezhessék természetet, de jobban szeretnénk, ha ez a jól szervezett, fenntartható módon valósulna meg, amelyeket az idegenforgalmi ágazatban tevékenykedő, tapasztalt cégek biztosítanak.

 Ez azért van így, hogy csodálatos természetünket a helyiek és a látogatók is élvezhessék. Az elkövetkező évtizedekre hiszünk abban, hogy a szabadtéri tevékenységek népszerűsítése egyre inkább kockázatos lehet, mert ez azt eredményezheti, hogy egyre többen akarnak majd önállóan felfedezni veszélyeztetett természeti területeket is, amely majd szemeteléshez, és akár balesetekhez vezethet."

Dag Terje Klarp Solvang, a Norvég Trekking Szövetség főtitkára kiemelte, hogy a túrázás "nagyon fenntartható módja a turista létnek". Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy "a túl sok ember felkészülés nélkül nagy károkat okozhat a természetben és az itt élő társadalmakban is." Aase Marthe Horrigmo, az Innovation Norway munkatársa hangsúlyozta:

Fontos arra ösztönözni a turistákat, hogy felelősségteljesen viselkedjenek a norvég természetben. Arra is szeretnénk inspirálni az embereket, hogy látogassák meg hazánkat, és fedezzenek fel olyan csodálatos élményeket, amelyekkel életre szóló emlékeket szerezhetnek.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!